Project Syndicate

Οσοι θέλουν να δουν τη Βρετανία να εγκαταλείπει την Ευρωπαϊκή Ενωση υποστηρίζουν ότι μια έξοδος δεν ενέχει κόστος και ότι δεν θα επηρεάσει τη θέση της Βρετανίας στο παγκόσμιο εμπόριο. Στις 23 Ιουνίου που θα γίνει το δημοψήφισμα όμως, οι ψηφοφόροι πρέπει να αναλογιστούν τι πραγματικά σημαίνει μια έξοδος από την ΕΕ.

Ας αρχίσουμε με τα βασικά. Μια έξοδος από την ΕΕ σημαίνει ότι η Βρετανία θα βγει από την τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά της Ευρώπης. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διετείς διαπραγματεύσεις για θέματα όπως η μετανάστευση, τα οικονομικά και τραπεζικά θέματα, καθώς και νομικά. Δεν θα είναι εύκολο να διαπραγματευτεί η χώρα μια νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ. Επίσης μεγάλο ερώτημα παραμένει το πώς σε μια τέτοια περίπτωση η Βρετανία θα μπορέσει να αποκτήσει ξανά πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της ΕΕ.

Είναι πολύ να μας λένε οι υπέρμαχοι του Brexit ότι όλοι οι μεγάλοι ηγέτες του κόσμου, από την Ευρώπη ή αλλού, κάνουν λάθος όταν ζητούν την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ειδικά όσον αφορά θέματα εμπορίου παρέμβαση υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ έχουν κάνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο ΟΟΣΑ. Ολοι αυτοί λένε στους Βρετανούς ότι θα είναι κακό για την οικονομία να βγει η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν αποτελεί απάντηση το να υποστηρίζει κανείς ότι ο ΟΟΣΑ «είναι στο μισθολόγιο της ΕΕ» ή ότι ο Ομπάμα τάσσεται κατά της Βρετανίας επειδή ο πατέρας του ήταν από την Κένυα την εποχή που η Βρετανία ήταν μεγάλη αποικιοκρατική δύναμη. Το Brexit θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στη Βρετανία και πρέπει να καταλάβουμε ποια επιχειρήματα είναι σοβαρά και ποια όχι.

Ο Ρόντερικ Αμποτ είναι πρώην γενικός υποδιευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής