Την ανάγκη για συνολική συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου εξέφρασε ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, μιλώντας ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου την Τρίτη. Ο ίδιος τόνισε ότι το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα για μακρό χρονικό διάστημα αποτελεί «τεράστια απαίτηση» από την Ελλάδα.

Όπως είπε, ο επικεφαλής του Eurogroup στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, στις 5 Δεκεμβρίου, θα συζητηθούν βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών.

Σύμφωνα με τον ανώτατο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, τους τελευταίους μήνες έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα, όπου εφαρμόστηκε ένας εντυπωσιακός κατάλογος μεταρρυθμίσεων που είχαν είχαν συμφωνηθεί το καλοκαίρι του 2015.

Αναφορικά με το χρέος, είπε ότι στις 24 Μαίου οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε μια συμφωνία – πλαίσιο για τη βιωσιμότητα του χρέους με βραχυπρόθεσμα μέτρα, η οποία όπως είπε, ολοκληρώθηκε σε τεχνικό επίπεδο, ενώ αν χρειαστεί θα ληφθούν και άλλα μέτρα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Πρόσθεσε ότι μια προσέγγιση για το χρέος σε συνδυασμό με την προσήλωση της Ελλάδας, θα βοηθήσει το ΔΝΤ να μπει στο πρόγραμμα.

Όπως είπε, χρειάζεται να υπάρξουν υποσχέσεις από τις πιστώτριες χώρες και από την Ελλάδα ότι θα τηρήσουν τις υποχρεώσεις του, πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να δεσμευθεί ότι δεν θα αφήσει τα πράγματα να παρεκτραπούν, χρειάζεται και τα δύο μέρη για να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη.

Επίσης είναι υπερβολικό να ζητάμε από την Ελλάδα πλεόνασμα 3,5% για μεγάλο χρονικό διάστημα δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.

«Το Eurogroup πρέπει να είναι ρεαλιστικό για τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας μετά το 2018» πρόσθεσε.