Προβλήματα είχαν ανακύψει και για τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας στην περίπτωση ακινήτων που ανεγέρθηκαν με αυτεπιστασία ή αντιπαροχή ενώ θολό ήταν το τοπίο για τα αυθαίρετα κτίσματα. Τα προβλήματα αυτά επιχειρείται να επιλυθούν με τις νέες διατάξεις οι οποίες ορίζουν:

n Ο χρόνος κτήσης είναι ο χρόνος απόκτησης ποσοστού τουλάχιστον 75% του μεταβιβαζόμενου δικαιώματος επί της ακίνητης περιουσίας.

n Επί μεταβίβασης κτίσματος που ανεγέρθηκε με αυτεπιστασία ή με βάση το σύστημα της αντιπαροχής ως χρόνος κτήσης θεωρείται ο χρόνος μετά την παρέλευση πέντε ετών από την ημερομηνία έκδοσης ή δύο ετών από την ημερομηνία ανανέωσης της οικοδομικής άδειας ανέγερσης, εκτός εάν η μεταβίβαση γίνεται εντός των παραπάνω προθεσμιών.

n Επί πολεοδομικής τακτοποίησης εξ ολοκλήρου αυθαίρετης κατασκευής ως χρόνος κτήσης θεωρείται ο χρόνος που δηλώνεται ως χρόνος ανέγερσης και πιστοποιείται από τον μηχανικό στη σχετική αίτηση ςςτακτοποίησης.

n Επί πολεοδομικής τακτοποίησης μερικώς αυθαίρετης κατασκευής ως χρόνος κτήσης θεωρείται ο χρόνος κτήσης του νόμιμου κτίσματος.