Δεμένες στην αλυσίδα της ελληνικής διαπραγμάτευσης παραμένουν οι ευρωπαϊκές αγορές, με πλήθος επενδυτών να τηρούν στάση αναμονής, προσδοκώντας ότι θα υπάρξει κάποια λύση μέχρι την Κυριακή.

Αυτή ακριβώς η στάση αναμονής αποτυπώθηκε και στις χθεσινές πολύ μικρές διακυμάνσεις που σημειώθηκαν στα χρηματιστήρια παρά την εμπλοκή στο ελληνικό ζήτημα, δείγμα ότι αναμένουν τις εξελίξεις.

Στην ουσία το κλειδί για τους επενδυτές είναι η επόμενη εβδομάδα, εκεί έχουν το μυαλό τους και δεν είναι τυχαία η χθεσινή δήλωση της Ανγκελα Μέρκελ ότι «επιθυμεί να έχει βρεθεί συμφωνία πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα», θυμίζοντας παρόμοια δήλωση αμερικανού αξιωματούχου την προηγούμενη εβδομάδα.

Σίγουρα αυτό δείχνει ότι οι αγορές δεν έχουν τρομοκρατηθεί και ότι σε μια ημέρα – ρουλέτα όπως η χθεσινή, κατά την οποία τα πάντα ήταν άσπρο – μαύρο, ουδείς ρισκάρισε να στοιχηματίσει. Αλλωστε οι επενδυτές ήδη έχουν κάνει τα στοιχήματά τους για την επόμενη ημέρα και περιμένουν την εξαργύρωσή τους. Δεν είναι τυχαίο ότι το Λονδίνο έκλεισε οριακά κάτω (-0,37%), το Παρίσι (-0,07%), το Βερολίνο με θετικό πρόσημο (0,02%), όπως και το χρηματιστήριο Αθηνών (0,10%).

«Η Ελλάδα κρατά δεμένα με αλυσίδα τα χέρια των επενδυτών, διαφορετικά θα είχαμε πάρτι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια» σύμφωνα με τον Teis Knuthsen, επικεφαλής επενδύσεων της Saxo Bank.

Το ελληνικό αδιέξοδο κρατάει πίσω τους επενδυτές που παρά τις προοπτικές για οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη και αύξηση των κερδών αναγκάζονται να φρενάρουν τις ορέξεις τους. Αντ’ αυτού, έχουν να κάνουν με μια εξαιρετικά ασταθή χρηματιστηριακή αγορά –από τις πιο ασταθείς ιστορικά.

Αισιόδοξοι για συμφωνία πάντως δηλώνουν στο Bloomberg πολλοί χρηματιστές και αναλυτές. «Μπορεί οι επόμενες ημέρες στις αγορές να έχουν σκαμπανεβάσματα, αλλά στο τέλος είμαι βέβαιος ότι θα επέλθει συμφωνία» δήλωσε ο Βenno Galliker, χρηματιστής της AG στη Λουκέρνη.

Ενα άλλο θετικό δείγμα είναι ότι οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά το προσωρινό ελληνικό αδιέξοδο, ποντάρουν περισσότερο στην άνοδο παρά στην πτώση των αγορών.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το κόστος του να ποντάρει κανείς πτωτικά στις αγορές μέσω των παραγώγων στον ευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 50 έχει αυξηθεί σημαντικά, κατά 49%. Και αυτό καθώς o δείκτης υποχώρησε σε χαμηλά τεσσάρων μηνών την περασμένη εβδομάδα.

© Bloomberg News