Με τον νέο νόμο θα αρχίσει να εφαρμόζεται η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων. Σημειώνεται ότι όλα τα κτίρια πρέπει να καταγραφούν ηλεκτρονικά μέσα στην επόμενη δεκαετία. Για τα αυθαίρετα το χρονικό περιθώριο καταγραφής είναι τα πέντε χρόνια. Χωρίς Ηλεκτρονική Ταυτότητα το ακίνητο δεν θα μπορεί να πωληθεί ή να μεταβιβαστεί.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Περιβάλλοντος προβλέπει να δοθούν κίνητρα ώστε όταν κάποιος κάνει μια μεταβίβαση να κάνει και την Ταυτότητα Κτιρίων. Για τον λόγο αυτόν υπάρχει η εισήγηση να υπάρξει σύνδεση με το πρόγραμμα Εξοικονομώ προκειμένου να χρησιμοποιηθούν χρήματα από το ΕΣΠΑ.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΗΣ. Στο μεταξύ από το ΥΠΕΚΑ προσπαθούν να βρουν τρόπο για την ενεργοποίηση της Τράπεζας Γης ώστε να ξεμπλοκάρει η μεταφορά του συντελεστή δόμησης. Σημειώνεται ότι το μέτρο της Τράπεζας Γης παραμένει ανενεργό επειδή, μεταξύ άλλων, δεν υπήρχαν έως τώρα οι χώροι υποδοχής του συντελεστή δόμησης.

Η σκέψη που υπάρχει (αναμένεται και σχετική εισήγηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους) είναι σε πρώτη φάση τα πρόστιμα από τα αυθαίρετα που έχουν εξαιρεθεί προσωρινά από την κατεδάφιση να κατευθυνθούν στην ανακαίνιση των διατηρητέων κτιρίων. Σημειώνεται πως σε ό,τι αφορά τα διατηρητέα, η εκτίμηση είναι ότι υπάρχουν πάνω από 200.000 τίτλοι οι οποίοι παραμένουν ανενεργοί. Σε όλη την Ελλάδα υπερβαίνουν τις 10.000 τα διατηρητέα.