Στην ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες καταγράφονται οι πρώτες ελληνοκινεζικές συνεργασίες στο πλαίσιο του ταξιδιού Τσίπρα στο Πεκίνο, με την κυβέρνηση να φιλοδοξεί όμως για μια πολύ ευρύτερη συμφωνία στις υποδομές, από επενδύσεις σε αεροδρόμια, έως ναυπήγηση πλοίων και συναρμολόγηση προϊόντων στην Ελλάδα.

Το πρώτο ντιλ που ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού είναι μεταξύ των ομίλων Κοπελούζου και Shenhua Group, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρισμού στην Κίνα, και αφορά επενδύσεις ύψους 3 δισ. ευρώ. Το δεύτερο εντοπίζεται στις τηλεπικοινωνίες μεταξύ της Forthnet και του κινεζικού κολοσσού ΖΤΕ και αφορά επενδύσεις 500 εκατ. στις υπερυψηλές ταχύτητες.

Η κινεζική State Grid που απέκτησε το 24% του ΑΔΜΗΕ και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφελείας στον κόσμο ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό ότι ενδιαφέρεται για τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και για να χρηματοδοτήσει τα έργα για υποβρύχιες διασυνδέσεις νησιών στην Ελλάδα, που ούτως ή άλλως περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρισμού τον οποίο πρόσφατα εξαγόρασε. Ενδιαφέρον εξεδήλωσε επίσης για το project EuroAsia Interconnector, δηλαδή υποθαλάσσιο καλώδιο που θα ενώνει ενεργειακά την Κρήτη, την Κύπρο και το Ισραήλ.

Εργοστάσιο παραγωγής έξυπνων μετρητών

Ταυτόχρονα η ηγεσία της επίσης ενεργειακής εταιρείας CMEC συζήτησε με τον πρόεδρο της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη αφενός το σχέδιο κατασκευής της νέας λιγνιτικής μονάδας Μελίτη ΙΙ στη Φλώρινα, αφετέρου την πρόθεσή δημιουργίας εργοστασίου παραγωγής έξυπνων μετρητών στην Ελλάδα. Ο στόχος δεν είναι μόνο η εγχώρια ζήτηση, όσο κυρίως οι ξένες αγορές, όπως της Λατινικής Αμερικής στην οποία η CMEC έχει ήδη έντονη παρουσία, γεγονός που θα επιτρέψει στο εργοστάσιο να απασχολεί σε πλήρη ανάπτυξη μέχρι και 400 άτομα.

Στο Πεκίνο η κυβέρνηση βλέπει τον πιο ζεστό απ’ όλους τους τωρινούς και μελλοντικούς επενδυτές, ποντάροντας πολλά στο τριετές action plan που υπέγραψε με την Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας (NDRC), τον συντονιστή όλων των επενδυτικών πρωτοβουλιών της χώρας στο εξωτερικό. Το πλάνο αφορά κυρίως έργα υποδομής σε ενέργεια, μεταφορές, τηλεπικοινωνίες και ψηφιακή τεχνολογία, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας.

Η ενέργεια είναι πολύ υψηλά στην ατζέντα της Κίνας που βλέπει την Ελλάδα ως μια κρίσιμη γέφυρα για τα σχέδιά της μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. Εν αναμονή υλοποίησης του σχεδίου πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ανακοινώθηκε η πρώτη μεγάλη ιδιωτική συμμαχία για τη διεκδίκησή τους μεταξύ του ομίλου Κοπελούζου και της Shenhua Group, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγού άνθρακα στον κόσμο. Μια συμφωνία που προβλέπει συνεργασία στην αγορά και περιβαλλοντική αναβάθμιση μονάδων παραγωγής ενέργειας σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς και στον τομέα της πράσινης ενέργειας.

Στην περίπτωση της Forthnet η συμφωνία με την ΖΤΕ αφορά στην κατάρτιση επιχειρηματικού πλάνου για επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ στον τομέα της ανάπτυξης δικτύου οπτικών ινών στην Ελλάδα. Στην ίδια συμφωνία, και ειδικά στο σκέλος που αφορά τη χρηματοδότηση του παραπάνω δικτύου, εμπλέκονται επίσης οι κινεζικές Shanghai Gongbao Business και KaiXinRong Group.