Την Κυριακή αρχίζει η σκληρή αναμέτρηση κυβέρνησης – δανειστών για τα εργασιακά με σημεία αιχμής τον κατώτατο μισθό, τις ομαδικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο.

Το ενδιαφέρον των συζητήσεων μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και των εκπροσώπων των θεσμών οι οποίες θα αρχίσουν το απόγευμα της Κυριακής, θα αφορά την επιδίωξη από την πλευρά της κυβέρνησης να επανέλθει η διαπραγμάτευση γιατον κατώτατο μισθόστους κοινωνικούς εταίρους (εργοδότες – εργαζόμενοι), οι κλαδικές συμβάσεις να υπερισχύουν των επιχειρησιακών, ενώ στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων θα επιδιωχθεί η μετάθεση της όποιας νομοθετικής παρέμβασης για το μέλλον, αφού πρώτα εκδοθεί η σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ. Οι δανειστές ωστόσο ζητούν ανατροπές στην απορρυθμισμένη αγορά εργασίας, όπως:

* Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Ζητούν να αυξηθούν τα όρια πέραν των οποίων οι απολύσεις λογίζονται ομαδικές και να καταργηθεί το δικαίωμα διοικητικής έγκρισης –δηλαδή το βέτο –που διατηρεί ο υπουργός Εργασίας επί των ομαδικών απολύσεων.

* Αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου. Αναμένεται να τεθεί αίτημα αλλαγής του μηχανισμού λήψης της απόφασης για απεργίες με αύξηση του αριθμού των εργαζομένων που απαιτούνται για την επικύρωση και αύξηση του χρόνου προειδοποίησης

* Καθήλωση των μισθών και ειδικά του κατώτατου. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν πως ο μισθός πρέπει να αποφασίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση και ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων να είναι συμβουλευτικός. Μάλιστα, το ΔΝΤ έχει εκτιμήσει πως ο κατώτατος μισθός παραμένει υψηλότερος σε σύγκριση με ανταγωνίστριες χώρες της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ η δομή του είναι εξαιρετικά περίπλοκη λόγω τριετιών, επιδομάτων κ.λπ. και θεωρεί πως πρέπει να είναι ένα μοναδιαίο ποσό αναφοράς.

* Διεύρυνση της μερικής απασχόλησης με νέες πιο ευέλικτες μορφές.

* Δραστικός περιορισμός των κλαδικών συμβάσεων μέσα από τη θεσμική ανάδειξη των επιχειρησιακών συμβάσεων, ως ισχυρότερων συλλογικών ρυθμίσεων, έναντι των κλαδικών ή των ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων. Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να ενδυναμώσει τις κλαδικές συμβάσεις επαναφέροντας τις αρχές της εύνοιας και της επεκτασιμότητας.

ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα τεθούν και δύο θέματα που αφορούντο Ασφαλιστικό: το πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών από εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους εφόσον αρχίσουν να καταβάλλουν κανονικά τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους –θέμα για το οποίο οι δανειστές ζήτησαν να εξεταστεί στο ευρύτερο πλαίσιο της συζήτησης για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια –καθώς και η δυνατότητα μετατροπής των Ταμείων εφάπαξ σε επαγγελματικά –για το οποίο σε τεχνικό επίπεδο οι συζητήσεις δεν φαίνεται να ήταν ιδιαίτερα θετικές.

Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ THΣ ΓΣΕΕ. Στο μεταξύ εξετάζεται αύριο στο Στρασβούργο η προσφυγή της ΓΣΕΕ κατά των ελληνικών κυβερνήσεων από το 2010 έως και σήμερα και των μνημονιακών μέτρων που επιβλήθηκαν με σειρά νόμων και συνεχίζουν να ισχύουν. Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος θα στηρίξει με τοποθέτησήτου στη διαδικασία το αίτημα της ΓΣΕΕ. Η ΓΣΕΕ με την προσφυγή της στηνΕυρωπαϊκήΕπιτροπήΚοινωνικών Δικαιωμάτων, αρμόδιο ελεγκτικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχει ζητήσει να κριθούν τα μέτρα παράνομα καθώς παραβιάζουν τονΕυρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.

Οπως υποστηρίζει η Συνομοσπονδία, με τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στα εργασιακά:

* Απορρυθμίστηκαν οι όροι εργασίας, μέσω της καταστροφής του προστατευτικού πλαισίου της εργατικής νομοθεσίας και της συνακόλουθης επικράτησης ακραίων μορφών ευελιξίας και υψηλότατων ποσοστών εργασιακής επισφάλειας.

* Μειώθηκαν δραματικά οι μισθοί των εργαζομένων και οι συντάξεις.

* Μειώθηκαν οι χρόνοι προειδοποίησης και οι αποζημιώσεις απόλυσης.

* Απορρυθμίστηκαν οι ώρες εργασίας, με την ταυτόχρονη μείωση του χρόνου υποχρεωτικής ανάπαυσης των εργαζομένων.

* Αυξήθηκε το διάστημα της δοκιμαστικής περιόδου εργασίας, χωρίς αποζημίωση απόλυσης μετά τη λήξη του.

* Διευκολύνθηκε και ενισχύθηκε η χρήση συμβάσεων εργασίας προσωρινής διάρκειας.