Πόρτα για έξοδο στις αγορές τον Οκτώβριο ψάχνουν τα ΕΛΠΕ με σκοπό την αναχρηματοδότηση ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ που λήγει το 2017.

Από τις μέχρι τώρα επαφές τους με επενδυτές, τα ΕΛΠΕ προσδοκούν, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», ένα επιτόκιο της τάξεως του 5% (!) όταν το ομόλογο που θέλουν να αναχρηματοδοτήσουν είχε συναφθεί προ τριετίας με επιτόκιο 8% και ενώ σήμερα το ελληνικό δεκαετές διαπραγματεύεται σταθερά τους τελευταίους μήνες σε επίπεδα 8,4%.

Η έξοδος όταν και όποτε γίνει, αφενός θα είναι δοκιμαστική (σ.σ. για μικρά ποσά και μόνο για να αποτιμηθούν οι προθέσεις των επενδυτών), αφετέρου τα επιτόκια στα οποία διαπραγματεύονται σήμερα άλλες διεθνείς εκδόσεις των ΕΛΠΕ είναι πολύ χαμηλότερα από το 8,4% του ελληνικού δεκαετούς.

Τα ΕΛΠΕ μπορεί να έχουν έδρα την Ελλάδα και να επηρεάζονται από το ρίσκο χώρας, εντούτοις λόγω εξωστρέφειας εξαρτώνται όλο και λιγότερο από τα σκαμπανεβάσματα της ελληνικής οικονομίας, καθώς εξάγουν πλέον το 60% των πετρελαϊκών προϊόντων που διυλίζουν.

Η ΕΚΤ. Αυτός είναι και ο λόγος, όπως λένε πηγές του ομίλου, που η εισηγμένη δεν θα περιμένει για να βγει στις αγορές μέχρι να μπουν πρώτα τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ή να υπάρξει συμφωνία για το χρέος, αλλά προγραμματίζει να κινηθεί τον επόμενο μήνα.

Αλλωστε, το ποσό που θα αντλήσουν τα ΕΛΠΕ θα εξαρτηθεί από το επιτόκιο και τους όρους που θα πετύχουν. Αν για παράδειγμα τους προσφερθούν κεφάλαια 600 εκατ. ευρώ, αλλά με επιτόκιο μισή μονάδα πάνω από το επιθυμητό, η αναχρηματοδότηση θα αφορά μέρος του ομολογιακού και όχι ολόκληρο.

Αυτά με τα οποία θα επιχειρήσουν να δελεάσουν τους ξένους επενδυτές τα ΕΛΠΕ είναι τα καλά φετινά αποτελέσματα (προβλέπουν πάνω από 650 εκατ. ευρώ EBITDA, παρά τη σημαντική μείωση των διεθνών περιθωρίων διύλισης), οι νέες επωφελείς συμφωνίες για απευθείας αγορά αργού από Ρωσία και Ιράν παρά μέσω traders (πλέον ο όμιλος αγοράζει κατά 50% πετρέλαιο από προμηθευτές και κατά 50% από traders) και η γενικότερη μείωση στο κόστος του. Σημειωτέον ότι τον Μάιο τα ΕΛΠΕ είχαν αποπληρώσει άλλο ένα εταιρικό ομόλογο 400 εκατ. ευρώ.