Δύο λίστες με έλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων στο Λονδίνο οι οποίες είχαν σταλεί τα προηγούμενα χρόνια από τις φορολογικές Αρχές της Μεγάλης Βρετανίας στην Αθήνα, αλλά έμειναν στο συρτάρι, αποτελούν τον χάρτη πάνω στον οποίο γίνονται τα σενάρια για τον ΕΝΦΙΑ εξωτερικού.
Στην πρώτη λίστα αποτυπώνονται 200 ακίνητα ελλήνων ιδιοκτητών στο Λονδίνο και στη δεύτερη επιπλέον 3.000 ακίνητα. Στα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών εξετάζεται η καθιέρωση κλίμακας ετήσιου φόρου η οποία θα μπορεί να αγγίζει ακόμα και το 3%-4% ανάλογα με την αξία του ακινήτου, με ταυτόχρονο συμψηφισμό των φόρων που αποδόθηκαν στη χώρα στην οποία βρίσκεται το ακίνητο.

Παράλληλα στο εσωτερικό σχεδιάζονται δραστικές απλοποιήσεις στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Χθες στη Βουλή ο Τρύφων Αλεξιάδης προανήγγειλε ότι από το 2016 οι ΔΟΥ θα κλείσουν τις πόρτες τους για το κοινό και όλες οι συναλλαγές οι οποίες σήμερα απαιτούν μετάβαση στην Εφορία θα γίνονται ηλεκτρονικά. Η αρχή, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται να γίνει από τα τμήματα φορολογίας κεφαλαίου.