Με τιμή διάθεσης 1,70 ευρώ θα προσφερθούν οι νέες μετοχές που θα προκύψουν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, αφού πρώτα γίνει reverse split των υπαρχουσών σε αναλογία μία νέα για κάθε 10 παλιές.

Αυτό προβλέπουν οι όροι της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, όπως εγκρίθηκαν χθες από το Διοικητικό Συμβούλιο της Πειραιώς. Πλέον αναμένεται και η έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ώστε να δημοσιευθεί το ενημερωτικό δελτίο και να καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα της αύξησης, η οποία εκτιμάται πάντως ότι θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η τράπεζα, για καθεμία μετοχή που θα έχουν στα χέρια τους οι μέτοχοι μετά το reverse split αποκτούν αυτόματα δικαίωμα εγγραφής για 35,680197 νέες μετοχές στην τιμή των 1,70 ευρώ ανά μετοχή.

Εντούτοις, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη η Τράπεζα Πειραιώς έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή στην αύξηση, τόσο της πορτογαλικής Millennium, όσο και της γαλλικής Societe Generale, οι οποίες θα επενδύσουν 400 εκατ. ευρώ και 170 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, μετά και την απόκτηση από την Πειραιώς των θυγατρικών τους Millennium και Societe Generale στην Ελλάδα. Ετσι, η τράπεζα επιδιώκει να αντλήσει επιπλέον 163 εκατ. ευρώ, χάρη στα οποία θα καταφέρει να μην εκδώσει υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos), οι οποίες επιβαρύνονται με ιδιαίτερα υψηλό επιτόκιο.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Πειραιώς, ο στόχος αυτός υπερκαλύπτεται, αρκεί κάθε υφιστάμενος μέτοχος να εγγραφεί για μία νέα μετοχή για καθεμία υφιστάμενη μετοχή του μετά το reverse split.

Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις της αγοράς, αλλά και διεθνών αναλυτών, η ζήτηση για μετοχές της τράπεζας είναι ιδιαίτερα αυξημένη, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

Χρηματιστηριακές πηγές προεξοφλούν την υπερκάλυψη της αύξησης και θεωρούν ότι η Πειραιώς θα εξασφαλίσει τον στόχο του 12%, ώστε να μη χρειαστεί να προσφύγει στη λύση των CoCos. Με αυτά τα δεδομένα –και αν τελικά το ποσοστό κάλυψης είναι 12% –οι νέοι μέτοχοι θα πάρουν επίσης warrants, τα οποία θα δίνουν τη δυνατότητα στους κατόχους τους να αποκτήσουν επιπλέον 7,33 μετοχές σε προκαθορισμένη τιμή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πειραιώς, οι ανακοινώσεις που θα περιλαμβάνουν τους αναλυτικούς όρους και την έναρξη της διαδικασίας αύξησης κεφαλαίου θα ανακοινωθούν αμέσως μετά την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την έγκριση της μείωσης του αριθμού κοινών μετοχών και της ονομαστικής αξίας αυτών από το Χρηματιστήριο Αθηνών.