Χρηματοδότηση ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ από κοινοπραξία πέντε χρηματοδοτικών ιδρυμάτων εξασφάλισε η Fraport Greece, στο πλαίσιο της ανάληψης της διαχείρισης των 14 περιφερειακών ελληνικών αεροδρομίων για διάρκεια 40 ετών.

Στην κοινοπραξία των δανειστών της Fraport Greece μετέχουν η Alpha Bank (284,7 εκατ. ευρώ), η Παρευξείνια Τράπεζα(62,5 εκατ. ευρώ),η European Bank for Reconstruction and Development (186,7 εκατ. ευρώ), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων(280,4 εκατ. ευρώ) και η International Finance Corporation (154,1 εκατ. ευρώ), μέλος του World Βank Group. H τελευταία (IFC) θα παρέχει επιπλέον στη Fraport Greece ανταλλαγή επιτοκίων αντιστάθμισης σε ευρώ, έτσι ώστε να βοηθήσει την εταιρεία να ισορροπήσει από πιθανές διακυμάνσεις των επιτοκίων κατά τη διάρκεια του δανείου.

Από το συνολικό δάνειο, ποσό 280,4 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση των σχεδιαζόμενων έργων ανάπτυξης στα 14 αεροδρόμια και 688 εκατ. ευρώ για την πληρωμή του προκαταβολικού τιμήματος παραχώρησης (1,234 δισ. ευρώ) στο ΤΑΙΠΕΔ. Πρόσφατα, η Fraport Greece ανακοίνωσε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της στα 650 εκατ. ευρώ.

Η Fraport Greece, μια κοινοπραξία της Fraport AG και του Ομίλου Κοπελούζου, θα καταβάλει 1,234 δισ. ευρώ συνολικά στο ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση. «Το ποσό αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο τίμημα παραχώρησης που έχει καταβληθεί ποτέ στο ελληνικό κράτος. Μέσω της επένδυσης αυτής, οι δύο μέτοχοι της Fraport Greece υποστηρίζουν τις προσπάθειες της χώρας για ανάκαμψη, δείχνοντας εμπιστοσύνη στις δυνατότητές της», αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Fraport Greece.

Η συμφωνία περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των υποδομών στα αεροδρόμια. Σε όλη τη διάρκεια της περιόδου παραχώρησης, οι επενδύσεις στις υποδομές των αεροδρομίων θα ξεπεράσουν τα 1,4 δισ. ευρώ. Τα 14 αεροδρόμια που περιλαμβάνονται στο έργο παραχώρησης βρίσκονται σε Ακτιο, Χανιά, Καβάλα, Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Κως, Μυτιλήνη, Μύκονο, Ρόδο, Σάμο, Σαντορίνη, Σκιάθο, Θεσσαλονίκη και Ζάκυνθο. Συνολικά εξυπηρέτησαν 25,2 εκατ. επιβάτες μέσα στο 2016.

Ο ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ. Ο ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, αρμόδιος για τις Οικονομικές και τις Δημοσιονομικές Υποθέσεις, δήλωσε: «Η συμφωνία, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα επιτύχει την κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων για τη χρηματοδότηση αναβαθμίσεων σε υποδομές ανάπτυξης, που θα υποστηρίξουν τον τουρισμό και την κινητικότητα. Αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του είδους των επενδύσεων, για την υποστήριξη των οποίων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευτεί, καθώς προσφέρουν εξέλιξη και ανάπτυξη».

Στο μεταξύ, η Fraport Greece υπέγραψε συμφωνία και για τα καταστήματα λιανικού εμπορίου που θα δραστηριοποιούνται στους ελεγχόμενους χώρους των 14 αεροδρομίων. Η συμφωνία διάρκειας 30 ετών υπεγράφη με την εταιρεία Dufry, μέσω της θυγατρικής της Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ ΑΕ). Επίσης, η συμφωνία προβλέπει σημαντική επέκταση των εμπορικών χώρων, με αποτέλεσμα τον υπερδιπλασιασμό του τρέχοντος χώρου των καταστημάτων από 5.000 τ.μ. σε περισσότερα από 12.000 τ.μ.