Φωτιά και λάβρα παραμένει ο ΕΝΦΙΑ για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων παρά τις διορθώσεις της τελευταίας στιγμής από το υπουργείο Οικονομικών. Μετά την γκάφα με την ένταξη των αγροτεμαχίων στον συμπληρωματικό φόρο η οποία ωθούσε τον λογαριασμό του φόρου ακινήτων πάνω από τα 3,5 δισ. ευρώ, με τροπολογίες και διορθώσεις της τελευταίας στιγμής το υπουργείο Οικονομικών έβαλε στον πάγο, μόνο για το 2016, τον συμπληρωματικό φόρο στα αγροτεμάχια, ακύρωσε τον κόφτη στις εκπτώσεις και στις απαλλαγές από τον φόρο λόγω ύπαρξης τόκων καταθέσεων άνω των 300 ευρώ και άλλαξε το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των δόσεων.

Στη σχετική τροπολογία η οποία ψηφίστηκε χθες, το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι ο εισπρακτικός στόχος των 2,650 δισ. ευρώ δεν μεταβάλλεται. Κουβέντα όμως δεν γίνεται για το ύψος των εσόδων που θα βεβαιωθούν από ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικό φόρο, παρότι εμμέσως αναγνωρίζεται το καπέλο που θα προέκυπτε από τα αγροτεμάχια. Η αναστολή της διάταξης για το 2016 θα κοστίσει 230 εκατ. ευρώ, δηλαδή όση θα ήταν η πρόσθετη επιβάρυνση ιδιοκτητών γης εκτός σχεδίου.

Για φέτος λοιπόν οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων γλίτωσαν τις πρόσθετες επιβαρύνσεις. Από την άλλη, όμως, οι πρόσθετοι φόροι βρίσκονται προ των πυλών για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων η περιουσία υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ, για όσους έχουν στην κατοχή τους οικόπεδα ή ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα όπως και για την επιχειρηματική κοινότητα, τα μέλη της οποίας θα κληθούν πρώτη φορά να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητά τους.

Ο συνολικός λογαριασμός παραμένει άγνωστος παρότι κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι μετά τις προσαρμογές η βεβαίωση του φόρου θα οδηγήσει σε έσοδα όχι πάνω από 3,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων με την εισπραξιμότητα στο 80% αναμένονται έσοδα 2,650 δισ. ευρώ, δηλαδή όσο και πέρυσι. Αναγνωρίζουν όμως ότι τα εκκαθαριστικά χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων θα είναι πολύ φουσκωμένα σε σχέση με τα περυσινά. Για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων ο φόρος θα είναι αυξημένος έως και 25%, για τους ιδιοκτήτες μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων η επιβάρυνση είναι επίσης 25%, ενώ στον συμπληρωματικό φόρο η μείωση του αφορολόγητου ορίου από τα 300.000 στα 200.000 ευρώ σε συνδυασμό με αλλαγές στα κλιμάκια και στους συντελεστές θα φέρει φουσκωμένα εκκαθαριστικά έως και 325%. Η έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων αναμένεται εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Αυγούστου και η εξόφληση θα γίνει σε πέντε μηνιαίες δόσεις από τον Σεπτέμβριο έως τον ερχόμενο Ιανουάριο.