Το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους απορρίπτει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Der Spiegel».

Παράλληλα, αξιωματούχοι της ευρωζώνης που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, επισημαίνουν ότι «το καλύτερο που μπορεί να προσφέρουν οι εταίροι της ευρωζώνης στην Ελλάδα είναι μια επέκταση της λήξης του χρέους της».

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κάλεσε τους έλληνες πολιτικούς να επιδείξουν σύνεση. «Οι πολιτικοί στην Ελλάδα πρέπει να προσέξουν να μην υπόσχονται πριν από τις εκλογές περισσότερα από ό,τι μετά μπορούν να τηρήσουν»,

Ο Σόιμπλε πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με το χρέος της αυτή τη στιγμή και ότι πρέπει να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της μετά τις εκλογές.

«Δεν εξετάζουμε ένα κούρεμα χρέους», είπε στο Reuters και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βαλντίς Ντομπρόσφκις.

Αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να συζητήσει αλλαγές στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική προσθέτοντας όμως ότι το περιθώριο για διαπραγματεύσεις είναι περιορισμένο.

«Εάν ο Τσίπρας θέλει να επιβιώσει, να είναι αποδεκτός στην Ευρώπη, θα πρέπει να επιδείξει κάποιο βαθμό ρεαλισμού», είπε στο πρακτορείο ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης που δεν κατονομάζεται.

Το καλύτερο στο οποίο μπορεί να ελπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε μία επέκταση των λήξεων των δανείων και μείωση των επιτοκίων για ένα μικρό όμως μέρος τους.

«Η ευρωζώνη σίγουρα ετοιμάζεται για να κάνει ότι περισσότερο μπορεί ώστε να ικανοποιήσει κάποια από τα θέματα της πολιτικής ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπάρχουν ξεκάθαρα όρια: ένα κούρεμα χρέους δεν είναι αποδεκτό», είπε ο αξιωματούχος.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει μεταρρυθμίσεις και να βελτιώσει τα οικονομικά της, θα είναι μέρος της όποιας συμφωνίας» πρόσθεσε.

Σχετικά με τις προειδοποιήσεις των κομμάτων της παρούσας κυβέρνησης για τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ εάν εκλεγεί στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι αξιωματούχοι είπαν: «Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Όλες οι πλευρές στέλνουν διάφορα μηνύματα για να κερδίσουν όσους περισσότερους ψήφους μπορούν. «Εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει η βγει από την ευρωζώνη η επιδιώξει κάτι άλλο, τότε θα είναι σαν να έχουν πυροβολήσει μόνοι τους και τα δύο τους πόδια».