Μετά το λιμάνι του Πειραιά, σε κινεζικά χέρια φαίνεται ότι περνά και το 24% της εταιρείας που ελέγχει τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού της χώρας, δηλαδή του ΑΔΜΗΕ.

Καταβάλλοντας 320 εκατ. ευρώ η κινεζική εταιρεία State Grid ανακηρύχθηκε από τη ΔΕΗ πλειοδότης στον διαγωνισμό. Προσέφερε υψηλότερο τίμημα από εκείνο του άλλου διεκδικητή, της ιταλικής TERNA, το οποίο ωστόσο δεν έγινε γνωστό. Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου συγκαλείται το Διοικητικό της Συμβούλιο προκειμένου να λάβει απόφαση για τον προτιμητέο επενδυτή, ενώ την οριστική απόφαση θα λάβει η γενική συνέλευση της εταιρείας στις 24 Νοεμβρίου.

Αν το 24% του ΑΔΜΗΕ αποτιμάται από τη State Grid σε 320 εκατ. ευρώ, τότε η συνολική αξία της εταιρείας ανέρχεται στα 1,33 δισ. ευρώ.

Στη ΔΕΗ δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για τα 320 εκατ. ευρώ όπως και αυτά που θα εισπράξει από τη μεταβίβαση του 25% στη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ. Αν σε αυτά προστεθούν τα 100 εκατ. ευρώ που θα εισπράξει η επιχείρηση ως προκαταβολή από τη συμφωνία με την Αλουμίνιον της Ελλάδος, τα 94 εκατ. ευρώ που της δίνει ο ΑΔΜΗΕ ως επιστροφή κεφαλαίου, όπως αποφασίστηκε από την πρόσφατη γενική συνέλευση της εταιρείας, τότε το ποσό που αθροίζεται ποσό κρίνεται μια γερή ανάσα στα ταλαιπωρημένα οικονομικά της. Το θέμα βέβαια είναι πότε ακριβώς θα μπουν τα χρήματα στα ταμεία της, καθώς το πρώτο εξάμηνο του 2017 η επιχείρηση καλείται να αναχρηματοδοτήσει σημαντικές λήξεις δανείων και ομολόγων.

ΤΙ ΕΙΔΑΝ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ. Στο ερώτημα τι ακριβώς «είδε» στον ΑΔΜΗΕ η κρατική κινεζική State Grid, η απάντηση είναι ευκαιρίες επέκτασης στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, με βάση την Ελλάδα.

Τα δίκτυα της ΝΑ Ευρώπης είναι πεπαλαιωμένα, δεν αντέχουν την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για ρεύμα και μια εταιρεία χώρας-μέλους της ΕΕ, όπως ο ΑΔΜΗΕ, θα μπορούσε να αποτελέσει καλή βάση για διείσδυση στις γειτονικές χώρες. Επειτα, η ενεργειακή ένωση της ΕΕ βρίσκεται προ των πυλών, οι διασυνδέσεις δικτύων θα είναι σε μερικά χρόνια ο κανόνας και στην περιοχή μας και, άρα, ο χώρος της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη παρουσιάζει τεράστιες προοπτικές.

ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ. Οι Κινέζοι πάντως έχουν βάλει πόδι στην Ευρώπη ήδη από το 2012, αποκτώντας το 25% της εταιρείας REN που διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Πορτογαλίας, ενώ είναι και μέτοχοι στο ιταλικό ταμείο παρακαταθηκών και δανείων, που μετέχει εμμέσως στην ιταλική TERNA.

Τώρα ενδιαφέρονται να επεκταθούν ανατολικά, στο άλλο άκρο της ευρωπαϊκής αγοράς, κίνηση από την οποία θα προκύψουν και διαφόρων ειδών άλλες συνέργειες με κινεζικές εταιρείες. Είναι πολύ πιθανό, για παράδειγμα, οι επενδύσεις που προβλέπονται στο δεκαετές πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ να γίνουν με προϊόντα κινεζικής προέλευσης, ανοίγοντας νέες δουλειές στην Ελλάδα διόλου ευκαταφρόνητης αξίας.