Aναπάντεχα μεγάλη αύξηση σημείωσαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών, με τις περιοχές του Νότου να ηγούνται της ανοδικής τάσης.

Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 12,4%, τον υψηλότερο ρυθμό από τον Οκτώβριο του 2007, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη στην Ουάσιγκτον. Το ποσοστό αυτό ξεπέρασε τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις του Bloomberg.

Κινητήρια δυνάμη των πωλήσεων αποτέλεσαν η αύξηση της απασχόλησης και τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται το υφιστάμενο απόθεμα απούλητων νέων κατοικιών και ενισχύεται η οικοδομική δραστηριότητα.

Τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου δείχνουν, εξάλλου, αύξηση του μεριδίου των κατοικιών που πουλήθηκαν σε τιμές κάτω των 300.000 ευρώ, κάτι που υποδηλώνει ότι οι κατασκευαστές στρέφουν την προσοχή τους στους αγοραστές χαμηλότερων δυνατοτήτων.

Πάντως ο ρυθμός αύξησης των κατοικιών εξακολουθεί να είναι κάτω από τον μισό αυτού που είχε σημειωθεί το 2005, όταν έσκασε η φούσκα των ακινήτων στις ΗΠΑ.

Στην περιοχή του Νότου, ο ρυθμός αύξησης του Ιουλίου έφτασε το 18,1%, που είναι ο υψηλότερος από τον Ιούλιο του 2007. Στα μεσοδυτικά η ζήτηση ήταν η ισχυρότερη από τον Νοέμβριο του 2007, στα βορειοανατολικά υπήρξε μια άνοδος, ενώ στη Δύση παρέμεινε αμετάβλητη.

Η μέση τιμή πώλησης των νεόδμητων σπιτιών υποχώρησαν κατά 0,5% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2015 και διαμορφώθηκαν στα 294.600 δολάρια.

Σημειώνεται ότι το μέσο επιτόκιο ενός δανείου 30ετούς διάρκειας σταθερού επιτοκίου είναι σήμερα 3,43%, κοντά στο χαμηλό ρεκόρ 3,31%, το οποίο σημειώθηκε το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της Freddie Mac που χρονολογούνται από το 1971.

© Bloomberg News