Επιτρέπεται η κατάθεση επιταγής;

Στην περίπτωση των επιταγών, επιτρέπεται η κατάθεση τόσο τραπεζικών όσο και ιδιωτικών επιταγών αποκλειστικά και μόνο σε πίστωση τραπεζικού λογαριασμού. Πληρωμή επιταγών με μετρητά δεν επιτρέπεται.

Επιτρέπεται από επιχείρηση η άρνηση συναλλαγών με κάρτες;

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου απαγορεύει σε επιχειρήσεις που διαθέτουν POS το δικαίωμα άρνησης για πληρωμή με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες. Μάλιστα η ΠΝΠ προβλέπει βαρύτατα πρόστιμα ακόμα και φυλάκιση για τον επιχειρηματία.

Μπορούν να γίνονται μεταφορές κεφαλαίων από το εξωτερικό;

Η μεταφορά κεφαλαίων από λογαριασμούς που τηρούνται σε αλλοδαπή τράπεζα σε λογαριασμό που τηρείται σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα επιτρέπονται.

Οι μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό επιτρέπονται;

Οχι δεν επιτρέπονται. Για όσες περιπτώσεις επιτρέπεται ένα έμβασμα ή μια μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, αρμόδια να αποφασίζει είναι η Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

Ποσά που πιστώνονται στον τραπεζικό μου λογαριασμό από το εξωτερικό μπορούν να μεταφερθούν εκ νέου στο εξωτερικό;

Ναι η μεταφορά μπορεί να γίνει για το σύνολο του ποσού. Ωστόσο, δεν επιτρέπεται η ανάληψη με μετρητά του συνόλου του μεταφερόμενου από το εξωτερικό χρηματικού ποσού. Η ανάληψη μπορεί να γίνεται εντός του ημερήσιου ή του εβδομαδιαίου ορίου, με εξαίρεση τις ναυτιλιακές εταιρείες που αναφέρονται στους Ν. 27/1975, 959/1979 και στο ΝΔ 2687/1953, οι οποίες μπορούν να πραγματοποιούν και αναλήψεις μετρητών έως του ποσού των 50.000 ευρώ ημερησίως.

Επιτρέπεται η καταβολή χρηματικής απαίτησης κατασχεθείσας εις χείρας τράπεζας σε μετρητά;

Οχι, σε περίπτωση κατάσχεσης χρηματικής απαίτησης εις χείρας τράπεζας, της Τράπεζας της Ελλάδος ή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ως τρίτου, το ποσό είτε καταβάλλεται με έκδοση επιταγής είτε πιστώνεται υποχρεωτικά σε τραπεζικό λογαριασμό του κατάσχοντος που τηρείται στην ίδια ή σε άλλη τράπεζα.

Τι γίνεται με τις συναλλαγές πληρωμών για εμπορικούς σκοπούς στο εξωτερικό, π.χ. πληρωμή εισαγωγών;

Για τις περιπτώσεις στις οποίες ένα έμβασμα ή μια μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό επιτρέπεται, αρμόδια να αποφασίζει είναι η Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

Ωστόσο, με απόφαση της Επιτροπής Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών δόθηκε στις τράπεζες η δυνατότητα εξέτασης και αξιολόγησης αιτημάτων πελατών νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών, οι οποίοι αιτούνται εκτέλεση πληρωμών έναντι παραστατικών (π.χ. τιμολόγια, προτιμολόγια, φορτωτικές κ.λπ.), άνοιγμα νέων ενέγγυων πιστώσεων και πιστώσεων σε αναμονή και έκδοση νέων εγγυητικών επιστολών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων.

Το ημερήσιο εγκριτικό όριο των τραπεζών ανά εργάσιμη ημέρα ορίζεται: έως 150.000 ευρώ ανά πελάτη (με μία ή περισσότερες ημερήσιες συναλλαγές), και εντός του ορίου ποσού που καθορίζεται και ανακοινώνεται από την Επιτροπή σε κάθε τράπεζα ξεχωριστά.

Το μηνιαίο εγκριτικό όριο κάθε τράπεζας για πελάτη της δεν μπορεί να υπερβαίνει τη μέση μηνιαία αξία των εισαγόμενων εμπορευμάτων και πρώτων και βοηθητικών υλών κατά την προηγούμενη χρήση, μέσω της συγκεκριμένης τράπεζας.

Επιτρέπεται η πληρωμή βάσει εγγυητικών επιστολών;

Επιτρέπεται εφόσον το χρηματικό ποσό της πληρωμής κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό.

Επιτρέπεται η χορήγηση νέων χρηματοδοτήσεων;

Επιτρέπεται εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που τίθενται από την κείμενη νομοθεσία και την επιχειρηματική πολιτική της τράπεζας.

Επιτρέπεται η αποπληρωμή ή εξόφληση ανοιχτών δανείων και ορίων;

Επιτρέπεται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της σχετικής σύμβασης του δανειολήπτη με την τράπεζά σας.

Πληρωμές μισθοδοσίας στο εξωτερικό για εργαζομένους επιτρέπονται;

Δεν επιτρέπονται εφόσον ο λογαριασμός που χρεώνεται για την πληρωμή μισθοδοσίας τηρείται σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα και οι λογαριασμοί που πιστώνονται τηρούνται σε τράπεζες του εξωτερικού.

Από τον περιορισμό αυτό εξαιρούνται οι εργαζόμενοι σε διπλωματικές αποστολές, μόνιμες αντιπροσωπείες ή σε άλλες υπηρεσίες του ελληνικού Δημοσίου.