Συναγερμό έχει σημάνει στην Ελλάδα η χθεσινή απόφαση της Ρωσίας να επιβάλει εμπάργκο στις εισαγωγές φρούτων και οπωροκηπευτικών από Πολωνία, προειδοποιώντας παράλληλα ότι εξετάζει να επεκτείνει την απαγόρευση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Μπορεί η Μόσχα να επικαλείται υγειονομικούς λόγους για την απόφασή της και συγκεκριμένα την προσβολή των αγροτικών προϊόντων της χώρας από ένα επικίνδυνο έντομο, στην πραγματικότητα ωστόσο, σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές, πρόκειται για απάντηση στο νέο πακέτο κυρώσεων που επέβαλε την Τρίτη η ΕΕ κατά της Ρωσίας για τον ρόλο της στην ουκρανική σύρραξη.

Το γεγονός δείχνει ότι η κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ Ρωσίας – ΕΕ – ΗΠΑ αρχίζει σταδιακά να ακουμπά και τη χώρα μας. Πρώτο θύμα φαίνεται ότι θα είναι οι εξαγωγές φρούτων, όπως τα ροδάκινα, δεδομένου ότι πολλά φορτία με προορισμό τη Ρωσία διέρχονται μέσω Πολωνίας για φορολογικούς λόγους. Στον βαθμό όμως που υλοποιηθούν οι ρωσικές απειλές για εμπάργκο στο σύνολο των εξαγωγών φρούτων και λαχανικών από την ΕΕ, το πλήγμα θα είναι καίριο για την εγχώρια αγροτική παραγωγή όπως και για το σύνολο των ελληνικών εξαγωγών αν υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης, κάτι που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αυτή τη στιγμή.

Τυχόν επιβεβαίωση των αρνητικών αυτών σεναρίων θα επιδεινώσει περαιτέρω την πορεία των ελληνικών εξαγωγών φέτος που καταγράφει πτωτικές τάσεις. Η συνολική αξία των εξαγωγών προς τη ρωσική αγορά ανέρχεται σε 406 εκατ. ευρώ και η Μόσχα αποτελεί έναν από τους καλύτερους πελάτες για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

Η Ρωσία βρίσκεται μόλις στην 20ή θέση των χωρών προορισμού των ελληνικών εξαγωγών, καθώς απορροφά το 1,3% του συνόλου των εξαγωγών μας. Ωστόσο για τα ελληνικά φρούτα, αποτελεί τα τελευταία χρόνια προνομιακή αγορά αφού καλύπτει το 24% των εξαγωγών και σε αξία φθάνουν τα 100 εκατ. ευρώ. Ειδικά στα ροδάκινα, έναν από τους πρωταθλητές των εξαγωγών μας, η ρωσική αγορά απορροφά πλέον το 25% (νωπά και κομπόστα). Σε ροδάκινα και νεκταρίνια μαζί, το ποσοστό φτάνει το 60% και στη φράουλα το 50%.

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ. Σε περίπτωση που η ρωσική απειλή υλοποιηθεί, τότε τις μεγαλύτερες απώλειες θα υποστούν οι παραγωγοί της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας (Ημαθία, Πέλλα, Πιερία, Κοζάνη), της Θεσσαλίας (Λάρισα, Μαγνησία) και της Πελοποννήσου ( Ηλεία) όπου και επικεντρώνεται η παραγωγή φρούτων στη χώρα μας. Το 2012, σε μια από τις καλύτερες χρονιές για τα ελληνικά φρούτα, μόνο ο νομός Ημαθίας εξήγαγε στη Ρωσία 16.000 τόνους ροδάκινα και νεκταρίνια. Συνολικά, οι ελληνικές εξαγωγές αντιπροσωπεύουν περίπου το22%των ρωσικών εισαγωγών σε ροδάκινα και νεκταρίνια. Το70% καλύπτεται από Ιταλούς και Ισπανούς, που θα πληγούν ακόμη περισσότερο από εμάς.

Αρνούμενοι πάντως οι Ρώσοι την οποιαδήποτε σχέση με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, ανέφεραν χθες ότι η απαγόρευση φρούτων από την Πολωνία ισχύει για υγειονομικούς λόγους (σ.σ.: λόγω της προσβολής τους από προνύμφες) και ότι για τον ίδιο ακριβώς λόγο εξετάζουν να επεκτείνουν το εμπάργκο και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Σωρευτικά η Ρωσία αποτελεί μακράν τον μεγαλύτερο εισαγωγέα φρούτων και λαχανικών από την ΕΕ, αγοράζοντας πέρυσι προϊόντα αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ. Πρώτο θύμα του εμπορικού πολέμου της Μόσχας με τη Δύση θα είναι η Πολωνία, (νούμερο ένα προμηθευτής μήλων της Ρωσίας). «Εξετάζουμε σε πρώτη φάση να περιορίσουμε τις εισαγωγές από Πολωνία, Μολδαβία και Ολλανδία», ανέφερε χθες στο πρακτορείο ITAR Tass ο επικεφαλής της ρωσικής φυτοϋγειονομικής υπηρεσίας Αλεξέι Αλεξέγιενκο.

«Πιστεύουμε ότι η Ρωσία δεν θα προβεί τελικά σε τόσο ευρείας και μεγάλης κλίμακας απαγορεύσεις, », αναφέρει από την πλευρά του ο Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος της Incofruit Hellas.

Αλλο ρεπορτάζ για τη ρωσική κρίση στη σελίδα 19.