Πολωνικές τράπεζες εξετάζουν να δημιουργηθούν δύο ταμεία για να βοηθηθούν δανειολήπτες και ιδιαίτερα όσοι έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Η πρόσφατη ανατίμηση του φράγκου έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στους δανειολήπτες της χώρας, ειδικά στη μεσαία τάξη, ενώ πλησιάζουν εθνικές εκλογές. Εντεκα τράπεζες, περιλαμβανομένων και των PKO Bank Polski, MBank και Getin Noble Bank, προτείνουν τη δημιουργία ενός ταμείου που θα βοηθήσει στο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει προκύψει από την ανατίμηση του ελβετικού φράγκου. Πρότειναν επίσης τη δημιουργία δεύτερου ταμείου που θα βοηθήσει όλους τους κατόχους στεγαστικών δανείων οι οποίοι δυσκολεύονται να τα αποπληρώσουν λόγω έκτακτων συνθηκών –όπως είναι η απώλεια θέσεων εργασίας, ανέφερε ο επικεφαλής της Ενωσης Πολωνικών Τραπεζών Κριστόφ Πιετράσκιεβιτς.

«Αναζητούμε τρόπους για να βοηθήσουμε τους δανειολήπτες. Την ίδια στιγμή δεν θέλουμε να αποσταθεροποιηθεί ο τραπεζικός κλάδος» ανέφερε ο ίδιος σε τραπεζικό συνέδριο στη Βαρσοβία.

Οι τράπεζες έχουν δεχτεί πιέσεις από την κυβέρνηση για να βοηθήσουν τα 565.000 νοικοκυριά στη χώρα που έχουν λάβει δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Η Πολωνία θέλει να έχουν αποφασιστεί οριστικά τα μέτρα ανακούφισης των δανειοληπτών μέχρι τον Μάιο, ανέφερε κατά τη συνάντηση αυτή ο Αντρέι Γιακούμπιακ, που είναι επικεφαλής της εθνικής Αρχής εποπτείας των τραπεζών.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η λήψη τέτοιων μέτρων θα είναι καλή «για την ενίσχυση της θέσης των τραπεζών» αλλά και για να «ανακουφιστούν πελάτες τους για περίοδο περίπου ενός έτους». Προσέθεσε επίσης ότι «το όλο εγχείρημα βασίζεται σημαντικά σε χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό».

Οι πληρωμές από το επονομαζόμενο ταμείο «σταθεροποίησης» θα στοχεύσουν κυρίως σε όσους έχουν δανειστεί σε ελβετικό φράγκο και θα γίνονται όταν ξεπεραστούν ορισμένα όρια στην ισοτιμία του νομίσματος. Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης και υποχρεωτική μετατροπή των εν λόγω δανείων στο εθνικό νόμισμα της Πολωνίας, το ζλότι.

Οι δόσεις για την εξυπηρέτηση των δανείων σε ελβετικό φράγκο έχουν αυξηθεί σημαντικά μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας στις 15 Ιανουαρίου να επιτρέψει την περαιτέρω ανατίμηση του φράγκου.

© Bloomberg News