«Σήμερα ξεκινάμε τη μάχη μας εναντίον της ανεργίας των νέων», δήλωσε χθες ο γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανοίγοντας τις εργασίες της ευρωπαϊκής διάσκεψης στο Παρίσι που έχει στόχο να βρει λύσεις στο θέμα καθώς, όπως τόνισαν οι συμμετέχοντες, οι νέοι της Γηραιάς Ηπείρου χάνουν την εμπιστοσύνη τους στις κυβερνήσεις και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Ολάντ μίλησε για «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», παρατηρώντας ότι «τον τελευταίο χρόνο έχουμε σημειώσει πρόοδο», η ανάπτυξη όμως είναι μηδενική και τα ποσοστά ανεργίας αφόρητα. «Το σημαντικό είναι να επιστρέψουν η ελπίδα και η ανάπτυξη», τόνισε, ώστε να επωφεληθεί «αυτή η μετά την κρίση, γενιά, που τώρα δεν έχει προοπτική».

«Χιούστον, έχουμε πρόβλημα με τη νεολαία μας. Πρέπει να σώσουμε μια ολόκληρη γενιά που φοβάται», είπε ο Ενρίκο Τζιοβανίνι, υπουργός Εργασίας της Ιταλίας. «Εχουμε την πιο μορφωμένη γενιά στην Ιστορία της ηπείρου μας, και την έχουμε στην αναμονή».

Στη συνάντηση ήταν παρόντες πολλοί ευρωπαίοι πολιτικοί, μεταξύ των οποίων ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ, ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Ο Ζακ Αταλί, πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας συντόνισε τη συζήτηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας της Γαλλίας –Πιερ Μοσκοβισί και Μισέλ Σαπέν αντίστοιχα –και των γερμανών ομολόγων τους Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν.

Παρότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα από τα εκρηκτικότερα προβλήματα σχετικά με την ανεργία των νέων, εντύπωση κάνει ότι δεν προσκλήθηκε κανένας πολιτικός –εν ενεργεία ή μη –στη διάσκεψη «Ευρώπη, τα επόμενα βήματα», η οποία διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Μπεργκρούεν για τη Διακυβέρνηση.

Ο γάλλος υπουργός Εργασίας Μισέλ Σαπέν μίλησε ανοιχτά τονίζοντας ότι «η ανεργία των νέων έχει γίνει αφόρητη» και προκλήθηκε κυρίως από την προσπάθεια αντιμετώπισης των οικονομικών προβλημάτων με την επιβολή μέτρων αυστηρής λιτότητας. Η ανεργία των νέων, που σε κάποιες χώρες ξεπερνά το 50%, αποτελεί απειλή ακόμη και για τη Γερμανία».

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπερασπίστηκε την ανάγκη για «διαρθρωτικές αλλαγές και πιο καινοτόμο οικονομία. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ευρώπη. Για να είναι ανταγωνιστική πρέπει να μεταρρυθμίσουμε τις δομές της», είπε. Ο γάλλος ομόλογός του Πιερ Μοσκοβισί απάντησε ότι πρέπει να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ της εξυγίανσης και της ανάπτυξης. «Πρέπει να επιλύσουμε τον οικονομικό κατακερματισμό, τη διαφορά των επιτοκίων με τα οποία χρηματοδοτούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

ΕΙΠΑΝ

Μαριάνο Ραχόι

Πρωθυπουργός της Ισπανίας

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι

με μια άνευ προηγουμένου οικονομική και πολιτική κρίση που προκαλεί τη δυσαρέσκεια των πολιτών μας και γι’ αυτό είναι σημαντικό να τους στείλουμε θετικά μηνύματα. Η πρώτη μας κίνηση θα πρέπει να αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπισητης ανεργίας»

Μάριο Μόντι

πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας

«Για τους λαϊκιστές είναι εύκολο να προκαλούν τα πιο χαμηλά ένστικτα των ανθρώπων απέναντι σε όσους είναι διαφορετικοί. Στην ΕΕ απαιτούνται νέα, ισχυρά και απλά επιχειρήματα που να αποδεικνύουν τα οφέλη της κοινωνικής ένταξης. Πρέπει να εξετάσουμε την ανεπάρκεια των πολιτικών μας, η οποία προκαλείται από την έλλειψη ενότητας».

Μάρτιν Σουλτς

Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

«To σχέδιο για τη νεανική απασχόληση στη Νότια Ευρώπη είναι ένα μπάλωμα. Οι χώρες της Μεσογείου θα πρέπει να λύσουν τα προβλήματα ανάπτυξης και ανεργίας κοιτάζοντας προς τον Νότο. Μια προνομιακή συμφωνία με τις βορειοαφρικανικές χώρες θα επιτρέψει σε εταιρείες του ευρωπαϊκόυ Νότου να κάνουν εξαγωγές και κατασκευές εκεί».

Ζακ Ντελόρ

πρώην πρόεδρος της Κομισιόν

«Τα συνθήματα της εποχής μού προκαλούν εκνευρισμό. Τώρα το μόνο που θέλουμε είναι η ανταγωνιστικότητα. Ομως ποιον δρόμο να ακολουθήσουμε; Αν θέλουμε να σώσουμε το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, να το κάνουμε τώρα, διότι κινδυνεύει να εκραγεί. Για την ανάπτυξη που αναζητούμε η Ευρώπη δεν έχει κάνει ούτε ό,τι μπορούσε ούτε ό,τι έπρεπε».