Το σπάσιμο των κόκκινων στεγαστικών στα δύο, με πάγωμα ενός μέρους του δανείου και τη μεταφορά της υποχρέωσης αποπληρωμής του στο μέλλον –ύστερα από 10 ή 15 χρόνια –περιλαμβάνει το σχέδιο για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια που επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης. Το υπόλοιπο και μεγαλύτερο μέρος του δανείου θα αποπληρώνεται κανονικά με την καταβολή μικρότερης δόσης, αφού πλέον το ποσό της άμεσης οφειλής του δανειολήπτη θα είναι χαμηλότερο.

Το σχέδιο ανέλυσε χθες ο απερχόμενος υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νομοθετικού πλαισίου για τις ρυθμίσεις των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων. Αυτό προβλέπει ότι ποσοστό της τάξης κατά μέσο όρο του 30% του ποσού του κόκκινου στεγαστικού δανείου θα αποκόπτεται από το συνολικό δάνειο προκειμένου να αποπληρωθεί ύστερα από 10 ή 15 χρόνια.

ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ. Για το υπόλοιπο 70% θα γίνεται ρύθμιση με βάση τα σημερινά επιτόκια. Ετσι θα επανακαθορίζεται η δόση, που θα είναι πλέον μικρότερη και ανεκτή για τους δανειολήπτες.

Οπως τόνισε ο κ. Δένδιας η ρύθμιση για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια, τα οποία εκτιμάται ότι προσεγγίζουν τα 27 δισ. ευρώ, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας, δηλαδή σε διαδικασία διαβούλευσης και με το τραπεζικό σύστημα χωρίς πάντως μέχρι τώρα να έχει εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη του συνόλου του τραπεζών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη δύο τραπεζών και οι λοιπές εκφράζουν αντιρρήσεις.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ που έχουν πέσει στο τραπέζι αφορούν την υιοθέτηση πρακτικών αποπληρωμής χρεών που ακολουθούνται διεθνώς όπως είναι το balloon mortgage, δηλαδή καταβολή χαμηλότερων δόσεων για μια δεκαετία και αποπληρωμή του υπολοίπου με μια μεγάλη δόση στο τέλος, και το split and cut που δίνει τη δυνατότητα να διαχωριστεί το δάνειο σε δύο μέρη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Δένδια, το σενάριο που φαίνεται να προκρίνεται για τα ληξιπρόθεσμα στεγαστικά θα προβλέπει την επανεκτίμηση της αξίας του ακινήτου, δεδομένου ότι η κρίση έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη πτώση τιμών στην αγορά. Με βάση την επανεκτίμηση, το δάνειο θα διαχωρίζεται σε δύο μέρη.

Το πρώτο μέρος θα ισοδυναμεί με ποσοστό του δανείου που είχε πάρει ο δανειολήπτης και θα λαμβάνεται υπόψη η τρέχουσα αξία του ακινήτου.
Για το κομμάτι αυτό θα συνάπτεται νέα σύμβαση με το τρέχον επιτόκιο αλλά με μικρότερη δόση, καθώς το ποσό της οφειλής θα έχει μειωθεί π.χ. κατά 30% (το ποσοστό της μείωσης θα διαφέρει από δάνειο σε δάνειο, ανάλογα με τη μείωση που υπέστη η αξία αγοράς του ακινήτου). Αυτό το μέρος του δανείου θα συνεχίσει να αποπληρώνεται κανονικά προς την τράπεζα.

Το υπόλοιπο κομμάτι του αρχικού κεφαλαίου θα παγώνει και η αποπληρωμή του θα μετατίθεται σε βάθος χρόνου, που πάντως δεν θα είναι μικρότερος της δεκαετίας. Ωστόσο δεν έχει αποφασιστεί αν το ποσό αυτό θα τοκίζεται ή όχι κατά το διάστημα που θα έχει παγώσει η αποπληρωμή του από τους δανειολήπτες.

ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ. Παρότι το σχέδιο αυτό οδηγεί σε μειωμένη δόση για τους δανειολήπτες, πρέπει να σημειωθεί ότι μεταφέρει μεγάλο μέρος των υποχρεώσεων των δανειοληπτών στο μέλλον με αβέβαιη έκβαση τόσο για τον δανειολήπτη όσο και για την τράπεζα.
Μετά τη λήξη της περιόδου αυτής θα προβλέπεται επαναδιαπραγμάτευση με βάση την αξία του ακινήτου που θα έχει διαμορφωθεί τη δεδομένη στιγμή.

Σύμφωνα με μοντέλα και παραδοχές που έχουν εξεταστεί, η ανάκαμψη τιμών των ακινήτων εκτιμάται ότι θα σημειωθεί το 2020, ενώ βελτίωση της αγοράς θα έρθει μετά το 2023.

Οπως είπε ο κ. Δένδιας για τις σκέψεις αυτές, οι οποίες όμως χρήζουν περαιτέρω επεξεργασίας, έχει ενημερωθεί ήδη και η τρόικα.

«Δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ότι όταν συνάφθηκαν τα δάνεια αυτά, το ρίσκο το πήραν από κοινού τράπεζες και δανειολήπτες. Αυτό θα πρέπει να το έχουμε κατά νου. Ερχόμαστε λοιπόν και λέμε ότι κατά συνέπεια το τραπεζικό ίδρυμα πρέπει να πάρει ένα μέρος του προβλήματος, διότι όπως είναι η κατάσταση τώρα το πρόβλημα μονομερώς το εισπράττει ο οφειλέτης» είπε ο απερχόμενος υπουργός Ανάπτυξης.

Πώς θα γίνεται η ρύθμιση

Ποσοστό της τάξης κατά μέσο όρο του 30% του ποσού του κόκκινου στεγαστικού δανείου θα αποκόπτεται για να αποπληρωθεί ύστερα από 10 ή 15 χρόνια. Για το υπόλοιπο 70% θα γίνεται ρύθμιση με βάση τα σημερινά επιτόκια. Ετσι θα επανακαθορίζεται η δόση, που θα είναι πλέον μικρότερη και ανεκτή για τους δανειολήπτες.