Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ το τρίτο φετινό τρίμηνο έφθασε το 3,9% σε ετήσια βάση, ενώ οι αρχικές προβλέψεις έκαναν λόγο για 3,5%, όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Ο μέσος όρος των προβλέψεων 81 οικονομολόγων που είχαν συμμετάσχει σε έρευνα του Bloomberg για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ ήταν 3,3%. Το δεύτερο τρίμηνο η ανάπτυξη είχε ανέλθει σε ετήσια βάση σε 4,6% και πλέον η αμερικανική οικονομία απολαμβάνει τη μεγαλύτερη συνολική εξαμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ που έχει καταγραφεί από τα τέλη του 2003.

Εταιρείες όπως η Walmart Stores βλέπουν ήδη τα οφέλη από την κατάσταση της οικονομίας η οποία βελτιώνεται σταθερά, καθώς η αύξηση της απασχόλησης και της εμπιστοσύνης κάνουν τους καταναλωτές να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα. Οι προοπτικές για την ανάπτυξη στηρίζουν την πρόσφατη απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να ολοκληρώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

«Η οικονομία των ΗΠΑ επαναβεβαίωσε ξεκάθαρα τη θέση της ως η ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο» ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος στην Jefferies LLC στη Νέα Υόρκη, Γουόρντ ΜακΚάρθι. Δεν ήταν πάντως όλα τα στοιχεία το ίδιο θετικά. Αναθεωρημένα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο έδειξαν ότι οι αυξήσεις στους μισθούς ήταν χαμηλότερες από τις προβλεπόμενες. Επίσης τα κέρδη των επιχειρήσεων αυξήθηκαν λιγότερο από ό,τι περίμεναν αρκετοί αναλυτές.

Πάντως οι καταναλωτικές δαπάνες που αναλογούν περίπου στο 70% της συνολικής οικονομίας αυξήθηκαν το τρίτο τρίμηνο με ετήσιο ρυθμό 2,2%, ενώ οι προβλέψεις έκαναν λόγο για αύξηση 1,8%. Την οικονομία έχει ωφελήσει εξάλλου και το φθηνότερο πετρέλαιο που κάνει πιο προσιτά τα υγρά καύσιμα και δίνει ανάσα στην αγορά αυτοκινήτων.

Με υψηλότερους ρυθμούς από αυτούς που αρχικά προβλέπονταν αναπτύχθηκε η αμερικανική οικονομία το τρίτο τρίμηνο, αντικατοπτρίζοντας αύξηση στις δαπάνες των καταναλωτών και στις επενδύσεις σε επιχειρήσεις.

© Bloomberg News