«Εξαιρετική χρονιά» για τον τουρισμό χαρακτήρισε το 2014 η αρμόδια υπουργός Ολγα Κεφαλογιάννη, τονίζοντας ότι αυτό αποτυπώνεται τόσο σε αύξηση αφίξεων όσο και σε αύξηση των εσόδων.

Σε δηλώσεις τηςμετά τη σύσκεψη, στο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και με τη συμμετοχή παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης εν όψει της ΔΕΘ, υποστήριξε ότι «ο τουρισμός είναι η αιχμή του δόρατος για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», προσθέτοντας ότιδουλεύουμε και προχωράμε έτσι ώστε και να εμπλουτίσουμε το τουριστικό προϊόν, αλλά και να μπορέσουμε να διαχυθεί το όφελος από την αναγέννηση του ελληνικού τουρισμού σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία».

Αναφορικά με το πλήγμαπου υπέστη η βόρεια Ελλάδα με την κατάσταση στη Ρωσία, η κ. Κεφαλογιάννη επισήμανε ότι «στόχος μας είναι ο ελληνικός τουρισμός να είναι θωρακισμένος έτσι, ώστε οι οποιεσδήποτε μεταβολές εξωτερικές στο σκηνικό να τον επηρεάζουν όσο το δυνατόν λιγότερο». Σημείωσε, επίσης, ότιη πολιτική κατάσταση στη Ρωσία και στην Ουκρανία έχει μια πολύ μικρή επιρροή στο συνολικό τουριστικό ρεύμα.

Πρόσθεσε, όμως, πως αυτό είναι κάτι που η κυβέρνηση το παρακολουθεί και συνεργάζεται και με τον ιδιωτικό τομέα έτσι, ώστε να απορροφηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι κραδασμοί.

Κατέληξε δε λέγοντας ότι «η Ρωσία εξακολουθεί να είναι μια από τις βασικές και πολύ σημαντικές μας αγορές, όμως, οφείλω να δώσω έμφαση στο ότι η θεσμική θωράκιση του Ελληνικού τουρισμού είναι αυτή που θα μας βοηθήσει να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε τέτοιου είδους περιπτώσεις στο μέλλον».

Δράσεις για τον τουρισμό

Σε κοινές δράσεις για την ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού και την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, συμφώνησαν να προχωρήσουν τα υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού.

Στην απόφαση αυτή κατέληξαν σε συνάντηση που είχαν την Τρίτη, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τασούλας, θέτοντας σε νέα βάση τη συνεργασία των δύο υπουργείων.

Βασικός στόχος όπως επισημάνθηκε, είναι ο συντονισμός των δράσεων των δύο υπουργείων, προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης διεθνών κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε η δημιουργία οικονομικών κινήτρων, καθώς και η απλοποίηση της διαδικασίας για τα γυρίσματα, μέσω μόνο μιας υπηρεσίας. Στόχος τα πολλαπλά οφέλη που θα προκύψουν από την προσέλκυση διεθνών παραγωγών στη χώρα μας.

Επίσης, συμφωνήθηκε η από κοινού δημιουργία εφαρμογών (apps) για κινητά τηλέφωνα, που θα διευκολύνουν τους επισκέπτες στην εξερεύνηση της πολιτιστικής Ελλάδας, των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων.

Όπως τόνισαν οι δύο υπουργοί, η συνεργασία των δύο υπουργείων θα συμβάλει στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας στον τουριστικό και πολιτιστικό τομέα.