Την ελπίδα ότι θα ολοκληρωθούν σύντομα οι συζητήσεις για τη δημιουργία αγωγού μεταφοράς ρωσικού αερίου «προς όφελος για την Ελλάδα και την Ευρώπη» εξέφρασε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη λήξη της συνάντησης που είχε ο ίδιος και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, η οποία διήρκεσε δυόμιση ώρες.

Προηγουμένως, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Μίλερ, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η σύσταση ομάδας εργασίας για την προώθηση της επένδυσης του αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από τα ελληνοτουρκικά σύνορα προς την Κεντρική Ευρώπη, μέσω Ελλάδας.

Ο υπουργός τόνισε ότι η ελληνορωσική συνεργασία «έχει πολύ μεγάλη στρατηγική σημασία, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα» και πως «ο αγωγός ενδιαφέρει πάρα πολύ τη χώρα μας και είναι στις προτεραιότητές μας».

Ενημέρωσε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται και πως «ελπίζουμε πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε συμφέρουσα συμφωνία για τον αγωγό για τη χώρα μας και την ελληνική οικονομία» και πρόσθεσε ότι «μια ισχυρή σχέση μπορεί να αλλάξει την εικόνα στην περιοχή μας, αλλά και τον ευρωπαϊκό χώρο».

Διευκρίνισε ότι «δεν υπογράφουμε τίποτα σήμερα ελπίζουμε να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με όφελος για την Ελλάδα και την Ευρώπη» σημείωσε.

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι το έργο του αγωγού θα γίνει με έναν τρόπο απολύτως συμβατό με το κοινοτικό δίκαιο.

Σχολίασε μάλιστα ότι «από την Ελλάδα θα περάσει ο TAP ο οποίος θα μεταφέρει το αζέρικο αέριο. Δεν δικαιολογείται η Ε.Ε. να δίνει άδεια στον TAP και να μην δώσει σε έναν αγωγό που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα φτάνει στη FYROM σύμφωνα με τις κοινοτικές προδιαγραφές».

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο για υπογραφή συμφωνίας άμεσα για τον αγωγό φυσικού αερίου που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο από τα ελληνοτουρκικά σύνορα προς την Κεντρική Ευρώπη, μέσω Ελλάδας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στη συνάντηση Λαφαζάνη – Μίλερ, που διήρκεσε πάνω από μιάμιση ώρα, συμφωνήθηκε να συσταθεί η ομάδα εργασίας που θα διαμορφώσει τα επόμενα βήματα για να προχωρήσει το σχέδιο, καθώς επίσης να συσταθεί ένας οδικός χάρης με τις υποχρεώσεις που θα αναλάβει κάθε μια από τις δύο πλευρές στο πλαίσιο του έργου, μαζί και με τα σχετικά χρονοδιαγράμματα.

Ο νέος αγωγός, σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, αποτελεί συνέχεια του λεγόμενου Turkish Stream που ξεκινά από τα ρωσικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας και καταλήγει στα ελληνοτουρκικά σύνορα και αποσκοπεί στην τροφοδοσία της ευρωπαϊκής αγοράς με παράκαμψη της Ουκρανίας.

Η επένδυση για το ελληνικό τμήμα του αγωγού, από τα ελληνοτουρκικά σύνορα έως την ΠΓΔΜ εκτιμάται σε 2 δισ. ευρώ ενώ στα οφέλη για την ελληνική πλευρά περιλαμβάνονται η βελτίωση της ασφάλειας εφοδιασμού, η αύξηση του ανταγωνισμού στην αγορά φυσικού αερίου, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας.

Παράλληλα, ο κ. Λαφαζάνης μεταβαίνει την Τετάρτη στη Σόφια προκειμένου να συμμετάσχει σε τριμερή υπουργική συνάντηση Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας για την προώθηση του λεγόμενου «κάθετου» αγωγού που αποσκοπεί στην ανάδειξη νέων πηγών εφοδιασμού των χωρών της περιοχής με φυσικό αέριο.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται ο αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) με μεταφορική ικανότητα έως 5 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως, η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει το 2016.