Μπορεί ακόμη να μην έχουμε συμφωνία αλλά οι αγορές έσπευσαν να την προεξοφλήσουν με ένα ράλι που απογείωσε τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε Ελλάδα και Ευρώπη και καταπόντισε τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Το ευρώ πάντως δεν φάνηκε να συμμερίζεται την άκρατη αισιοδοξία των αγορών και περιμένοντας να επιβεβαιωθεί η είδηση περί συμφωνίας περιορίστηκε σε διακυμάνσεις έναντι του δολαρίου σημειώνοντας αργά το βράδυ οριακή αρνητική μεταβολή (-0,05%) στα 1,134 δολάρια. Μικρή άνοδο έναντι του δολαρίου σημείωσαν τα νομίσματα πολλών αναδυόμενων αγορών, δείγμα της υποχώρησης του επενδυτικού κινδύνου διεθνώς, ενώ στον απόηχο της είδησης ότι η ελληνική πρόταση κινείται σε θετική κατεύθυνση το πετρέλαιο υποχώρησε και ο χρυσός κατέγραψε απώλειες.

Το βέβαιο είναι ότι αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο η προσδοκία ευόδωσης των πεντάμηνων διαπραγματεύσεων ανακούφισε τις αγορές μετά τα σύννεφα που είχαν μαζευτεί τις προηγούμενες ημέρες υπό τον φόβο ενός ενδεχόμενου ναυαγίου στη διαπραγμάτευση.

Πρωταθλητής με τη μεγαλύτερη απόδοση πανευρωπαϊκά αναδείχθηκε ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών που έκανε άλμα 9% κλείνοντας στις 749,17 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο λοκομοτίβα στο ράλι ανακούφισης που πυροδότησε η πληροφορία πως η ελληνική πρόταση αποτελεί βάση συζήτησης. Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, η Φρανκφούρτη ανέβηκε 3,81% όπως ακριβώς και το Παρίσι, το Λονδίνο 1,43%, το Τόκιο 0,92%, ενώ μικρή άνοδο σημείωνε αργά το βράδυ και η Νέα Υόρκη (0,6%).

Στον αντίποδα υποχώρηση σημείωσαν τα συμβόλαια πετρελαίου, κατά 0,4% το μπρεντ στα 62,7 δολάρια, και κατά 0,5% το αμερικανικό WTI στα 59,1 δολάρια. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε ο χρυσός. Επανήλθε στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από τέσσερις εβδομάδες, χάνοντας το απόγευμα 1,3% και υποχωρώντας στα 1.186,30 δολάρια η ουγκιά. Παραδοσιακά, η ζήτηση για χρυσό αυξάνεται σε περιόδους αβεβαιότητας καθώς θεωρείται το ασφαλέστερο καταφύγιο. Τυχόν μείωση της αβεβαιότητας περιορίζει και τη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο.

Μεγάλη πτώση των τιμών και πτώση των αποδόσεων κατέγραψαν και τα ελληνικά ομόλογα στον απόηχο της προσδοκίας πως μέχρι τη νέα Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη θα έχει κλείσει η συμφωνία. Τα δεκαετή υποχώρησαν από το 13% στο 11,4% και η πτώση στα διετή προσέγγισε τις 500 μονάδες βάσης.

© Bloomberg News