Αυτοί οι δανειστές τρώνε ορισμένες φορές κάτι κολλήματα ανεξήγητα. Ή μήπως όχι; Σας περιγράφω τι έχει παιχτεί τις τελευταίες ημέρες και βγάζετε τα συμπεράσματά σας. Η ομάδα των διαπραγματευτών του υπουργείου Οικονομικών συζητά με τα τεχνικά κλιμάκια εκείνο το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα, το οποίο επρόκειτο να κατατεθεί από τις αρχές Ιανουαρίου. Τελικά φτάσαμε Αύγουστο και ακόμα δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Το θέμα, λέει, έχει κολλήσει τώρα στον ακατάσχετο λογαριασμό των επιτηδευματιών. Η πρόταση Αλεξιάδη ήταν κοντολογίς να δηλώσουν όλες οι επιχειρήσεις έναν τραπεζικό λογαριασμό για τις εισπράξεις από τις συναλλαγές που γίνονται μέσω POS. Σε αυτόν θα «μπαίνουν» Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία για να εισπράττουν απευθείας ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορές. Για να είναι δελεαστικός ο λογαριασμός, το υπουργείο Οικονομικών πρότεινε να είναι ακατάσχετος για παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές. Οι δανειστές δεν το δέχονται και τώρα έχουν αρχίσει τα παζάρια. Να είναι ακατάσχετος στο 50%, στο 60% ή στο 80% για τα παλιά ληξιπρόθεσμα χρέη; Συζητήστε το μερικούς μήνες ακόμα. Θα έχει χαθεί όλη η χρονιά χωρίς αποδείξεις.

Δεν τελειώσαμε με τον φόρο-τέρας

Το θέμα του ΕΝΦΙΑ, να μου το θυμηθείτε ότι θα έχει και συνέχεια. Μπορεί να μάζεψαν την τελευταία στιγμή τον συνολικό λογαριασμό –δίνουν όρκο στο υπουργείο ότι η εκκαθάριση δεν θα βγάλει πάνω από 3,246 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι –αλλά κρατάνε την αναπνοή τους για το πόσοι θα είναι τελικά αυτοί που θα δουν το εκκαθαριστικό τους αυξημένο έως και 325% σε σχέση με πέρυσι. Ο Χουλιαράκης στη Βουλή είχε κάνει λόγο για επιβαρύνσεις σε 600.000 ιδιοκτήτες. «Τους μέτρησε έναν έναν;» αναρωτήθηκε τις προηγούμενες ημέρες άνθρωπος που είναι σε θέση να υποψιάζεται ότι τελικά θα είναι πολύ περισσότεροι.

Διακοπές μετά την γκάφα του ΕΝΦΙΑ

Ετοιμάζει βαλίτσες για διακοπές το οικονομικό επιτελείο. Ο Τσακαλώτος θα φύγει την εβδομάδα πριν από τον Δεκαπενταύγουστο, ο Αλεξιάδης την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου γιατί θα είναι και εκπρόσωπος της κυβέρνησης μαθαίνω στην Παναγία τη Σουμελά. Για τον Χουλιαράκη δεν μπορώ να σας πω τίποτα. Μετά την γκάφα με τον ΕΝΦΙΑ τα ίχνη του αναζητούνται.

Εβαλαν το χεράκι τους

Για να είμαστε δίκαιοι, για το παρ’ ολίγον πατατράκ με την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ που έβγαζε πάνω από 3,5 δισ. ευρώ και ραβασάκια δεκάδων χιλιάδων ευρώ για ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων (αγρότες και μη), την ευθύνη δεν φέρουν μόνο ο Χουλιαράκης και το επιτελείο του. Μαθαίνω ότι τον σχεδιασμό των αλλαγών έτρεξαν τρεις ομάδες. Η ομάδα του Τσακαλώτου, η ομάδα Χουλιαράκη και η ομάδα της εκλεκτής του Ευκλείδη Ελενας Παπαδοπούλου, η οποία είναι γενική γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών.

Βγαίνουν κάθε μέρα σκελετοί από τις ντουλάπες

Σκελετοί από τις ντουλάπες βγαίνουν καθημερινά στις Διευθύνσεις των τραπεζών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ο λόγος για κόκκινα δάνεια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, τα οποία είχαν πάρει τα προηγούμενα χρόνια –ένας Θεός ξέρει πώς –στελέχη κρατικών φορέων για τα οποία δεν πλήρωσαν ούτε μια δόση όπως ακούγεται. Μάλιστα παρότι οι τράπεζες στέλνουν αυτή την περίοδο επιστολές τελευταίας ευκαιρίας στους κόκκινους πελάτες τους, υπάρχουν ακόμα κάποιοι που δεν έχουν καταλάβει τι τους περιμένει και σφυρίζουν αδιάφορα.