Με τη βεβαιότητα ότι κυβερνηση και τρόικα οδεύουν πλέον προς συμφωνία θα μεταβεί τη Δευτέρα o υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup στις Βρυξέλες, όπου και αναμένεται να γίνει μια δήλωση περί επαρκούς προόδου των διαπραγματεύσεων.

Μετά από νέα τρίωρη συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα την Παρασκευή που ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα «επιβεβαιώθηκε το καλό κλίμα», σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή του οικονομικού επιτελείου.

Η κυβέρνηση εκτιμά πλέον ότι μετά το Eurogroup, οι επικεφαλής της τρόικας -που θα επιστρέψουν στην Αθήνα- θα παραμείνουν για 5-6 μέρες, έως ότου κλείσει η συμφωνία, αν και για τις τεχνικές της λεπτομέρειες μπορεί να συνεχιστεί η συζήτηση για μερικές μέρες ακόμη.

Ωστόσο, η τρόικα έκανε πάλι την -αρνητική- έκπληξη τις τελευταίες μέρες, βάζοντας στο τραπέζι των συζητήσεων νέες «ιδέες» που αποδομούν ακόμη περισσότερο το υφιστάμενο εργασιακό καθεστώς.

Οπως είπε την Παρασκευή υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, μεταξύ άλλων υπέδειξε στην κυβέρνηση την ανάγκη να θεσμοθετήσει την απόλυτη πλειοψηφία στις απεργίες, να καθιερώσει το lock out και να παγώσει την ωρίμανση με τις τριετίες μετά το 2017.

Αν και δεν έθεσε τα ζητήματα αυτά ως απαίτηση, σύμφωνα με την ίδια πηγή, αλλά ως υπόδειξη, προκειμένου να συγκλίνει η Ελλάδα με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως υποστήριξε, οι ιδέες αυτές δείχνουν την κατεύθυνση στην οποία κινείται.

Επιπλέον, επιμένει στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, και διαμήνυσε στην κυβέρνηση ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που δεν έχει σχετική νομοθεσία. Μέχρι πρότινος ήταν και η Ολλανδία, αλλά τελικά πέρασε νόμο.

Αλλαγή στάσης για τις τράπεζες

Καθοριστική για την θετική τροπή των διαπραγματεύσεων που σημειώθηκε χθες ήταν η αλλαγή της στάσης της τρόικας ως προς τις τράπεζες και τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησής τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η τρόικα έχει λειάνει τις θέσεις της όχι μόνο ως προς το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν, αλλά και ως προς το χρόνο που θα έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες για να τα αντλήσουν.

Πάντως, δεν αποκλείεται το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να γίνει προαπαιτούμενο για μια από τις επόμενες δόσεις.

Σημειώνεται ότι η δόση που θα αποφασιστεί εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 13-14 δις. ευρώ και ενδέχεται να «σπάσει» σε περισσότερα τμήματα και να δοθεί με προαπαιτούμενα.

Εν τω μεταξύ, στο οικονομικό επιτελείο αισιοδοξούν και για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2014, χρονιά κατά την οποία έχει τεθεί στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ.

Αλλο υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου εξέφρασε την Παρασκευή τη βεβαιότητα ότι το πρωτογενές του 2014 θα είναι μεγαλύτερο από 1,5% του ΑΕΠ. «Και γι αυτό μπορούμε να μιλάμε για κοινωνικό μέρισμα», είπε.