ΑΛΛΑΓΕΣ στα κριτήρια αδειοδότησης νέων λιανεμπορικών επιχειρήσεων έρχονται το επόμενο διάστημα, καθώς το υπουργείο Οικονομίας σκοπεύει να θέσει σε δημόσια διαβούλευση το θέμα της εμπορικής πολεοδομίας.

Όπως προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας, Στέφανος Κομνηνός, στη διάρκεια εκδήλωσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ηλεκτρικών Συσκευών, την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου αρχίζει διαβούλευση με τους φορείς του λιανεμπορίου για τα νέα κριτήρια με τα οποία θα παρέχονται οι άδειες ίδρυσης και εγκατάστασης νέων εμπορικών χώρων, ποιος θα έχει την αρμοδιότητα να εκχωρεί τις άδειες αυτές, αλλά και ποια θα είναι τα επιτρεπόμενα τετραγωνικά.

Ταυτόχρονα προωθείται και η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης νέων επιχειρήσεων.

Όπως δήλωσε ο κ. Κομνηνός, «η Ελλάδα διαθέτει τα περισσότερα φαρμακεία και τα περισσότερα βενζινάδικα ανά κάτοικο στην Ευρώπη. Ελπίζουμε να μη γίνει και η χώρα με τα περισσότερα τετραγωνικά μέτρα πώλησης συσκευών ανά χίλιους κατοίκους».

Η αναμόρφωση της εμπορικής πολεοδομίας αποτελεί πάγιο αίτημα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, η οποία ζητά αλλαγές στο ισχύον καθεστώς και περιορισμό των νέων πολυκαταστημάτων στα κέντρα των πόλεων.