Στα δώδεκα μίλια πάνω από τη γη όλα μοιάζουν γαλήνια, γράφει ο Τζέιμς Βίνσεντ στην «Ιντιπέντεντ». Οι εμπορικές πτήσεις πηγαινοέρχονται έξι μίλια χαμηλότερα. Και τα πουλιά πετούν πολύ χαμηλότερα, κάτω από τα σύννεφα. Οι θερμοκρασίες εδώ πάνω είναι σταθερές. Και ο ήλιος λάμπει διαρκώς. Κι όμως! Η Google και το facebook έχουν βαλθεί να ταράξουν τη γαλήνη της στρατόσφαιρας. Οι δύο γίγαντες του Ιντερνετ επενδύουν στη ναυπήγηση μη επανδρωμένων αεροσκαφών ικανών να πετούν σε πολύ μεγάλα ύψη.

Οι αερομαχίες έχουν ξεκινήσει ήδη, με τη Google να ανακοινώνει την εξαγορά της Titan Aerospace, μια γνωστή και αναγνωρισμένη εταιρεία κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Πού βρίσκεται η «αερομαχία»; Μα στο ότι ήδη το facebook είχε διπλαρώσει την Titan Aerospace. Στο ότι οι Διόσκουροι του Google, ο Σεργκέι Μπριν με τον Λάρι Πέιτζ, άρπαξαν την εταιρεία μέσα από τα χέρια του Μαρκ Ζάκερμπεργκ! Βεβαίως το μεγάλο αφεντικό του facebook δεν κάθησε με σταυρωμένα τα χέρια. Τον περασμένο Μάρτιο ανακοίνωσε ότι προσέλαβε από τη NASA ένα μεγάλο ταλέντο της αεροδιαστημικής, ενώ ταυτόχρονα απέκτησε την εδρεύουσα στο Σόμερσετ εταιρεία Ascenta προκειμένου να κατακτήσει πρώτο αυτό την στρατόσφαιρα. Η Ascenta, όπως και η Titan Aerospace, είναι μια εταιρεία που ειδικεύεται στην κατασκευή ιπτάμενων μηχανών μικρού βάρους αλλά μεγάλου ύψους και μεγάλων αποστάσεων. Αεροσκαφών, δηλαδή, που μπορούν να ταξιδεύουν στη γαλήνη της στρατόσφαιρας, πάνω από τα σύννεφα και τους ανέμους και ό,τι άλλο ταλαιπωρεί τις εμπορικές πτήσεις και τους επιβάτες τους. Βεβαίως εν προκειμένω τα αεροσκάφη αυτά δεν έχουν επιβαίνοντες, ταλαίπωρους ή ευτυχείς. Ούτε καν πιλότο έχουν, αφού είναι τηλεκατευθυνόμενα.

Και το ερώτημα που ανακύπτει αβίαστα είναι γιατί το δημοφιλέστερο ψαχτήρι του Ιντερνετ και το δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης επενδύουν εκατομμύρια και μάχονται μεταξύ τους για την κατάκτηση της στρατόσφαιρας. Η απάντηση, όπως εύκολα φαντάζεται κάποιος, έχει να κάνει με την οικονομία. Τα λεγόμενα «ντρόουνς», τα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη δηλαδή, είναι φθηνότερα, ευέλικτα και πιο αποτελεσματικά σε ό,τι αφορά την κάλυψη με σήμα μεγάλων γεωγραφικών περιοχών από τους δορυφόρους τροχιάς. «Το να διαθέτει κάποιος ένα στόλο από ντρόουνς αποτελεί σίγουρα ένα μεγάλο πλεονέκτημα για επιχειρήσεις παγκόσμιας εμβέλειας, όπως είναι η Google και το facebook» αναφέρει χαρακτηριστικά η «Ιντιπέντεντ».

Βεβαίως αυτά τα ειδικά σχεδιασμένα αεροσκάφη που θα μπορούν να διανύουν περισσότερα από 2,8 εκατ. μίλια και θα έχουν τη δυνατότητα να σαρώνουν περιοχές στη γη μεγαλύτερες των 25.000 τετραγωνικών μιλίων, θα διαθέτουν ό,τι διαθέτουν οι δορυφόροι, δηλαδή τεχνολογικά εξελιγμένες κάμερες και αισθητήρες. Η όλη τεχνολογία και η χρήση της θα μοιάζει, ενδεχομένως, με την υπηρεσία Google Street View. Θα επιτρέψει στις ιντερνετικές εταιρείες να διευρύνουν θεαματικά το πελατολόγιό τους, αφού θα «δικτυώσουν» εκατοντάδες εκατομμύρια «αδικτύωτους» ανθρώπους πάνω στη γη.

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η νέα τεχνολογία σχεδιάζεται – και ο «πόλεμος των ντρόουνς» θα κλιμακωθεί – για να διευρυνθούν οι εμπορικές φιλοδοξίες του Ζάκερμπεργκ και των Διόσκουρων της Google. Είναι βέβαιο ότι οι στόλοι των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που θα οργώνουν τη στρατόσφαιρα θα χρησιμοποιηθούν για πιο βάναυσες παραβιάσεις της ιδιωτικότητας των ανθρώπων. Μπορεί, ωστόσο, να χρησιμοποιηθούν και για επιστημονικούς και ανθρωπιστικούς σκοπούς.