Ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, στην κυβέρνηση και στη Eurobank έδωσε χθες ο επικεφαλής της Fairfax Holding –βασικού μετόχου της τράπεζας –και δισεκατομμυριούχος επενδυτής Πρεμ Γουάτσα, τονίζοντας ότι είδε και βλέπει ακόμη επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η Fairfax επένδυσε 400 εκατ. ευρώ στην πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, ενώ παράλληλα έχει επενδύσει στη Eurobank Properties, στον Μυτιληναίο και πρόσφατα εξαγόρασε και την Praktiker Hellas. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και την επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασία Σακελλαρίου, ο κ. Γουάτσα εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η επένδυση στη Eurobank θα είναι επιτυχημένη και ότι πολλά ακόμη ιδιωτικά κεφάλαια θα επενδυθούν στην Ελλάδα. Και πρόσθεσε ότι «για να πετύχει η Eurobank θα πρέπει να πετύχει η Ελλάδα», κάτι για τα οποίο είναι αισιόδοξος. Μάλιστα, ευχαρίστησε τον κ. Στουρνάρα και την κυρία Σακελλαρίου, τονίζοντας ότι «υπερέβαλαν εαυτούς» για να βοηθήσουν την επένδυση.

Από την πλευρά του ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι ο κ. Γουάτσα ήταν ένας από τους επενδυτές που επισκέφθηκαν την Ελλάδα όταν όλα φάνταζαν πολύ δύσκολα και ότι κατάφερε να διακρίνει τις ευκαιρίες πίσω από τους αριθμούς.

Νωρίτερα χθες το πρωί, σε ομιλία που έκανε ενώπιον του διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank Χρήστου Μεγάλου και 300 στελεχών της τράπεζας, ο κ. Γουάτσα τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει μεγαλύτερη ευκαιρία από την Ιρλανδία (στην οποία είχε επενδύσει στο παρελθόν η Fairfax), επιβεβαιώνοντας παράλληλα τον μακροπρόθεσμο χαρακτήρα της τοποθέτησής του.

Ο κ. Γουάτσα ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας χαρακτηριστικά: «Καλημέρα. Εχετε έναν υπέροχο Πρωθυπουργό», αναφερόμενος στον κ. Σαμαρά με τον οποίο είχε δείπνο το βράδυ της Πέμπτης. Ως προς τους στόχους της Fairfax για τη Eurobank, τόνισε ότι «μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι να γίνει και πάλι η Eurobank κερδοφόρος. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Eurobank και η διοίκησή της μπορούν να υπερβούν τις προσδοκίες και να παρουσιάσουν το πρώτο πετυχημένο παράδειγμα ανάκαμψης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά την κρίση».

Παράλληλα, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη διοίκηση του κ. Μεγάλου, τονίζοντας ότι μετά την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου η Eurobank είναι η πρώτη ελληνική συστημική τράπεζα με πλειοψηφική ιδιωτική μετοχική βάση. Ετσι, σύμφωνα με τον κ. Γουάτσα, η τράπεζα βρίσκεται στην κατάλληλη θέση ώστε να μπορέσει να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες της επιστροφής της Ελλάδας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Εξήγησε επίσης ότι ο λόγος που η Fairfax επέλεξε να επενδύσει στη Eurobank είναι η νοοτροπία της τράπεζας, που δίνει έμφαση στην ανάπτυξη της ιδιωτικής οικονομίας. Πλέον, με την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Eurobank θα γίνουν και οι αλλαγές στο Διοικητικό της Συμβούλιο. Σε αυτό θα συμμετάσχουν δύο εκπρόσωποι της Fairfax και ένας της Wilbur Ross, επίσης βασικού επενδυτή στην τράπεζα. Ο ένας εκ των δύο εκπροσώπων της Fairfax θα λάβει θέση αντιπροέδρου και όπως ανέφερε ο κ. Γουάτσα «θα δίνει το «παρών» για να στηρίξει με την εμπειρία της» τη διοίκηση. Αντίστοιχα, στο Διοικητικό Συμβούλιο της Eurobank θα συμμετάσχει ο ίδιος ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Γουίλμπουρ Ρος, σε μια κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό για τον χαρακτήρα της επένδυσής του στην τράπεζα.

«Ολοι πρέπει να πετύχουμε»

«Η επένδυσή μας στη Eurobank θα είναι επιτυχημένη και πολλά ακόμη ιδιωτικά κεφάλαια θα επενδυθούν στην Ελλάδα» είπε ο Πρεμ Γουάτσα και πρόσθεσε: «Για να πετύχει η Eurobank θα πρέπει να πετύχει η Ελλάδα»