Αλώβητες βγαίνουν οι ελληνικές τράπεζες από τα στρες τεστ, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κεφαλαιακές τους ανάγκες είναι μικρές και απολύτως αντιμετωπίσιμες.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερ, η μία από τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, τις οποίες αφορούσε το τεστ, η Alpha Bank, δεν έχει καμία ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης. Αλλες πηγές ανέφεραν χθες ότι και η Τράπεζα Πειραιώς περνά τα τεστ μάλλον χωρίς να χρειάζεται κεφαλαιακή ενίσχυση, ενώ και για τις άλλες δύο τράπεζες οι πληροφορίες ανέφεραν ότι οι ανάγκες θα είναι σχετικά μικρές. Είναι πιθανόν, ανέφεραν οι πληροφορίες χθες, μόνο μία τράπεζα να χρειαστεί να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Κάτι το οποίο θα αντιμετωπίσει χωρίς πρόβλημα.

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ. Ενδεχόμενες μικρές κεφαλαιακές ανάγκες που ίσως προκύψουν θα μπορέσουν, άλλωστε, σε κάποιες περιπτώσεις να καλυφθούν με αναδιάρθρωση των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών. Ηδη η Εθνική ανακοίνωσε προχθές ότι προχωρεί στη διάθεση του 20% των μετοχών της Finansbank, αν και πηγές της υποστήριζαν ότι η κίνηση αυτή δεν συνδέεται με τα στρες τεστ. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι» περιορίστηκε να δηλώσει χθες τραπεζική πηγή, καθώς τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν την Κυριακή στη μία το μεσημέρι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στη συνέχεια οι τράπεζες θα προβούν σε ανακοινώσεις σχετικά με τις κινήσεις στις οποίες θα προχωρήσουν για να καλύψουν ενδεχόμενες ανάγκες.

Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν ότι τα εν λόγω αποτελέσματα των τραπεζών θα αφήσουν ανέγγιχτο το κεφάλαιο των 11,4 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο προοριζόταν για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησής τους.

ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ. Το ποσό αυτό η κυβέρνηση έχει σχέδια να το αξιοποιήσει ως «αντίκρισμα» για την προληπτική γραμμή πίστωσης, που θα αποτελέσει το δίχτυ ασφαλείας μετά το Μνημόνιο. Δεδομένου ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Ευρώπη δεν θα χρειαστεί να βάλει πρόσθετα κεφάλαια για την Ελλάδα, η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα μπορέσει να εξασφαλίσει ελαφρύτερους όρους στη νέα συμφωνία που θα υπογράψει. Διαφορετικά, το ποσό θα διατεθεί για διαγραφή χρέους. Εφόσον επιβεβαιωθούν τα θετικά αποτελέσματα των στρες τεστ, οι τράπεζες θα ενισχύσουν τη θέση τους, θα μπορούν να προσβλέπουν σε αναβάθμισή τους – αν και μετά την αναμενόμενη αναβάθμιση του ελληνικού Δημοσίου – και να αποκτήσουν έτσι καλύτερη πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων. Η τραπεζική αγορά εκτιμά ότι είναι δυνατόν να υπάρξει μια επιπλέον ρευστότητα της τάξης των 10-15 δισ. ευρώ, η οποία και θα οδηγήσει σε αξιοσημείωτη ενίσχυση των χορηγήσεων έπειτα από πολλά χρόνια.