Μέχρι πρότινος ήταν το Βερολίνο που κατείχε τα σκήπτρα της πιο δυναμικά αναπτυσσόμενης αγοράς ακινήτων σε όλη τη Γερμανία.

Αλλά όχι πια. Το στέμμα του το έκλεψε μία από τις πόλεις – σύμβολα της γερμανικής ενοποίησης, η Δρέσδη, πάλαι ποτέ βιομηχανικό κέντρο της πρώην σοσιαλιστικής Ανατολικής Γερμανίας με μεγάλη ερευνητική υποδομή.

Δύο μόνο ώρες με το τρένο από το Βερολίνο, η πρωτεύουσα του ομόσπονδου κράτους της Σαξονίας, κτισμένη σε μια κοιλάδα πάνω στον ποταμό Ελβα, γνωρίζει τα τελευταία χρόνια τεράστια ανάπτυξη ως αποτέλεσμα της μετεγκατάστασης όλο και περισσοτέρων βιομηχανιών, κυρίως από το 2008 και μετά, όταν ξέσπασε η κρίση.

Φυσικό επακόλουθο των πολλών νέων επενδύσεων σε μια περιοχή με χαμηλές τιμές ακινήτων, όπως και οι περισσότερες από τις πόλεις της Ανατολικής Γερμανίας, ήταν η ζήτηση για κατοικίες και επαγγελματικά ακίνητα να εκτιναχθεί, περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στη χώρα.

Απόδειξη ότι οι τιμές για τα νεόδμητα διαμερίσματα αυξήθηκαν μέσα σε μια πενταετία κατά μέσον όρο 47%, ξεπερνώντας τον εθνικό μέσον όρο του 30% και το 33% του Βερολίνου, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Bulwiengesa.

Σε κάθε επίπεδο η Δρέσδη γνωρίζει τεράστια ανάπτυξη, αυτός μάλιστα είναι και ο λόγος για τον οποίο επελέγη να φιλοξενήσει μεθαύριο τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των επτά σημαντικότερων κρατών της υφηλίου, το λεγόμενο G7, και των κεντρικών τραπεζιτών.

Παρότι δε η Δρέσδη παίρνει ζωή από τα μνημεία του παρελθόντος της, θεωρείται ταυτόχρονα και μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις της Ευρώπης, χωρίς ακόμη να έχουν εκτιναχθεί οι τιμές στο real estate.

Μπορεί για παράδειγμα οι τιμές στα διαμερίσματα της πόλης να κυμαίνονται στα 2.800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, παραμένουν ωστόσο ακόμη πιο προσιτές απ’ ό,τι στο Βερολίνο, όπου οι αγοραστές πληρώνουν 3.850 ευρώ ανά τετραγωνικό, και πολύ κάτω από το Αμβούργο και τη Φρανκφούρτη (4.200 ευρώ/τ.μ.).

Δείγμα της οικονομικής άνθησης της Δρέσδης είναι ότι η βιομηχανία Volkswagen κατασκευάζει τα μοντέλα Phaeton σε ένα εργοστάσιο κοντά στο κέντρο της, ενώ στα βόρεια προάστια έχει την έδρα της μια μεγάλη μονάδα παραγωγής τσιπ για τηλεπικοινωνιακές εφαρμογές και επεξεργαστές. Σωρευτικά η βιομηχανία μικροηλεκτρονικών εφαρμογών της Δρέσδης περιλαμβάνει 1.500 επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 48.000 εργαζομένους.

© Bloomberg News