9+1 αλλαγές στην καθημερινότητά μας φέρνει το πλαστικό χρήμα

Ποιες ανατροπές φέρνει το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές τόσο σε φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες όσο και σε επιχειρήσεις

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/12/2016 08:43 |
9+1 αλλαγές στην καθημερινότητά μας φέρνει το πλαστικό χρήμα

Λένε ότι το καλό πράγμα, αργεί. Στην περίπτωση του νομοσχεδίου για το πλαστικό χρήμα, οι ζυμώσεις κυβέρνησης – δανειστών διήρκεσαν περίπου έναν χρόνο. 

Η βασικότερη εστία διαφωνιών αφορούσε την πρόθεση της κυβέρνησης να καθιερώσει έναν ειδικό ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό στον οποίο θα έμπαιναν όλες οι εισπράξεις από πλαστικό χρήμα. 

Από αυτόν τον λογαριασμό το Δημόσιο θα εισέπραττε απευθείας τον ΦΠΑ και με πάγια εντολή θα πληρώνονταν οι τρέχουσες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Το δέλεαρ για τις επιχειρήσεις θα ήταν η προστασία του συγκεκριμένου λογαριασμού από κατασχέσεις για τρέχουσες έως σήμερα ληξιπρόθεσμες οφειλές. 

Ο ακατάσχετος λογαριασμός πήγε περίπατο. Εμεινε στο νομοσχέδιο μόνο η υποχρέωση όλων των επιχειρήσεων και επαγγελματιών να δημιουργήσουν – αν δεν έχουν ήδη – έναν επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό, στον οποίο θα μπαίνουν οι εισπράξεις από πλαστικό χρήμα. Το εάν στη συνέχεια σε αυτόν το λογαριασμό θα έχει πρόσβαση το Δημόσιο για να εισπράττει απευθείας τουλάχιστον τον ΦΠΑ, δεν είναι ξεκάθαρο. Επί του παρόντος πάντως, κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται. 

Αυτό το οποίο ξεκάθαρα προβλέπεται είναι ότι από την 1η Ιανουαρίου 2017 όλοι θα πρέπει να αρχίσουμε να εξοικειωνόμαστε με τη χρήση πλαστικού χρήματος. Στην αντίθετη περίπτωση, μπορεί να κοστίσει ακριβά. Αν δεν συγκεντρωθεί το απαιτούμενο όριο πληρωμών με πλαστικό χρήμα, καραδοκεί έξτρα φόρος με συντελεστή 22%, στον λογαριασμό της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων του 2017, σε περίπου ενάμιση χρόνο από σήμερα. 


1. POS παντού 

Η μετάβαση θα είναι σταδιακή. Καταληκτικός στόχος του νομοσχεδίου είναι η καθιέρωση της αποδοχής μέσων πληρωμής με κάρτα στο σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, με απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης θα οριστούν οι επαγγελματικοί κλάδοι από τους οποίους θα ξεκινήσει η υποχρεωτική αποδοχή πληρωμών με πλαστικό χρήμα εντός συγκεκριμένης προθεσμίας. Στην απόφαση αυτή θα περιγράφονται και οι κυρώσεις στην περίπτωση των επαγγελματιών και επιχειρήσεων που θα αποφασίσουν να κινηθούν σε αντίθετη κατεύθυνση. Η αρχική υποχρέωση πάντως για όλες τις επιχειρήσεις είναι να ενημερώνουν τους καταναλωτές «ευκρινώς στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο» για την αποδοχή καρτών πληρωμών. Σε αντίθετη περίπτωση επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ, το οποίο περιορίζεται στα 500 ευρώ αν καταβληθεί εντός 30 ημερών. 

2. Στοπ σε μετρητά άνω των 500 ευρώ 

Το 2010 είχε καθιερωθεί όριο πληρωμής με μετρητά έως 1.500 ευρώ. Πρακτικά, το όριο αυτό σήμερα καταστρατηγείται. Ιδίως μετά τα capital controls, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, τα μετρητά γίνονται αποδεκτά (δεδομένου ότι ο έλεγχος είναι ανύπαρκτος) χωρίς δεύτερη σκέψη, ιδίως αν υπερβαίνουν τα 1.500 ευρώ. 
Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου ο πήχης επιχειρείται να κατέβει στα 500 ευρώ, ενώ το «σπάσιμο» των συναλλαγών σε 500άρικα δεν επιτρέπεται.

Στο νομοσχέδιο ορίζεται ότι τα φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 500 ευρώ και πάνω που εκδίδονται κατά την πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες εξοφλούνται από τους καταναλωτές αποκλειστικά με κάρτες ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής όπως (ενδεικτικά αλλά όχι περιοριστικά) τραπεζικό έμβασμα, μέσω λογαριασμού πληρωμών, με χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού. Αν εκδίδονται φορολογικά στοιχεία, είναι άλλη υπόθεση. 


3. Αφορολόγητο μόνο με πλαστικό χρήμα 

Από το 2017 οι φορολογούμενοι, προκειμένου να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο εισοδήματος  από 8.636 έως και 9.545 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, με βάση τα σημερινά δεδομένα) θα πρέπει να έχουν καταναλώσει ένα μέρος του εισοδήματός υποχρεωτικά μέσω πλαστικού χρήματος. Εφόσον το εισόδημα είναι έως 10.000 ευρώ, απαιτείται ποσοστό δαπανών 10% με πλαστικό χρήμα. Για εισόδημα 9.000 ευρώ, απαιτούνται e-αποδείξεις 900 ευρώ, στα 10.000 ευρώ αυξάνονται σε 1.000 ευρώ. Για μεγαλύτερα εισοδήματα ακολουθούν δύο ακόμα συντελεστές. Στο κλιμάκιο εισοδήματος από 10.001 έως και 30.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 15%, ενώ στο κλιμάκιο εισοδήματος άνω των 30.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 20% (με μέγιστο όριο απαιτούμενων πληρωμών τα 30.000 ευρώ). 

4. Φόρος αν δεν μάθω να πληρώνω με κάρτες 

Τα αρχικά ποσοστά υποχρεωτικών δαπανών με πλαστικό χρήμα σε σχέση με το εισόδημα είναι σχετικά χαμηλά. Η ποινή όμως αν δεν καλυφθεί το απαιτούμενο όριο δαπανών είναι υψηλή. Αν δεν καλύπτεται το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό, τότε ο φόρος εισοδήματος προσαυξάνεται κατά το ποσό που προκύπτει από τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού, πολλαπλασιαζόμενης με συντελεστή 22%. Ο έξτρα φόρος πρακτικά προκύπτει από την απώλεια μέρους του αφορολογήτου δεδομένου ότι ο συντελεστής 22% είναι ο πρώτος συντελεστής της ισχύουσας φορολογικής κλίμακας. Ας δούμε ένα παράδειγμα. Ο φορολογούμενος με το εισόδημα των 12.000 ευρώ πραγματοποιεί το 2017 πληρωμές  με πλαστικό χρήμα 500 ευρώ, αντί των απαιτούμενων ύψους 1.300 ευρώ. Στη διαφορά των 800 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής 22% και προκύπτει επιπλέον φόρος 176 ευρώ. 

5. Ποιες αποδείξεις θα μετράνε για το χτίσιμο του αφορολογήτου 


Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει, μετά την ψήφιση του νόμου, με την έκδοση σχετικής απόφασης από τον υπουργό Οικονομικών. Μια πρώτη πρόταση, η οποία είχε υποβληθεί από υπηρεσιακούς παράγοντες και παραμένει άγνωστο αν θα προχωρήσει, ενέτασσε στις δαπάνες που θα «μετράνε»: αγορές από σουπερμάρκετ, πολυκαταστήματα, καύσιμα, αγορές ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών συσκευών, έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, ξενοδοχεία, παροχή υπηρεσιών από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, λογιστές, ψυχολόγους, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ και κέντρα διασκέδασης.

Στις εξαιρούμενες εξετάζεται να είναι λογαριασμοί για φως, νερό, τηλέφωνο, δόσεις δανείων, ενοίκια, κοινόχρηστα, ασφάλιστρα και διόδια. 

Υπό εξέταση παραμένει το ενδεχόμενο η πληρωμή δαπανών με πλαστικό χρήμα για παροχή υπηρεσιών από επαγγελματικούς κλάδους με υψηλή ροπή προς φοροδιαφυγή να οδηγεί σε μια μορφή μπόνους για τους καταναλωτές. 


6. Ιατρικές δαπάνες


Ανεξάρτητα από την υποχρέωση πληρωμών με πλαστικό χρήμα για την κατοχύρωση του αφορολογήτου, όλες οι ιατρικές δαπάνες οι οποίες σήμερα μειώνουν τον φόρο, από το 2017 προκειμένου να αναγνωρίζονται από την Εφορία θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί με πλαστικό χρήμα. Οι χάρτινες αποδείξεις από τον γιατρό, αν η δαπάνη έχει πληρωθεί με μετρητά, δεν θα αναγνωρίζονται. Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, οι ιατρικές δαπάνες οδηγούν σε μείωση φόρου 10% εφόσον υπερβαίνουν το 5% του εισοδήματος. Για παράδειγμα σε εισόδημα 12.000 ευρώ, προκειμένου να υπάρξει έκπτωση φόρου οι ιατρικές δαπάνες θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 600 ευρώ. Αν ανέρχονται για παράδειγμα σε 1.000 ευρώ, μόνο εφόσον έχουν πληρωθεί με πλαστικό χρήμα θα κερδίζεται η έκπτωση φόρου των 100 ευρώ.

 
7. Λοταρία Δεν γνωρίζουμε ακόμα – θα καθοριστεί στη συνέχεια με υπουργική απόφαση – ούτε πόσο συχνά θα γίνονται οι κληρώσεις ούτε τα δώρα που θα κερδίζουν οι τυχερές αποδείξεις. Το νομοσχέδιο ορίζει ότι οι συναλλαγές που γίνονται με πλαστικό χρήμα, θα μπαίνουν σε κληρωτίδα και οι τυχεροί θα επιβραβεύονται με χρηματικά έπαθλα ή έπαθλα σε είδος. Συνολικά σε ετήσια βάση, οι κληρώσεις αυτές μπορεί να κοστίζουν έως και 12 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή κληρώσεων, όπως η συχνότητα των κληρώσεων, η διαδικασία συμμετοχής, τα μέσα καταχώρισης των συναλλαγών που θα μετέχουν καθώς βέβαια και τα έπαθλα. Παράλληλα σχεδιάζονται επιπλέον κίνητρα για φορολογουμένους οι οποίοι υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα ποσοστά ελάχιστης δαπάνης.

8. Με ονοματεπώνυμο 

Κάρτες, ηλεκτρονικά πορτοφόλια, κουπόνια, voucher, e-banking και γενικότερα μέσα πληρωμής πλην μετρητών θα πρέπει να είναι καταγεγραμμένα με το ονοματεπώνυμο των κατόχων τους. Η ονομαστικοποίηση κάθε ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής είναι υποχρεωτική κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους – με διαδικασίες οι οποίες μένει να προσδιοριστούν – ώστε να μπορεί στη συνέχεια η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να κάνει τον λογαριασμό των δαπανών με πλαστικό χρήμα για κάθε φορολογούμενο και να διαπιστώνει αν πληρούνται οι όροι για την κατοχύρωση του αφορολογήτου. 

Παράλληλα, η ΓΓΔΕ σχεδιάζει – όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο – την επέκταση του σημερινού Συστήματος Μητρώου Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών (ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών) και σε λογαριασμούς Πληρωμών ώστε να αποκτήσει ένα ηλεκτρονικό μάτι στις πληρωμές με πλαστικό χρήμα σε Ελλάδα και εξωτερικό. 

9. Εξαιρέσεις 


Αρχικά εξαιρούνται από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικών ηλεκτρονικών συναλλαγών μόνο οι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, οι στρατιωτικοί εφόσον υπηρετούν στην αλλοδαπή, οι υπηρετούντες στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της ΕΕ καθώς και όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας, σε ψυχιατρικό κατάστημα ή είναι φυλακισμένοι. Στη συνέχεια, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα καθοριστούν και άλλες κατηγορίες φορολογουμένων που εξαιρούνται από την υποχρέωση πραγματοποίησης δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Εξετάζεται για παράδειγμα το ενδεχόμενο, τα όρια των δαπανών με πλαστικό χρήμα να μην αγγίξουν τους ηλικιωμένους ή κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών όπου τα POS παραμένουν – και μάλλον θα παραμείνουν για καιρό ακόμα – άγνωστη έννοια. 

10. Το χαρτοβασίλειο 

Ενα ερώτημα το οποίο απασχολεί πολλούς φορολογουμένους είναι αν θα υπάρχει υποχρέωση φύλαξης των χάρτινων αποδείξεων, οι οποίες θα συνεχίσουν να εκδίδονται ασχέτως αν η δαπάνη γίνεται με μετρητά ή με πλαστικό χρήμα. Η αρμόδια υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου – εκφράζοντας την προσωπική της άποψη χωρίς να απορρέει σχετική υποχρέωση από το νομοσχέδιο – συνιστά, καλού κακού το πρώτο διάστημα να φυλάσσονται και οι χάρτινες αποδείξεις. Οσοι φορολογούμενοι εξαιρεθούν τελικά από την υποχρέωση πληρωμών με πλαστικό χρήμα, θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούνται με τις γνωστές σακούλες χάρτινων αποδείξεων, οι οποίες συνεχίζουν να κοσμούν πολλά σπίτια φορολογουμένων. Η σύνδεση του αφορολογήτου με αποδείξεις – η οποία δεν ίσχυσε για τα εισοδήματα του 2015 – επανέρχεται από το 2017 είτε για δαπάνες με πλαστικό χρήμα είτε με τα – αγαπημένα  πολλών – μετρητά. 
75
Αρης Μπαρουχας
02/01/2017 19:37
Χωρις να εχουν ετοιμο το ηλεκτρονικο συστημα υποδοχης του μετρου,ξεκινησε απο 1/1/2017 η μετρηση χρονου για χτισιμο του αφορολογητου.Ουτε εφαρμογη στο ΤΑΞΙΣ τουλαχιστον οπου θα δηλωνεις τον αριθμο της καρτας με την οποια πραγματοτοποιεις αγορες δεν υπαρχει.Πολυ κακη αρχη που απογοητευει .
abc
03/01/2017 09:16
Η συγκεκριμένη αλλαγή φίλε φέρνει τα πάνω κάτω στην οικονομία της χώρας.... οι επιπτώσεις της είναι πολύ περισσότερες από τα capital controls. Αυτοί που διευκολύνονται είναι μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι που τρέμουν μήπως και χαθεί το αφορολόγητό τους και "τρέχουν πρώτοι" στην ουρά για να δρομολογηθεί η νέα κατάσταση και να έχουν την όποια φοροαπαλλαγή μέσα από τις "κάρτες" τους. Για αυτό το λόγο οι εκκρεμότητες σε επίπεδο εφαρμογής του "μέτρου" είναι πάρα πολλές. Φοβούνται προφανώς τα "μπούμεραγκ" ....
john from sydney
29/12/2016 01:52
Ρε σύ "Αλλο αριστερισμός και άλλο κουτοπονηριά" τι θα γίνει με την δουλειά για τον Ξένο; Το παιδί είναι καλό και το γεγονός οτι βρίζει κάπου-κάπου δεν το κάνει γιατί η ανατροφή του δεν είναι καλή, το κάνει γιατί δεν έχει να πληρώσει το ενοίκειο και τωρα με τέτοιο κρύο στην Ελλάδα που θα στεγάσει τα παιδιά του; Α! εδώ τα χαλάμε, γιατί άμα τάζεις κάτι σε κάποιον, πρέπει να το δίνεις και μάλιστα τωρα στις γιορτές! Και στο κάτω-κάτω δεν του κάνεις ελεηπολυκατοικεία. μοσύνη, αυτός σου προσφέρει την εργασία του και εσύ ένα χιλιάρικο το πολύ τον μήνα συν τα ένσημα (τι στο διάολο ήθελες και του έταζες και ένσημα;)για ένα μήνα δουλειά... Το παιδί είπαμε, είναι εργατικό και λιτοδίαιτο και σου υποσχέθηκε πως θα σου αποδείξει τις ικανοτητές του από την πρώτη ημέρα. Τωρα που ξέμπλεξα με τον εορτασμό των Χριστουγέννων και την παρέα φίλων και συγγενών, είπα να ρίξω μια ματιά στα ΝΕΑ να ιδώ τι έγινε με τον Χένο, του έδωσες τη δουλειά; Αλλά μήπως είσαι κανένας ξεπεσμένος, αφραγκος, δεξιός πολιτικός της παλιάς σχολής κυριέ μου,(που τάζεις και δε δίνεις) και που δεν σου λέει "καλημέρα" ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας που κατοικείς; Και μας παριστάνεις τον επιχειρηματία και γίνεσαι γεναιόδωρος με φαντασιώσεις και ζεστό αέρα; Αν κατά κάποιον τρόπο, δεν είσαι τέτοιος και δώσεις τη δουλειά στον συμπαθή κατά τα άλλα Χένο,(και φυσικά και μας δηλώσεις και την διεύθηνση της επιχειρησής σου για εξακρίβωση), θα ζητήσω ανεπιφύλακτα ΣΥΓΝΩΜΗΝ για όσα γράφω για εσένα. Απαντησέ μας, αλλά όχι υπεκφυγές, γιατί ο Ξένος Θα θυμώσει περισσότερο και ...το παιδί όταν εξορκίζεται, του ξεφεύγουν οι βρισιές, σου είπα από αγανάκτηση το κάνει, ξέρω τι σου λέω.. ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ.
ΟΛΓΑ ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ
28/12/2016 12:06
Καλη η εξοικιωση ΟΛΩΝ με την τεχνολογια - αγια η εξαλειψη της φοροδιαφυγης. Εκ του πονηρου η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ χρηση πλαστικου χρηματος με την δαμοκλειο σπαθη προστιμων και μη φορο-απαλλαγης για τους απλους πολιτες. ΝΑΙ στην ισχυροποιηση της διαταξης για συναλλαγες μεσω τραπεζικου συστηματος σε ποσα ανω των 500 ή εστω των 1500 ευρω. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ αφου εκαναν δεκαετιες να στησουν ενιαια μηχανογραφηση μεταξυ των εφοριων, πώς να μην κανουν... ΑΙΩΝΕΣ για την απ ευθειας συνδεση των ταμειακων με το taxis! Ας μειωσουν μεχρι καταργησεως τις προμηθειες των δηθεν ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ τραπεζων λοιπον τωρα, αφου τις ενισχυσαν με ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ ωστε να μην χρεοκοπησουν οπως στην... κομμουνιστικη ΙΣΛΑΝΔΙΑ.
john from sydney
22/12/2016 08:01
Φίλε Ξενος, έχεις επιχειρήματα και μάλιστα καλά, αλλά χάνονται στην πορεία τους και δεν πανε πουθενά γιατί τα εμποδίζουν τα επιθετα που χρησιμοποιείς. Χρησιμοποίησε ίσιες, καθαρές και πιστικές κουβέντες και ο κόσμος θα σε καταλάβει καλύτερα ,έτσι πάντα γίνεται...
Ξειν
24/12/2016 18:22
Αν ο νεοέλληνας χαμπάριαζε από επιχειρήματα Τζόνι μου, δε θα βρισκόμασταν εδώ που βρισκόμαστε. Τα επίθετα που χρησιμοποιώ τα χρησιμοποιώ ΜΕΤΑ τισ 100 φορές που έχω αραδειάσει το ίδιο επιχείρημα (με τις προδιαγραφές που εσύ εθεσες) και εισέπραξα 0 εις το πηλίκο. Εξάλλου, ξέρουν τα λαμόγια ΓΙΑΤΊ χρησιμοποιώ αυτά τα επίθετα. Ξέρουν και κάνουν τουμπεκί γιατί αυτά τους αξίζουν και ούτε ροχαλα παραπάνω!
Ξένος
20/12/2016 21:29
ONOΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ πλέον στις δαπάνες! Τρεχάτε κουφάλες δεξιοί να φυγαδεύσετε/κρύψετε τα ματωμένα σας λεφτάκια, γιατί θα σας μαγκώσει ο ΣΥΡΙΖΑ και μετά θα κλαίτε! Αλλά θα μου πεις, εμένα περίμεναν οι κουφαλίτσες να φυγαδεύσουν τα κεφάλαια; Από την πρώτη στιγμή σε λογαριασμό στην ελβετία τα κατέθεταν και τώρα, από μακριά και εκ του ασφαλούς, αραδειάζουν ένα κάρο π@π@ριές για το ξεκάρφωμα...
............
26/12/2016 09:44
Παρά του ότι είσαι ένας θρασύδειλος και εμετικός λιγόμυαλος θα σου πω κάτι πάρα πολύ απλό .... το ονοματεπώνυμο στις δαπάνες είναι απλούστατο πρόβλημα που εύκολα λύνεται με την υποχρέωση δήλωσης και αναγραφής του ΑΦΜ των καταναλωτών στην όποια απόδειξη.... για ποιό λόγο να δηλώνεται (αν δηλώνεται) μέσω "καρτών" και "συστημάτων" εξυπηρέτησης τραπεζικών συμφερόντων ; έτσι ικανοποιούνται οι ιδέες σου για την κοινωνική δικαιοσύνη και κατοχύρωση του ιδρώτα των συμπολιτών σου ; ποιά δουλειά κάνεις για να ζήσεις ;
Στράτος
24/12/2016 00:03
Οι φοροφυγάδες δεν πιάνονται στις δαπάνες τους αλλα στα έσοδά τους. Και τα έσοδα δεν κρύβονται εύκολα οταν πληρωμές γίνονται με κάρτα.
Αλλο αριστερά και άλλο κουτοπονηριά
21/12/2016 20:56
Να προσέχετε όταν βρίζετε τους δεξιούς . Κανείς δεν επιτρέπεται να βρίζει κανέναν! Επιπρόσθετα εάν αποφασίσουν οι ΔΕΞΙΟΙ όπως τους αποκαλείται να καταστρέψουν την οικονομία , τους μισθούς και τις συντάξεις....θα το κάνουν.... Λίγο πιο ήπια σχόλια. Εάν εσείς είστε αριστερός, ιδεολόγος και μη άπληστος σε παραδέχομαι. Σου προσφέρω δουλειά γραμματείας με βασικό μισθό και ένσημα για 8 ώρες εργασίας. Μου αρέσουν οι λιτοδίατοι... ΔΗΘΕΝ αριστεροί! Είχα την εντύπωση ότι αριστεροί δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Κρατικοδίατοι, εκατομμύρια, ναι..... αλλά αριστεροί πολύ λίγοι! Εάν είναι απλά πιο ευφυείς και πιο εργατικοί από εσάς κάποιοι και τα συνέπεια πιο πλούσιοι, δεν έπρεπε να ζηλεύετε εσείς ένας ανώτερος ....αριστερός! Η αριστερά είναι ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ όχι όμως η δικαιολογία και το καταφύγιο των αποτυχημένων χρηματιστών!!!!!
Ξένος
27/12/2016 16:12
Πότε ξεκινάω λοιπόν δουλίτσα; Ε; ΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ;
Ξένος
21/12/2016 23:24
Με πιάσαν κάτι γέλια με το τσιτάτο περί πλουσίων που πλουτίζουν απλά και μόνο επειδή είναι πιο έξυπνοι και πιο εργατικοί από εμένα, λες και ξέρουμε την εξυπνάδα και την εργατικότητα τη δική μου! Ή λες και δεν ξέρουμε τα σκάνδαλα και τη διαφθορά στα οποία είναι βουτηγμένοι το 99% των πλουσίων! Τέλος πάντων, επειδή τα πολλά λόγια είναι και φτώχεια, δέχομαι την προσφορά εργασίας ανεπιφύλακτα! Με τα ένσημα και το βασικό! Πού παρουσιάζομαι, πότε ξεκινώ; Απαντήστε μου σας παρακαλώ και την ευφυία μου θα τη διαπιστώσουμε με την πρόσληψή μου, από την πρώτη κιόλας μέρα!
.........
21/12/2016 10:13
....ωραιος.... ο ΣΥΡΙΖΑ επιβάλει πλαστικό χρήμα στο λαουτζίκο και εσύ λες ότι τούτο το μέτρο θα εμποδίσει τις δεξιές "κουφάλες" να φυγαδεύσουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό και την Ελβετία.... τα λες επι τούτου και εξεπίτηδες ή είσαι τούβλο απελέκητο ;
Ξένος
21/12/2016 17:04
Στο λαούτζικο? Δηλαδή οι δεξιές κουφάλες εξαιρούνται του μέτρου; Πού το διάβασες αυτό κουφαλίτσα; ΥΓ: Το ξέρω ότι πονάει, γι αυτό και τσιρίζεις, αν δεν πόναγε θα συμφωνούσες μαζί μου! ΥΓ2: ΤΙΠΟΤΑ δεν μπορεί να εμποδίσει την κουφάλα να είναι κουφάλα. Αλλά τουλάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί! Αυτά είναι μέτρα που έπρεπε να έχουν γίνει πράξη εδώ και δεκαετίες, κουφαλίτσα!
22/12/2016 21:35
Ακομα στην ν δεξια κ αριστερα εισαι?? Εισαι πολυ χωριο φιλε! Και μας κανεις κ τον μαγκα..
.......
21/12/2016 20:06
.... εκτός από λιγόμυαλος είσαι και μεγάλος θρασύδειλος .... βρίζεις μέσα από ένα ανώνυμο site .... καλα καλαμόκια....
Ξένος
21/12/2016 23:20
E συγγνώμη κύριε/α "......", δεν υπογράφω φαρδιά πλατιά με το όνομά μου σε δημόσια φόρουμ όπως εσύ κύριε/α ".....". Παπρεπιπτόντως, δεν απάντησες στην ερώτηση κύριε/α ".....". Όπως προείπα, μόνο κάτι τσιρίδες αμόλησες.
..........
22/12/2016 08:49
....και εσύ τωρα θες δημόσιο διάλογο.... και δεν αναλογίζεσαι ότι το πολύ σαν ένα ξόμπλιο του ΤΣΙΡΙΖΑ μπορεί να θεωρείσαι....
Ξένος
22/12/2016 16:42
Ναι, δε λέω, καλά όλα αυτά...ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΕΝ ΕΛΑΒΑ ΠΑΛΙ ΟΜΩΣ!!
..........
22/12/2016 17:09
.... ρε φίλε ? ξανακανε την ερωτηση .... δεν κατάλαβα και σόρυ να σου απαντήσω θέλω το λοιπόν .... μολόγατην ....
Ξειν
24/12/2016 18:20
"Στο λαούτζικο? Δηλαδή οι δεξιές κουφάλες εξαιρούνται του μέτρου; Πού το διάβασες αυτό κουφαλίτσα;" Άμα δεν κατάλαβες την ερώτηση φιλε, προφανώς μιλάμε για μαθησιακές δυσκολίες και περιορισμούς που θέτει η φύση, οπότε η απάντησή σου προβλέπω ότι δε θα είναι και από τις...εξυπνοτερες ή τις πιο...χρήσιμες, να το πω ευγενικά...
Το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία, ιδίως σ’ αυτούς που δεν το έχουν
20/12/2016 00:09
Αραγε,αν στην τουρκοκρατια η φορολογια γινοταν με πλαστικο χρημα οι ραγιαδες θα ηταν λιγοτερο δουλοι και πιο υπευθυνοι πολιτες?Στην εποχη της χρεοκοπιας,της παρακμης και των μνημονιων,οι νεο-ευρω-ραγιαδες με την υποχρεωτικη πλαστικιά καρτούλα,θα εχουν πιο ανταγωνιστικο,παραγωγικο,δικαιο,ανεξαρτητο κρατος?Θα εχουν ΠΙΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ και πολιτες?Μετα τα υποχρεωτικα καπιταλ κοντρολςς,τωρα και τα υποχρεωτικα πλαστικ μανεηςς και ακομα δεν ειδαμε τιποτα.Πλαστικο λοιπον καλο.Χαρτινο κακο.Και η τσεπη ΑΔΕΙΑ(του λαου οχι των τραπεζων)
Alexakis
09/01/2017 15:06
Συμφωνώ απόλυτα ότι το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία. Η έλλειψή του όμως σίγουρα σε κάνει δυστυχισμένο
So I will ask you once again, Try to see it my way . .
19/12/2016 21:12
Ένας μόνο άνθρωπος, εκτός του Einstein, μπόρεσε να κατανοήσει πλήρως την νοημοσύνη του μέσου έλληνα. Ο Γαπ !
δφ
19/12/2016 16:19
ίσως το πιο σωστό μέτρο που έχω ακούσει από αυτή την κυβέρνηση. όσον αφορά τα σχόλια ορισμένων αναγνωστών τύπου ΄΄σιγά μην πληρώσω τα κουμμούνια'' κ.α, αντιλαμβάνεται κανείς, με δεδομένο ότι αυτοι ψηφίζουν, γιατί φτάσαμε ως εδώ πέρα.
giorgos
19/12/2016 14:05
Ο μαγαλητορας απατεωνας στην Ελλαδα ειναιτο κρατος που δεν πληρωνει ότι και σε οποις χρωστάει αλλα απαιτει από τους πολιτες να εινα έντιμοι.Καλλα χριστουγενα
john from sydney
18/12/2016 01:56
Ο τρόπος συμπεριφοράς του μέσου Ελληνα, χρειάζεται αλλαγή. Ειναι και αυτό μία από τις πολλές και διάφορες αιτίες, που η Ελλάδα υποφέρει σήμερα! Το πλαστικό χρήμα θα βοηθήσει τον πολίτη να γίνει "τίμιος". Η Χώρα θα ξέρει τι έχει και τι δεν έχει, τι δικαιούται να εισπράξει και τι δεν δικαιούται, ΟΛΟΙ οι υπάλληλοι του κράτους θα γίνουν, (θέλουν δε θέλουν)τίμιοι και η κοινωνία θα είναι πιό πολιτισμένη. Τολμάω να υποθέσω πως ο ΦΠΑ σαν αρχή ίσως κατέβει στο μισό μιάς και ΟΛΟΙ θα είναι υποχρεωμένοι να τον πληρώνουν και ΚΑΝΕΝΑΣ δεν θα μπορεί να γίνει φοροκλέπτης! Ενα απλό παράδειγμα: Ενας μεγαλογιατρός, μεγαλοδικηγόρος, επιχειρηματίας, μεγαλογεωργός, δηλώνει σήμερα για παράδειγμα 10,000 ευρό εισόδημα. Αλλά κάνει μια ζωή, που κοστίζει 50,000 ή 100,000 ευρό. Αυτό δεν σημαίνει οτι ζεί μόνο με αφορολόγητα χρήματα,(και η πολιτεία δεν εισπράττει φράγκο) και ο ΦΠΑ δεν πληρώνεται, αλλά δημιουργεί στην πορεία του και μία κατάσταση ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ. Γιατί ο εισπτάττων τα αφορολόγητα χρήματα, θα περάσει το ίδιο κόλπο στον επόμενο κ.ο.κ. Και ενώ ο φουκαράς ο συνταξιούχος και ο μεροκαματιάρης πληρώνει τον ΦΠΑ του στο σουπερμάρκετ με φορολογημένα χρήματα από τη συνταξή του και το μεροκαματό του, ο άλλος κολυμπάει στα δροσερά νερά που το σύστημα του παρέχει, δηλαδή την φοροδιαφυγή και την φοροκλεψιά και η ζωή συνεχίζεται... Κατά τη γνώμη μου, αυτό θα γίνει (έτσι και αλλιώς) σε περίπου δέκα χρόνια σε όλες σχεδόν τις χώρες, γιατί να μη γίνει από αύριο στην Ελλάδα, ποίος θα ζημιωθεί; Και δεν θα μπορεί κανένας να σου κλέψει το πορτοφόλι, μια καρτούλα θα έχεις με τον κοδικό στο κεφάλι σου.
Stratos from mt Pendeli
19/12/2016 20:51
John my trusted friend, εδώ όποιος λέει την αλήθεια τον διώχνουν απ' όλα τα χωριά. Είμαστε ίσα με 150 χρόνια πίσω και το μόνο μας πλεονέκτημα είναι ότι είμαστε 30 χρόνια μπροστά απο τους Τούρκους. Α! και τα ξέρουμε και όλα.
Γιαν'ς της μεσοραχουλας
19/12/2016 18:21
.... καψοκαλουτισκα τα λες για να μην πω χαμοκαλουτσικα.... ΟΛΟΙ υπάλληλοι του κράτους σαν την Κούβα, την Κίνα και τη Ρουμανία επί Τσαουσέσκου.... και βέβαια αυτό το πράδειγμά σου για τους μεγαλογιατρούς και τα όμοια σπάει κάγκελα.... λες και δε μπορεί κανένας τους να σου ζητήσει χαρτονόμισμα.... σκέφτεσαι μήπως το ενδεχόμενο ότι δεν θα υπάρχουν χαρτονομίσματα ; λάθος κάνεις και μη φοβάσαι.... θα σε προμηθεύει ο αρχιΑλβανός της γειτονιάς σου....
Αρης κ Μαιρη
17/12/2016 11:50
Κολοβαρεμα α λα Βενεζουελα, τη χωρα ινδαλμα ου Τσιπρα και της παρεας του. Πειραζει που απο μας δεν εχετε δει ουτε θα δειτε ουτε δεκαρα αλητες;
Στράτος
18/12/2016 01:12
Για μένα όποιος δεν πληρώνει τους φόρους του ειναι αλήτης και κλέφτης.
Ευαγγελία Μ.
15/01/2017 23:52
Φίλος, να σου θυμίζω οτι τελευταίες Κυβερνήσεις φορολογούν ακόμη και τουςάνεργους, ακόμη και τους άπορους???????
Ο Σαλιγκαράς
20/12/2016 19:29
Ρε συ Στράτο . . ρε δεν ντρέπεσαι λιγάκι να βγάζεις εναν ολόκληρο λαό κλέφτες ;
αγνωστος
20/12/2016 08:54
το πρόβλημα είναι η μη πληρωμή των φόρων ή ότι κάποιοι έχουν αφορολόγητα και κάποιοι άλλοι λόγω υπερφορολόγησης δε μπορούν να ζήσουν ; νομίζεις εσύ ότι δε γνωρίζουν τους μπαταχτζήδες οι του υπουργείου οικονομικών ; δεν έχουν αρχεία ; σήμερα όμως πως να πληρώσει ο επαγγελματίας όταν ο τζίρος του υποδεκαπλασιάσθηκε και του ζητάνε ποσοστό από μηδέν ευρώ εισόδημα ; μήπως για σένα ακόμα και αυτοί οι άνθρωποι που χάνουν τους κόπους της ζωής τους θεωρούνται αλήτες και κλέφτες ; το πλαστικό χρήμα αγαπητέ το "φόρεσαν" καπέλο στην Κοινωνία μας για να εξυπηρετήσουν τις τράπεζες και για να μη μπορούν να κάνουν επάγγελμα ή να ζουν όσοι φουκαράδες τυχαίνει και έχουν κατασχέσεις λογαριασμών .... τόσο απλά και το πρόσχημα της φοροδιαφυγής ας το πουλήσουν αλλού.... εάν ήθελαν θα μπορούσαν να την εξαλείψουν ή έστω να τη μειώσουν, εφαρμόζοντας αυτά που ισχύουν σε τόσες άλλες με τις ελάχιστες ελευθερίες και δίκαιη νομοθεσία χώρες.... ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ όμως και προφανώς αφού δε θέλουν δεν θα γίνει τίποτα.... και βέβαια για να δικαιολογηθούν θα μας πουλάνε "κωλοφωτιές" για φανάρια που λένε και στο χωριό μου....
αντιοσιος
19/12/2016 00:18
Γιατι να πληρωσει ο κοσμος για να τα φανε σε παρτουζες τα κομμουνια ? Μηπως τα λεφτα πανε στην φτωχολογια στα νοσοκομεια στην παιδεια στους αστεγους ? Σημερα τα κομμουνια προχτες οι σοσιαληστες παραπροχθες οι μοναρχικοι παραπροχθες οι φασιστες του μεταξα..παραμεθαυριο οι φιλελε του κουλη .! Εχεις δικαιο σε αυτο που λες καταλαβενω αλλα και ο αλλος δικαιο εχει..σου λεει δεν πατε να πηδηχτειτε ουλοι οι καραγκιοζαιοι που μας πινετε το αιμα με το καλαμακι ? Αυτα και καλη σου μερα
Στρατος
21/12/2016 00:00
Με ποια λεφτά πληρώνονται οι δάσκαλοι, οι καθηγητές; Με ποια λεφτά φτιάχνονται και συντηρούνται οι δρόμοι τα σχολεία? Με ποιά λεφτά επιδοτούνται οι συντάξεις, πληρώνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι (εννοώ αυτοί που χρειαζονται); Με ποια λεφτά συντηρείται ο στρατός; Σιγουρα τρώγονται και αδικαιολόγητα λεφτά αλλά οχι στο ύψος που πολλοί νομίζουν.
wolf
21/05/2017 22:14
Με δανεικα ! Και ειναι πολλα , παρα πολλα , πανω απο 350 δισ. Μολις κοπηκαν τα δανεικα , επεσε λορδα ! Τοσο ασχετος εισαι, φιλε ?
Ευαγγελία Μ.
15/01/2017 23:58
Όσο για τα δημόσια έργα.... μια πλατεία 1 στρέμματος φτιάξανε στην γετονιά μου, τσιμέντο και 5 παγκάκια, και γράφει η ταμπέλα οτι κόστισε 4 εκατομμύρια ευρώ. Και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες. Φτιάξανε και μια πλατεία 2 στρέμματα, στιμέντο, 10 παγκάκια τσιμεντένια, και κάτι θάμνους, και η ταμπέλα γράφει οτι κόστισε 12 εκατομμύρια ευρώ.
Ευαγγελία Μ.
15/01/2017 23:55
Άσ'το, φίλος.... Οι καθηγητές στη Σχολή που σπούδαζα πέρναγε 800 ευρώ το μήνα έκαστος για δουλειά κάθε μέρα, και οι πολιτικοί πάιρνουν 8.000 συν αυτοκίνητα συν υπερπολυτελή γεύματα <<εργασίας>>, οπότε διπλασιάζεται το ποσόν, και πάνε στην γραφειάρα τους καμιά ώρα τη βδομάδα.
21/12/2016 06:19
520 δις φαγαν σε 40 χρονια ..τα ρεμαλια !
Στρατος
21/12/2016 10:12
Που τον βρήκες αυτόν τον αριθμό; Και ποιοί ειναι αυτα τα ρεμάλια και ποιός πήρε πόσα;
αντιοσιος
21/12/2016 01:45
Να πληρωνουν τα κοροιδα για να βγαινουν οι αλλοι στην συνταξη απο τα 45 με 3.000 ευρω..Ρε δεν πατε ολοι να κουρευστε γιδια που κανατε την δουλοκρατια του κοσμακη δημοκρατικο του δικαωμα
ειμεθα δημοκραται ανανταμ παπανταμ
17/12/2016 11:17
Πλαστικο χρημα πλαστικο φαι πλαστικο γρασιδι πλαστικα βυζια πλαστικο πεος πλαστικη ζωη
'Ελλην Πολίτης
17/12/2016 11:09
Μπαίνω σέ μαγαζί νά αγοράσω καί μου ζητούν κάρτα, αλλά επειδή δέν έχω τούς λέω: "Δέν επιθυμώ απόδειξη, άν δέν δεχθήτε φέυγω" καί τό μαγαζί χάνει τήν πώληση. Τήν συνέχεια άς τήν υποθέσουν οι ευφάνταστοι φωστήρες του υπουργείου οικονομικών...
21/12/2016 06:20
NΑ πας βουλγαρια σκοπια κ αλβανια για ψωνια !
Στράτος
18/12/2016 01:09
Το ίδιο θα σου πει και το επόμενο μαγαζί και εάν δεν θέλεις να έχεις κάρτα θα έχεις εσύ πρόβλημα και οχι οι φωστήρες του υπουργείου οικονομικών.
αντιοσιος
19/12/2016 00:23
Το να εχεις υποχρεωτικα καρτα ειναι φασισμος ..αλλα τι περιμενεις απο φασιστες?
Στρατος
19/12/2016 10:37
Ίδιο το να έχεις υποχρεωτικά λεφτά;
οσιος
20/12/2016 07:56
Το να δουλευεις συνεχεια την καρτα ειναι σαν εχεις ενα τσιπακι με το οποιο παρακολουθουν τις κινησεις σου ! Οργουελιανη κοινωνια ωρα μηδεν ! Αν σε αρεσει αυτο ενταξει εισαι μας φευγατος ..μιλαμε για Την Χουντα ουτε καν στην αμερικη και ευρωπη δεν διανοηθηκαν να περασουν τετοιν αντιδημοκρατικο νομο !
Ο Σαλιγκαράς
20/12/2016 19:45
Όσιε, στην αμερική μόνο όποιος ζει παράνομα ή δεν έχει πιστοποιητικό γεννήσεως κουβαλάει και πληρώνει σε μετρητά. Εξαιρούνται μόνο κάτι τύποι "James Bond" σαν του λόγου σου που ο κόσμος όλος δεν έχει τι άλλο να κάνει παρά να ασχολείται με τις κινήσεις σου.
αντιοσιος
21/12/2016 01:48
Αστα αυτα που ξερεις ..υπαρχει νομος στην αμερικη την υποχρεωτικη συναλλαγη με καρτα ? Η μηπως υπαρχει σε κανενα αλλο μερος του κοσμου ? Αν δεν ειναι αυτο φασισμος τοτε τι ειναι φασισμος κυριε σαλιγκαρη ?
Στρατος
21/12/2016 10:08
Η Αμερική δεν βρίσκεται στην τραγική θέση της Ελλάδας. Εδώ που βρισκόμαστε οχι μόνο υποχρεωτική χρήση κάρτας χρειαζόμαστε αλλα, με συγχωρείτε, κόψιμο κώλου κάθε φοροφυγά.
Ευαγγελία Μ.
16/01/2017 00:01
Φίλος, απο την σπατάλες των Κυβερνόντων καταντήσαμε έτσι. Τιςψπροσωπικές, τις δημόσιες, και τα πλαστά αποδεικτικά. Όχι επειδή η κυρά-Σόνια απο την Αλβανία με κούρεψε και δεν μου έδωσε απόδειξη...
22/12/2016 07:11
Βεβαια η αμερικη δεν εχει 1 εκατομυριο αργομισθους του δημοσιου !αυτους γιατι τουςκραταει ?
Στράτος
22/12/2016 12:10
Εμένα ρωτάς;
22/12/2016 21:39
Oχι τον γειτονα
πολιτης
17/12/2016 10:52
....εκπτώσεις φόρου και δωράκια και ότι άλλο σχετικό μπορούμε να φανταζόμαστε στο SUPER MARKET των τραπεζών και της "χλίδας" για να ξεγελάσουν τους ιθαγενείς και τον λαουτζίκο.... Να δούμε και εμείς που δεν καταλαβαίνουμε τα καλά και τα ωφέλιμα από τη χρησιμοποίηση του πλαστικού χρήματος και τον ΠΛΗΡΗ ΕΛΕΓΧΟ των συναλλαγών μας και την "άνευ όρων" εξυπηρέτηση των μεγαλοσυμφερόντων και των τραπεζιτών.... και μάλιστα με το ποταπό ΠΡΟΣΧΗΜΑ της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής .... λες και όταν κόβονται οι όποιες αποδείξεις δε θα μπορούσε να καταχωρείται σε αυτές και το ΑΦΜ του καταναλωτή, με την ισχύ on line διαδικασίας ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες .... γιατί επιτέλους σε αυτή τη δόλια χώρα δε γίνονται τα αυτονόητα ; γιατί ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οι φορολογούμενοι να δηλώνουν τα έξοδα που κάνουν ; Εάν δε συνέβαινε η συγκεκριμένη γελοιότητα, θα υπήρχαν άραγε επαγγελματίες που δεν θα έκοβαν αποδείξεις ;
τσιρκο μετρανο
18/12/2016 01:51
Το πλαστικο ειναι το μελλον ! Στην κοσμοπολη δεν εχει σημασια ποις εισαι απο που εισαι τι θρησκεια κουβαλας τι χρωμα τι φυλο τι σεξουαλικοτητα ! Η αξια σου ειναι τα μηδενικα που ειναι πανω στην πλαστικη σου καρτα ..
...........
19/12/2016 18:11
χαχαχα!!!! σωωωωστοοόοοος .... και γλειτώνει αυτός που τα έχει από το να του λένε κάντα μασούρια και βάλτα εκεί που ξέρεις....
Στράτος
18/12/2016 01:03
Ναι, εμάς τους ηθαγενείς ξεγελάνε. Σε όλες τις εξελιγμένες χώρες ο περισσότερος κόσμος πληρώνει με πλαστικό χρήμα. Αλλά ουτε υποχρεωτικό ειναι ουτε γίνεται για πάταξη της φορολογίας. Αν σε εμάς οι λόγοι ειναι διαφορετικοί οφείλεται στο γεγονός οτι η φοροδιαφυγή ειναι στο αίμα μας.
οσιος
20/12/2016 08:02
Κανεις λαθος ! Η φοροδιαφυγη στις εξελιγμενες χωρες θεωρειτε κακουργημα και τιμωρειτε με πολυτεις καθειρξεις για αυτον τον λογο κανεις σοβαρος ανθρωπος δεν φοροδιαφευγει..Η ατιμωρησια ειναι που κανει τους κλεφτες λωποδυτες να μην λογαριαζουν τους νομους του κρατους και οχι το αιμα..η τα γονιδια!
Στρατος
21/12/2016 10:17
Πολυ σωστά. Η ατιμωρησία ειναι η αιτία που η φοροδιαφυγή μπηκε στο αίμα μας.
Ο Σαλιγκαράς
20/12/2016 19:53
Αφού ρε Όσιε εδώ αντι να πέφτει βούρδουλας, οι ίδιοι μας λένε πως να το φτιάξουμε και με λιγότερα. Τι λές τώρα ;
πολιτης
19/12/2016 18:09
.... εάν εσύ φίλε μου νοιώθεις ένοχος είναι δικό σου θέμα.... και να ξέρεις ότι σε κανενός ανθρώπου αίμα δε υπάρχουν χρωματοσώματα φοροδιαφυγής εκτός και εάν κάποιοι του το επιτρέπουν.... για παράδειγμα εάν ίσχυαν και στο Ellada τα αυτονόητα, δηλαδή να μπορεί ο κοσμάκης να δηλώνει ΟΛΑ τα έξοδά του προφανώς και δε θα τολμούσαν να λένε ότι τάχατες πάνε να "πατάξουν" τη φοροδιαφυγή με τις κάρτες.... σε ξεγελάνε λοιπόν με τα δωράκια και τα μπιχλιμπίδια τους και δυστυχώς....
Στρατος
19/12/2016 21:15
Πιστευω οτι οι περισσότεροι εδώ στο φόρουμ καταλαβαίνουν οτι δεν εννοώ χρωματοσώματα η γονίδια. Για να αισθάνομαι ένοχος δεν εχω κανένα λόγο. Εδώ που ζω η πλειοψηφία των ανθρώπων πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους. Δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει να δηλώνει ο κόσμος τα έξοδά του. Έξοδα αφαιρούνται απο το φορολογίσιμο εισόδημα μόνο οταν ειναι απαραίτητα για την εξοικονόμηση του εισοδήματος. Έτσι γίνεται με τα έξοδα των επιχειρήσεων η οπως ειναι στην Γερμανία για έξοδα σχετικά με την εργασία. Π.χ. έξοδα για επαγγελματικό ρουχισμό, έξοδα συγκοινωνίας προς τήν εργασία, έξοδα για εκπαίδευση κ.α.
Ο Ιππέας
20/12/2016 20:02
Τέλεια η διατυπωσή σου Στράτο, ετσι ακριβώς συμβαίνει και στην Αμερική και γενικώς σε όλα τα προηγμένα κράτη που ο κόσμος δεν τρέχει να ψηφίσει κάποιον λαλάκα επειδή του υπόσχεται ότι λεφτά υπάρχουν. Απο 'κει θα καταλάβεις τι καταγωγή τι μόρφωση και τι I.Q. μας δέρνει κι ας κρυβόμαστε πίσω απο την ιστορία μας.
πολιτης
20/12/2016 09:18
.... το να δηλώνει κάποιος τα έξοδά του σημαίνει ότι όταν ένας επαγγελματίας του "κόβει" απόδειξη ο πελάτης να την κάνει χρήση και να μην την πετάει βγαίνοντας από το κατάστημα.... τόσο απλά.... και σε σχέση με την κανονική πληρωμή φόρων που λες να μην υπάρχουν διακρίσεις, δηλαδή να μην πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεκαπλάσιους φόρους από τους υπαλλήλους που ακόμα και τη σημερινή δύσκολη περίοδο κανακεύονται με τα κάθε είδους αφορολόγητα και bonous.... το πρόβλημα στην Ελλάδα αν κατάλαβες καλά είναι ότι λόγω υπερφορολόγησης και ελαχιστοποίησης του τζίρου των επιχειρήσεων, υπάρχει αδυναμία πληρωμής φόροων και όχι ότι ήμαστε κλέφτες.... και για αυτό λέω ότι εάν θέλουμε την ελάχιστη ισονομία και ίση μεταχείριση να δηλώνουν μαζί με τα έσοδα ΟΛΟΙ (επαγγελματίες και υπάλληλοι) και ΟΛΑ τα έξοδά τους.... πάντως στις ΗΠΑ που ισχύει γενικά το πλαστικό χρήμα αυτό που λέγεται είναι ότι το φορολογητέο εισόδημα προκύπτει με την αφαίρεση από τα έσοδα ΟΛΩΝ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΑ των εξόδων....
Στρατος
20/12/2016 23:47
Και στην Ελλάδα υποθέτω πληρώνεται ο φόρος ως ποσοστό του εισοδήματος που στους επαγγελματίες αντιστοιχεί στον τζίρο μείον το κόστος με ενα συντελεστή ανάλογο στην κλίμακα του εισοδήματος. Υπέρδεκαπλάσια φορολογία δεν πληρώνει κανένας. Το ΦΠΑ ΔΕΝ ειναι φόρος του επαγγελματία αλλα του καταναλωτή και όποιος το κρύβει και δεν το πληρώνει ειναι κλέφτης. Αν πράγματι στις ΗΠΑ αφαιρούνται τα έξοδα διαβίωσης απο το φορολογητέο εισόδημα θα εχουν τους λόγους τους και σιγουρα οι συντελεστές θα ειναι τέτοιοι που θα αντισταθμίζουν την μείωση του φόρου και θα εξασφαλίζουν τα απαιτούμενα έσοδα του κράτους.
Taxpayer
21/12/2016 20:11
Προφανώς αγαπητέ εκ Γερμανίας δεν έχετε ακούσει ούτε βιώσει ποτέ τη ληστρική υπερφορολόγηση βάσει τεκμηρίων.
πολιτης
21/12/2016 20:08
.... συγνώμη αλλά είσαι μακριά νυχτωμένος.... Στο ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ εισόδημα 10.200 € ενός ελεύθερου επαγγελματία ο επιβαλλόμενος σήμερα φόρος είναι τουλάχιστον 3.300 ευρώ. Αντίστοιχα, για το ΑΤΟΜΙΚΟ εισόδημα 10.200 € ενός δημόσιου υπάλληλου ο φόρος είναι λιγότερος από 300 €. Πεντακόσια ευρώ (το ελάχιστο) ανά μήνα επί πλέον κόστος ασφάλισης για τον επαγγελματία / μηδέν ευρώ για τον υπάλληλο .... αυτά ισχύουν στο Ellada .... Συνεπώς και σε σχέση με όσα λες ότι τάχα ζείτε εκεί στη Γερμανία (και μάλιστα πεπεισμένος ότι εδώ σήμερα βιώνονται τα ίδια) ή μας κάνεις πλάκα και τα "αραδιάζεις" σκόπιμα ή είσαι εντελώς εκτός πραγματικότητας....
Στράτος
22/12/2016 00:19
Για τα ελληνικά δεδομένα έγραψα "υποθέτω". Το οτι για τον επαγγελματία δέν υπαρχει ελάχιστο αφορολόγητο εισόδημα ειναι ακατανόητο και απορώ πως αυτή η ανισότητα δεν κατέληξε στο ΣτΕ. Το κόστος ασφάλισης θα πρέπει μα εκπίπτει απο το φορολογητέο εισόδημα. Μεταξύ των δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων δεν νομίζω οτι υπαρχει διαφορά στην φορολόγηση. Η κάνω λάθος; τα τεκμήρια που αναφέρει ο Taxpayer ανήκουν στα ελληνικά παράδοξα και η αιτία είναι οτι καμια ελληνική κυβέρνηση δεν κατόρθωσε η δεν θέλησε στα σοβαρά να εισπράξει τους φόρους με λογικούς τρόπους.
πολιτης
22/12/2016 09:02
ο.κ.... όμως αυτά που έγραψα και γράφω ισχύουν στην Ελλάδα. Και υπερδεκαπλάσιος φόρος υπάρχει επιλεκτικά και σκόπιμα για κάποιους και υποδεκαπλάσια εισοδήματα σε σχέση με αυτά της πραγματικής οικονομίας του 2010.... Και οφείλεις όλα αυτά τα πάγκαλα τουλάχιστον να τα αναγνωρίζεις .... Κατά τα άλλα και ιδιαίτερα σε σχέση με το ΣτΕ ας ρωτήσεις καλλίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε ότι θα μας φορολογήσει δίκαια και τα έκανε δύο φορές χειρότερα.... και ένα σωρό άλλα που ειλικρινά βαριέμαι να αναφερθώ....
egiotis
17/12/2016 09:01
aaare malakes ellines pou tha fero ego ta leftakia mou stin psorokostena@@@@@@@ stin voulgaria tha ta pao na eho to kefali mou isiho!!!!!!!
τσιρκο μετρανο
18/12/2016 01:54
Να σε βρουν αποκεφαλισμενο μρσα σε καμια βαλιτσα
τσιρκο μετρανο
18/12/2016 01:44
Ειπες και κατι εξυπνο ! Να μια λυση για τους ταλαιπωρους ελληνες που δεν θα τους χυσει