Χωρίς πάγιο θα είναι για ένα χρόνο οι λογαριασμοί των καλοπληρωτών πελατών της ΔΕΗ. Ταυτόχρονα η επιχείρηση προχωρά σε μειώσεις στα επαγγελματικά και εμπορικά της τιμολόγια.

Σε μια προσπάθεια να ανακόψει το κύμα αύξησης των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών, καθώς και να εμποδίσει το κύμα φυγής των πιο καλών πελάτων της προς τον ανταγωνισμό, η ΔΕΗ ανακοινώνει σήμερα εκπτώσεις για τους οικιακούς καταναλωτές και μειώσεις τιμολογίων για τους επαγγελματίες.

Καταρχήν, από εδώ και στο εξής οι καλοπληρωτές οικιακοί πελάτες θα επιβραβεύονται. Η επιχείρηση αποφάσισε να δώσει κίνητρα στους συνεπείς καταναλωτές, κυρίως τα νοικοκυριά, (χαμηλή τάση), απαλλάσοντας τους εντελώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες των ΝΕΩΝ, από την καταβολή του παγίου για τον επόμενο χρόνο.

Το πρόγραμμα θα λειτουργεί ως εξής : Εφόσον ο πελάτης εξοφλήσει εμπρόθεσμα όλους τους λογαριασμούς της ΔΕΗ το 2015, τότε θα απαλλαγεί από το πάγιο για όλο το 2016. Αν αντίστοιχα εξοφλήσει εμπρόθεσμα και τους λογαριασμούς της ΔΕΗ το 2016, θα απαλλαγεί της καταβολής του παγίου για το 2017.

Σύμφωνα με πληροφορίες το μέτρο θα αφορά μικρές, μεσαίες και μεγάλες καταναλώσεις, ενώ κάποιες κατηγορίες θα εξαιρεθούν (πχ οι υπάλληλοι της ΔΕΗ που ούτως ή άλλως απολαμβάνουν ειδικό μειωμένο τιμολόγιο). Η βασική προυπόθεση ένταξης στο μέτρο είναι η εμπρόθεσμη πληρωμή (μέσω πάγιας εντολής ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο).

Σε κάθε όμως περίπτωση, προκειμένου το κίνητρο να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να συγκρατήσει την αύξηση των ανεξόφλητων λογαριασμών ύψους 2 δισ. ευρώ, θα πρέπει η έκπτωση να είναι σημαντική. Αν το πακέτο δεν περιλαμβάνει και άλλα κίνητρα, πιθανώς η απαλλαγή του παγίου από μόνη της να μην είναι αρκετή.

Σήμερα στις μονοφασικές παροχές το πάγιο ανέρχεται σήμερα σε 1,52 ευρώ το τετράμηνο, στις τριφασικές σε 4,80 ευρώ το τετράμηνο. Οσο για τo πάγιο με χρονοχρέωση ανέρχεται σε 2 ευρώ / τετράμηνο.

Ταυτόχρονα, μαζί με τα κίνητρα επιβράβευσης στους καλοπληρωτές δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν και αντικίνητρα για τους κακοπληρωτές, ιδιαίτερα όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα αλλά δεν πληρώνουν το λογαριασμό. Η κατηγορία των εύπορων μπαταξήδων έχει μπει στο στόχαστρο της ΔΕΗ, και οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις των τελευταίων εβδομάδων έχουν εντοπίσει πολλά λαβράκια.

Από πολυτελή βίλα 500 τμ στη Νέα Ερυθραία με πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, ο ιδιοκτήτης της οποίας όμως πληρώνει Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, μέχρι καταναλωτή μέλος γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας που για βίλα στο Παλαιό Ψυχικό χρωστά 20.000 ευρώ για πάνω από χρόνο.

Παράλληλα με το μπόνους επιβράβευσης στους καλοπληρωτές, η ΔΕΗ θα ανακοινώσει σήμερα και μειώσεις στα επαγγελματικά και εμπορικά της τιμολόγια. Τόσο η μείωση του παγίου, όσο και η μείωση στα επαγγελματικά και εμπορικά τιμολόγια αποσκοπούν και στη συγκράτηση του πελατολογίου τους προκειμένου να μη «μετακομίσει» σε ανταγωνιστές. Διότι το τελευταίο διάστημα καταγράφονται αρκετές «διαρροές» προς τους ιδιώτες παρόχους.

Η νέα πολιτική με την απαλλαγή από το πάγιο για τους οικιακούς καταναλωτές μαζί με τα νέα μειωμένα τιμολόγια για τους επαγγελματίες, πρόεκιται να ανακοινωθεί αμέσως μόλις εγκριθεί από το σημερινό διοηκητικό συμβούλιο της ΔΕΗ.