Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την αποδέσμευση περίπου 125 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του τομέα των οπωροκηπευτικών της ΕΕ, ο οποίος πλήττεται από το εμπάργκο που επέβαλε για ένα χρόνο η Ρωσία στα ευρωπαϊκά προϊόντα τροφίμων.

Αυτά τα μέτρα στήριξης της αγοράς μέσω αποζημιώσεων για την απόσυρση προϊόντων, τα οποία τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα, αφορούν τα καρότα, τις τομάτες, τα λάχανα, τις πιπεριές, τα κουνουπίδια, τα αγγούρια και τα αγγουράκια, τα μανιτάρια, τα μήλα, τα αχλάδια, τα φρούτα του δάσους, τα επιτραπέζια σταφύλια και τα ακτινίδια, σύμφωνα με μια ανακοίνωση – άρα τα ελληνικά ροδάκινα είναι εκτός του συγκεκριμένου «πακέτου».

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες η Επιτροπή φέρεται να εξετάζει έναν δεύτερο κύκλο αποζημιώσεων συμπεριλαμβάνοντας και τα ελληνικά ροδάκινα. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 60.000 τόνοι αδιάθετα ροδάκινα έχουν συγκεντρωθεί σε εννέα νομούς της χώρας.

Μάλιστα μετά την ανακοίνωση της Κομισιόν, το υπ. Αγροτικής προέβη σε διευκρινίσεις προκειμένου να μην υπάρξει ανησυχία στους έλληνες ροδακινοπαραγωγούς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Ντάτσιαν Τσιόλος θα παρουσιάσει σχέδιο κανονισμού ειδικά για τα ροδάκινα την προσεχή Παρασκευή.

«Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφορούν ορισμένα άλλα ευπαθή φρούτα και λαχανικά που θίγονται επίσης από το ρωσικό εμπάργκο και που έχουν ενδιαφέρον για τους παραγωγούς της χώρας μας (ακτινίδια, μήλα, επιτραπέζια σταφύλια κ.λ.π.) και δεν επηρεάζουν τα ήδη ανακοινωθέντα μέτρα για τα ροδάκινα» σημείωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το πακέτο μέτρων των 125 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Κομισιόν αντανακλά στις ανησυχίες των παραγωγών ανά την Ευρώπη αλλά και των στελεχών της ΕΕ για το τι μπορεί να συμβεί με τα πλεονάζοντα προϊόντα που προορίζονταν για τη ρωσική αγορά.

«Ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός είναι περίπου 125 εκατ. ευρώ», διευκρίνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για τη Γεωργία, ο Ρότζερ Γουέιτ. «Η ιδέα είναι να μειωθούν οι ποσότητες που διατίθενται στην αγορά ώστε οι τιμές να μην πέσουν σε επίπεδα κρίσης», εξήγησε.

Οντως πολλές χώρες εκτιμούν ότι το πλεόνασμα προϊόντων λόγω του ρωσικού εμπάργο θα πλημμυρίσει τις ευρωπαϊκές αγορές με οπωροκηπευτικά με συνέπεια να υπάρξει κατάρρευση των τιμών και οικονομική καταστροφή των παραγωγών.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε πως μόλις επισημοποιηθούν – μέσα σε μερικές εβδομάδες – τα μέτρα θα εφαρμοσθούν αναδρομικά από τις 18 Αυγούστου και θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Αυτοί που θα ωφεληθούν κυρίως από τη στήριξη αυτή είναι οι μεγάλοι προμηθευτές οπωροκηπευτικών της Ρωσίας, η Πολωνία, η Λιθουανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία, διευκρίνισε μια ευρωπαϊκή πηγή.

Μια έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας έχει εξάλλου προγραμματισθεί για τις 5 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες για να εξετασθούν οι επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο, πρόσθεσε ο Γουέιτ, τρεις ημέρες νωρίτερα από την ημερομηνία που είχε αναφερθεί αρχικά από την ιταλική προεδρία της ΕΕ.

Μείωσαν τις τιμές οι έλληνες ροδακινοπαραγωγοί

Στο μεταξύ οι έλληνες ροδακινοπαραγωγοί κατάφεραν να πωλήσουν το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων τους – αν και σε χαμηλότερη τιμή – σε χώρεςπου βρίσκονται στη διαδρομή Ρωσίας – Ελλάδας.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας των Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών της Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης ανέφερε ότι οι ροδακινοπαραγωγοί αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε «γενναίες μειώσεις τιμών» για να πωλήσουν το εμπόρευμά τους.

Ο Χρ. Γιαννακάκης διευκρίνισε ότι η συγκομιδή των φρούτων συνεχίζεται κανονικά τόσο στην Ημαθία όσο και στην Πέλλα, όπως και η παράδοσή τους σε συνεταιρισμούς και εταιρείες.

Παράλληλα, οι ροδακινοπαραγωγοί συνεχίζουν αδιάκοπα τις προσπάθειές τους για την πώληση του προϊόντος σε άλλες αγορές, όπως στην Ουκρανία, την Τσεχία, την Κροατία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Σλοβακία κ.λπ.

Σε παρόμοια κατάσταση με τους έλληνες παραγωγούς βρίσκονται συνάδελφοί τους σε Ισπανία και Ιταλία.

Ο Χρ. Γιαννακάκης εξέφρασε δυσαρέσκεια για τις κινήσεις της ελληνικής Πολιτείας εντός και εκτός συνόρων λέγοντας πως «όλα γίνονται με μεγάλη καθυστέρηση και δυστυχώς εκπρόσωποι χωρών που δεν ζημιώνονται σημαντικά από το ρωσικό εμπάργκο λειτουργούν επιβαρυντικά ως προς τη διευθέτηση του ζητήματος άμεσα».

Εκτίμησε ότι οι όποιες αποφάσεις για την αποζημίωση των παραγωγών, λόγω του ρωσικού εμπάργκο, δεν πρόκειται να οριστικοποιηθούν πριν από τις 5 Σεπτεμβρίου, οπότε και συνεδριάζει το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.