Στα εγκαίνια του αγωγού TAP που έγιναν 17 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης δήλωνε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πουληθεί κρατική ενεργειακή επιχείρηση τονίζοντας με νόημα ότι «γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος».

Τρεις ημέρες μετά, στις 20 Μαΐου, υπέγραφε με το «δεξί» το ΦΕΚ με τις 19 αποκρατικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, ανάμεσα στις οποίες και ποσοστά της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ και των ΕΛΠΕ.

Το κρυφτούλι τελειώνει μετά και τη χθεσινή δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ της περιόδου 2016-2018. Τα κυβερνητικά στελέχη δεν θα μπορούν πλέον να κοροϊδεύουν όπως μέχρι πρότινος και μπορεί να μην είναι ο ίδιος ο Σκουρλέτης αυτός που θα πουλήσει το 17% της ΔΕΗ, αφού αυτός ο διαγωνισμός θα αρχίσει πιθανότατα το 2017 ή και το 2018, το ΦΕΚ ωστόσο θα έχει και τη δική του υπογραφή.

Στο διά ταύτα, αυτό που προκύπτει από το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ είναι ότι ανοίγει ο δρόμος για την αποκρατικοποίηση μέσα στην επόμενη διετία των ποσοστών όλων των κρατικών επιχειρήσεων στρατηγικού ενδιαφέροντος, όπως το 11% της ΕΥΔΑΠ, το 23% της ΕΥΑΘ, της Εγνατίας Οδού, το 10% του ΟΤΕ, μαζί φυσικά με τις ενεργειακές επιχειρήσεις. Φέτος θα πρέπει να ολοκληρωθεί ένα βαρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων όπως δείχνει και ο πίνακας, οι οποίες έχουν καθυστερήσει ή βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στη πράξη, το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ είναι αναλλοίωτο από το αντίστοιχο σχέδιο του περασμένου Ιουλίου, το οποίο παρότι αρχικά είχε κατατεθεί στη Βουλή μαζί με το Μνημόνιο, εν συνεχεία και για κάποιον «μυστηριώδη» λόγο εξαφανίστηκε. Ακριβώς για να σταματήσουν τα πολιτικά παιχνίδια και οι σκοπιμότητες, οι θεσμοί απαίτησαν το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων της περιόδου 2016-2018 πρώτα να εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, όπως συνέβη τη Δευτέρα, και αμέσως μετά να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ. Δεσμεύουν έτσι την κυβέρνηση ότι δεν θα επαναλάβει αυτό που έκανε από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου μέχρι και πρότινος, όταν κάθε υπουργός ερμήνευε τη συμφωνία του καλοκαιριού κατά το δοκούν.