Κοντά στο ένα εκατομμύριο αναμένεται να είναι φέτος ο αριθμός των Ρώσων τουριστών που θα επισκεφθούν την Ελλάδα.

Αυτό ανακοίνωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού της Ρωσίας Oleg Safonov, μιλώντας στο ελληνορωσικό φόρουμ για τον τουρισμό, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Όπως ανέφερε ο κ.Safonov, η Ελλάδα έγινε ηγέτης των κρατήσεων στη ρωσική αγορά το Μάιο, ενώ υπενθύμισε ότι το 2013 η χώρα μας είχε το μέγιστο αριθμό Ρώσων τουριστών με 1,2 εκατ. αφίξεις, για να ακολουθήσει μια πτωτική τάση το 2014-2015. Φαίνεται, όμως, ότι φέτος θα υπάρξει σημαντική ανάκαμψη. Ο ίδιος «έχει τη πεποίθηση» ότι ο αριθμός μπορεί να φτάσει το 1 εκατομμύριο.

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού αναφέρθηκε επίσης, στους πολύχρονους ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας-Ρωσίας στους τομείς της θρησκείας, ιστορίας κλπ, υπογραμμίζοντας: «Οι Ρώσοι αγαπούν την Ελλάδα, τους αρέσει να ταξιδεύουν εδώ. Τους αρέσουν οι διακοπές στην παραλία, στον ήλιο, όμως υπάρχουν περιθώρια για διεύρυνση των ταξιδιωτικών τους επιλογών και σε άλλους προορισμούς».

Η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, στάθηκε στα ιδιαίτερα θετικά μηνύματα από τη ρωσική αγορά, «ως αποτέλεσμα -όπως είπε- της νέας εθνικής τουριστικής πολιτικής και της ενδυνάμωσης των διμερών τουριστικών σχέσεων». Στόχος, τόνισε η υπουργός, είναι η Ελλάδα να καταστεί ο πρώτος και πιο δημοφιλής επαναλαμβανόμενος προορισμός για τους Ρώσους τα επόμενα χρόνια.

Οι ξενοδόχοι

Στο μεταξύ, σε «θολό τοπίο» κινείται ο ξενοδοχειακός κλάδος τη φετινή τουριστική περίοδο, καθώς ο ρυθμός των κρατήσεων για τους περισσότερους προορισμούς της χώρας είναι πλέον υποτονικός, ενώ ασφυκτική είναι και η πίεση προς τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, από τη συνεχιζόμενη υπερφορολόγηση, τις πρόσθετες επιβαρύνσεις στο τουριστικό προϊόν και την παραοικονομία των ιδιωτικών μισθώσεων.

Αυτό ήταν το μήνυμα της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη. Στη Γενική Συνέλευση, επισημάνθηκε ότι σχεδόν όλες οι περιοχές της χώρας, πλην των Ιονίων Νήσων και ορισμένων άλλων μεμονωμένων περιοχών, τις τελευταίες εβδομάδες, καταγράφουν ανάσχεση του ρυθμού των κρατήσεων για τη θερινή περίοδο, τόσο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, όσο και σε σχέση με τις αρχές του χρόνου. Αποτέλεσμα είναι σε ορισμένες περιοχές, οι κρατήσεις να είναι ελαφρά αυξημένες ή να κινούνται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, αλλά σε πολλές άλλες να είναι μειωμένες, με τα μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης, να καταγράφονται στους προορισμούς που δέχθηκαν μεγαλύτερο πλήγμα της εικόνας τους από τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, όπως η Κως.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι σε προορισμούς, όπως τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη, τη Χαλκιδική κ.α, πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις επιμηκύνουν την περίοδο προσφορών μέχρι τα τέλη Μαίου, σε μία προσπάθεια να τονώσουν τις πωλήσεις τους για την περίοδο αιχμής και να διασφαλίσουν καλύτερες πληρότητες.

Σοβαρότατο πρόβλημα όμως, αντιμετωπίζουν τα ξενοδοχεία των προορισμών της ηπειρωτικής Ελλάδας, που βασίζονται κυρίως στην εσωτερική αγορά τουρισμού.

Ταυτόχρονα, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με την έξαρση της παραοικονομίας των ιδιωτικών μισθώσεων, ζήτημα που έχει λάβει, πλέον, ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε πανελλαδικό επίπεδο. Ακόμα και στους προορισμούς όπου η τουριστική κίνηση, από πλευράς αφίξεων, καταγράφει αξιοσημείωτη αύξηση, οι πληρότητες των ξενοδοχείων υστερούν σημαντικά, αποκαλύπτοντας έτσι το μέγεθος της παραοικονομίας, αφού ολοένα και μεγαλύτεροι αριθμοί επισκεπτών, κατευθύνονται σε ανεξέλεγκτους χώρους διαμονής.

Όπως επισημάνθηκε στη Γενική Συνέλευση, πέραν της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπου το πρόβλημα είναι πολύ πιο έντονο, ανάλογες καταστάσεις βιώνουν, πλέον, και περιφερειακοί προορισμοί, όπως π.χ. τα Χανιά.

Το ζήτημα, όπως επισημάνθηκε, δεν είναι μόνον η παραοικονομία και ο αθέμιτος ανταγωνισμός που προκαλείται από την αδυναμία του κράτους να ρυθμίσει την αγορά αυτή, επτά μήνες μετά την άνευ όρων απελευθέρωσή της, αλλά και οι σοβαροί κίνδυνοι ασφάλειας και υγιεινής για τους τουρίστες που διαμένουν σε τέτοιους χώρους.

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε σε ησυχία κανέναν αρμόδιο για το θέμα των ιδιωτικών μισθώσεων», επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γιάννης Ρέτσος, τονίζοντας ότι «πρόκειται για την επιτομή του παραλογισμού, να εφευρίσκονται νέοι φόροι και να μπαίνει το μαχαίρι βαθύτερα στο λαιμό στους νόμιμους και συνεπείς, από τη μία πλευρά και να αφήνεται ανενόχλητη μία τεράστια παραοικονομία, μία απώλεια εσόδων για το κράτος τουλάχιστον 270 εκατ. ευρώ, όπως δείχνουν οι έρευνες αλλά και πλήθος κινδύνων για τους επισκέπτες, από την άλλη».

Επίσης, «καταστροφική» χαρακτηρίζει ο ξενοδοχειακός κόσμος την πρόταση για επιβολή «τέλους πληρότητας» στα ξενοδοχεία και στα τουριστικά καταλύματα της χώρας, που εξετάζει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ομόφωνα, η Γενική Συνέλευση υπογράμμισε ότι η επιβολή ενός τέτοιου φόρου θα έχει ολέθριες επιπτώσεις στη ζήτηση για Ελλάδα, καθώς θα αυξήσει σημαντικά το κόστος του ξενοδοχειακού προιόντος, πέραν των άλλων επιβαρύνσεων που πιθανότατα θα προκύψουν μέσω της νέας αύξησης του ΦΠΑ και των έμμεσων φόρων.