Τη γλύκα της φοροδιαφυγής θέλησαν να γευτούν 215 φορολογούμενοι που πιάστηκαν στα δίχτυα του ΣΔΟΕ τον Ιανουάριο γιατί είχαν αποκρύψει εισοδήματα 99,7 εκατομμυρίων ευρώ. Η ηθελημένη ή… κατά λάθος, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι, απόκρυψη εισοδημάτων από την Εφορία θα τους κοστίσει τώρα σε φόρους και πρόστιμα 211,5 εκατ. ευρώ. Ο κατάλογος με τα λαβράκια του Ιανουαρίου είναι μακρύς και πρωταγωνιστούν από πολιτικά πρόσωπα έως τηλεμέντιουμ και από φτωχούς Ελληνες με παχυλές καταθέσεις στην Ολλανδία έως αθλητικά σωματεία, αγρότες, μεγαλογιατρούς, εργολάβους και εργαζόμενους σε δήμους ή δημόσια νοσοκομεία και πανεπιστήμια.

Τις εντυπώσεις έκλεψε, όπως ήταν αναμενόμενο, η υπόθεση του ηθοποιού και βουλευτή των ΑΝΕΛ Παύλου Χαϊκάλη, ο οποίος κατηγορείται από το ΣΔΟΕ για απόκρυψη εισοδήματος ύψους 55.000 ευρώ, το 2007. Ο ίδιος ο βουλευτής, με δηλώσεις του στον ιστότοπο tovima.gr, υποστηρίζει ότι ξέχασε να δηλώσει τα συγκεκριμένα εισοδήματα τα οποία προέρχονται από αμοιβή του για ένα τηλεοπτικό σποτ το 2007, υπό το βάρος προσωπικών προβλημάτων την περίοδο εκείνη. Δίνει μάλιστα πολιτικές διαστάσεις στην εμπλοκή του ονόματός του.

«Εκείνη τη χρονιά είχα καταβάλει σε φόρους άνω των 150.000 ευρώ και δεν μπορεί να μου καταλογίζεται φοροδιαφυγή. Απλώς, επειδή εκείνον τον καιρό με απασχολούσε και ένα προσωπικό πρόβλημα και υπήρξε μια μεταβολή των φορολογικών δεδομένων μου, δεν δήλωσα εκ παραδρομής αυτό το ποσό. Εχω δώσει σχετικές εξηγήσεις στο ΣΔΟΕ, και απ’ ό,τι γνωρίζω εκείνοι αναμένουν και τη σχετική απάντηση από τη διαφημιστική εταιρεία».

Αίσθηση προκαλεί επίσης και η αποκάλυψη ότι το γνωστό τηλεμέντιουμ Ν. Χορταρέας κατηγορείται από το ΣΔΟΕ για απόκρυψη εισοδημάτων 700.000 ευρώ(!) ενώ ίλιγγο στους συνεπείς φορολογούμενους προκαλούν περιπτώσεις όπως:

– Του Τ.Μ., χειρουργού οφθαλμίατρου από το Μαρούσι ο οποίος δεν έκοψε αποδείξεις ύψους 1.561.000 ευρώ.

– Εμπόρου αυτοκινήτων που κατηγορείται για τοκογλυφία με αδικαιολόγητες καταθέσεις 8,6 εκατ. ευρώ.

– Διευθύντριας στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο η οποία είχε αδικαιολόγητη αύξηση περιουσίας ύψους 631.937 ευρώ.

– Μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας στη Θεσσαλονίκη η οποία είχε λάβει εικονικά τιμολόγια 7 εκατ. ευρώ από οφσόρ.

– Αθλητικών σωματείων (Ερασιτέχνης Ηρακλής και Αρης) που κατηγορούνται για έκδοση εικονικών τιμολογίων με συνολικά πρόστιμα 5,376 εκατ. ευρώ.

– Ασφαλιστικής εταιρείας της οποίας η άδεια έχει ανακληθεί και η οποία, προκειμένου να εξασφαλίσει ανανέωση της αδείας της, προχώρησε σε υπερτιμολόγηση κατά 4 εκατ. ευρώ στο τίμημα εξαγοράς ενός ακινήτου.

– 68 ελλήνων φορολογουμένων οι οποίοι είχαν αποκρύψει αφορολόγητες καταθέσεις στην Ολλανδία ύψους 1.570.000 ευρώ (περιλαμβάνονταν σε λίστα που είχε δοθεί στο ΣΔΟΕ από τις ολλανδικές Αρχές)

– Πρώην πιλότου της ΟΑ ο οποίος δεν δήλωσε εισοδήματα 1.457.000 ευρώ.

– Εργαζομένων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο που κατηγορούνται για κακοδιαχείριση στα μισθώματα των κυλικείων.

– Τεσσάρων αυτοκινητιστών με εικονικά τιμολόγια ενός εκατ. ευρώ

– Δημοτικής επιχείρησης του Δήμου Ηλιούπολης η οποία δεν εξέδωσε σε 932 πελάτες της φορολογικά στοιχεία ύψους 54.974 ευρώ.

Οι παραπάνω περιπτώσεις δείχνουν, όπως σχολιάζουν πηγές του ΣΔΟΕ, ότι η φοροδιαφυγή ανθεί σε όλους τους κλάδους και σε όλα τα επαγγέλματα και το εύρος της παραμένει τεράστιο.

Τα λαβράκια του Ιανουαρίου

Στον κατάλογο πρωταγωνιστούν από αθλητικά σωματεία, αγρότες, μεγαλογιατροί, εργολάβοι έως και εργαζόμενοι σε δήμους ή δημόσια νοσοκομεία και πανεπιστήμια.