Πριν από μερικές ημέρες η κυβέρνηση ενέκρινε αύξηση στο μισθό του νέου προέδρου των Ελληνικών Πετρελαίων Στάθη Τσοτσορού από τα 170.000 ευρώ στα 280.000 ευρώ. Μπροστά στην κατακραυγή που προκάλεσε η είδηση, την πήρε πίσω!

Ενόψει και του μεθαυριανού δημοψηφίσματος και φοβούμενη παρενέργειες από το θόρυβο που ξέσπασε για την αύξηση εν μια νυκτί των ετησίων απολαβών του κ. Τσοτσορού , η κυβέρνηση τα μάζεψε.

Και υποχρέωσε τον κ. Τσοτσορό να παραιτηθεί των επιπλέον αρμοδιοτήτων του που του είχε δώσει όταν τον επέλεξε στις 4 Μαίου, γεγονός που προέβαλε ως επιχείρημα η διοίκηση των ΕΛΠΕ για να δικαιολογήσει την αύξηση των 110.000 ευρώ μέσα σε ένα χρόνο.

Την απόφαση για αύξηση των μεικτών αποδοχών του είχε εγκρίνει με μεγάλη πλειοψηφία η Γενική Συνέλευση του ομίλου των ΕΛΠΕ στις 25 Ιουνίου. Το πράσινο φως είχε δώσει και ο εκπρόσωπος του Δημοσίου, δηλαδή του υπουργείου Οικονομικών. Ως αιτιολογία προβαλλόταν το γεγονός ότι ο κ. Τσοτσορός κάνει τρεις δουλειές, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Γιάννη Παπαθανασίου που έκανε μόνο μία και εισέπραττε 170.000 ευρώ τον χρόνο.

Αρα, έλεγαν τα ΕΛΠΕ, πρέπει να αμείβεται ανάλογα. Διότι ο κ. Τσοτσορός είχε οριστεί πρόεδρος με εκτελεστικές αρμοδιότητες που σημαίνει ότι φέρει μεγαλύτερες ευθύνες, ενώ κατείχε άλλες δύο θέσεις, του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου, σε δύο ακόμη θυγατρικές, την ΕΚΟ και τα Ελληνικά Καύσιμα (BP).

Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, τα ΕΛΠΕ αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους ότι η αμοιβή των 270.000 ευρώ προς τον κ. Τσοτσορό ως εκτελεστικού προέδρου προέκυψε με βάση το υφιστάμενο οργανόγραμμα της εταιρείας που ισχύει από παλαιά.

Με τη διαφορά ότι όταν είχε συνταχθεί το οργάνογραμμα των ΕΛΠΕ, η χώρα δεν ήταν χρεοκοπημένη, και οι τράπεζες ήταν ανοικτές.