Οι αναδιαρθρώσεις που έπρεπε να γίνουν είτε δεν έγιναν είτε επιχειρήθηκαν πολύ αργά και χωρίς αποτέλεσμα, ενώ η πτώση της ζήτησης μοιραία μείωσε το μέγεθος της αγοράς, αφήνοντας απ’ έξω ακόμη μεγάλες επιχειρήσεις με χιλιάδες εργαζομένους.

Στα μεγάλα ονόματα του λιανεμπορίου που βρέθηκαν εκτός αγοράς από το 2010 έως σήμερα περιλαμβάνονται εταιρείες όπως τα πολυκαταστήματα Φωκάς, η Γλου, η Sprider, τα Βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου, Εστία και Φλωράς, το Alex Pak, ενώ ανάλογη διαδρομή ακολούθησαν και οι Καρούζος και Neoset.

Σήμερα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον της αγοράς, ακόμα και των λίγων παικτών που μένουν να μοιράσουν τον τζίρο συγκεκριμένων αγορών, ο οποίος όμως και αυτός βαίνει μειούμενος όπως τα εισοδήματα των καταναλωτών. Τα τελευταία στοιχεία του Τειρεσία για τον μήνα Ιούνιο αποδεικνύουν τη δύσκολη κατάσταση και το τι έρχεται αν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις τόσο από την πλευρά της Πολιτείας όσο και των τραπεζών. Ηδη οι ακάλυπτες επιταγές αυξήθηκαν μέσα σε έναν χρόνο κατά 199,94% (Ιούνιος 2015 – Ιούνιος 2016). Ενώ την ίδια στιγμή και τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για το σύνολο της υπερχρέωσης είναι απογοητευτικά, με το σύνολο των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων να αυξάνονται κατά 7,8% το 2015, αντιπροσωπεύοντας το 43,8% του δανεισμού των επιχειρήσεων και κάνοντας αβέβαιο το μέλλον τους, ενώ οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των νοικοκυριών προς τις τράπεζες αυξήθηκαν κατά 10,8% αντιπροσωπεύοντας το 45% του συνολικού ιδιωτικού δανεισμού.