Την άποψη ότι το σχέδιο της Ελλάδας για πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης δημιουργεί αβεβαιότητα στις αγορές εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας, τη Δευτέρα στην Μπρατισλάβα.

Ο Ρέγκλινγκ συναντήθηκε με τoν σλοβάκο αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Οικονομικών Πέτερ Καζιμίρ και απεύθυνε ομιλία με θέμα «Εχει έλθει το τέλος της κρίσης του ευρώ;».

Σε αυτή, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην πρόσφατη αναταραχή στις αγορές, αλλά και στην Ελλάδα, λέγοντας πως το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης δημιουργεί αβεβαιότητα στις αγορές.

«Η πιθανότητα η Ελλάδα να βγει πρόωρα από το υπάρχον πρόγραμμα προκαλεί κάποια αβεβαιότητα στις αγορές» , είπε ο Ρέγκλινγκ προσθέτοντας πως η Ελλάδα είναι σε διαφορετική θέση από την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, καθώς οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα είναι «ανολοκλήρωτες».

Η δήλωση του Ρέγκλινγκ έρχεται να διαψεύσει εμμέσως τους ισχυρισμούς της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη που το πρωί της Δευτέρας, μιλώντας στο Mega επέμεινε ότι οι δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα στη Βουλή ότιμια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αναγνωρίσει καμία δέσμευση της σημερινής κυβέρνησης, προκάλεσαν την ανησυχία στις αγορές.

Δήλωσε επίσης η Σοφία Βούλτεψη ότι όταν βγήκε η Ιρλανδία από το μνημόνιο στις 13 Σεπτεμβρίου όλοι σιώπησαν και «δεν έλεγαν τρελές όπως ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε πάντως πως οι Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Κύπρος, που έχουν λάβει στήριξη από τον ESM και τον EFSF, έχουν γίνει οι πρωταθλητές των μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη και ως εκ τούτου θα είναι σε καλύτερη θέση για μελλοντική ανάπτυξη «αν συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις τους».

«Ο δανεισμός μας έρχεται με όρους που υποχρεώνουν τις δανειζόμενες χώρες να θεσπίσουν προγράμματα συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων. Το όφελος αυτών των μεταρρυθμίσεων είναι σαφές, αν και συχνά πολύ οδυνηρό βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, δημιουργεί τη βάση για πιο βιώσιμη ανάπτυξη», είπε ο Ρέγκλινγκ.

Ακόμη, υπογράμμισε πως τα προγράμματα δανεισμού του EFSF και του ESM βελτιώνουν σημαντικά τη βιωσιμότητα του χρέους στις χώρες του προγράμματος. Αναφέρθηκε δε εκ νέου στα οφέλη για την Ελλάδα, ως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, σημειώνοντας πως η χώρα έχει λάβει δάνεια με μέσο όρο λήξης 32 ετών, με επιτόκιο 1,5% – ίσο με το κόστος χρηματοδότησης του οργανισμού – και με 10ετές μορατόριουμ για την καταβολή των τόκων που παράγει ετήσια εξοικονόμηση 8,6 δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό (4,7% του ελληνικού ΑΕΠ).

«Δεν υπάρχει καμία απειλή του χρέους στην Ελλάδα, τουλάχιστον κατά την επόμενη δεκαετία, παρά το πολύ υψηλό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Το χρέος είναι βιώσιμο, εφόσον συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις», επανέλαβε ο Ρέγκλινγκ.

Ο ίδιος υποστήριξε πως χωρίς την οικονομική στήριξη από το EFSF και το ESM, πολλές χώρες θα είχαν εγκαταλείψει την ζώνη του ευρώ και η Ευρώπη θα ήταν πολύ διαφορετική σήμερα. «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 3,5 ετών έχουμε εκταμιεύσει δάνεια ύψους 232 δισ. ευρώ σε πέντε χώρες (τρεις φορές περισσότερο από ό, τι το ΔΝΤ σε παγκόσμιο επίπεδο κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου). Αντλήσαμε αυτά τα χρήματα στις αγορές – σε αντίθεση με το ΔΝΤ – και με πολύ ευνοϊκούς όρους»,είπε ο επικεφαλής του ESM.