16 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τα « μυστικά » για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/05/2009 07:00 |
 Τα « μυστικά » για τα  φωτοβολταϊκά στις στέγες

Πού μπορώ να εγκαταστήσω φωτοβολταϊκό σύστημα και πότε; Με ποιες προϋποθέσεις; Κι αν κάποιος έχει το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης της ταράτσας, επιτρέπεται να εγκαταστήσει μόνος του το σύστημα;

Ερωτήματα σαν αυτά έχει προκαλέσει η παρουσίαση, την περασμένη Τετάρτη, από τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη του προγράμματος με τα κίνητρα και τις διαδικασίες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε προσόψεις, στέγες σπιτιών και ταράτσες κτιρίων. Το «Χρήμα» επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στα περισσότερα από αυτά.

1 ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΕΝΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ; Το πρόγραμμα αφορά συστήματα μέχρι 10 kWp, στο δώμα ή στη στέγη (συμπεριλαμβανομένων των στεγάστρων βεραντών) κτιρίου που χρησιμοποιείται για κατοικία ή στέγαση πολύ μικρών επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα καλύπτει όλη την Επικράτεια με εξαίρεση τα μη διασυνδεδεμένα νησιά με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας.

2 ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΩ; Αμέσως μόλις εκδοθεί η κοινή Υπουργική Απόφαση που αναμένεται μέσα σε 10-15 μέρες.

3 ΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΦΒ; Δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα, μη επιτηδευματίες και φυσικά ή νομικά πρόσωπα επιτηδευματίες που κατατάσσονται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Ειδικότερα, δικαίωμα ένταξης έχουν είτε οι κύριοι των οριζόντιων ιδιοκτησιών εκπροσωπούμενοι από τον διαχειριστή έπειτα από συμφωνία του συνόλου, είτε ένας εξ αυτών μετά την παραχώρηση χρήσης του κοινόχρηστου χώρου από τους υπόλοιπους. 4 ΠΟΣΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΑΝΑ ΤΑΡΑΤΣΑ; Ένα και μόνο σύστημα.

5 ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΑΡΞΗ ΗΛΙΑΚΟΥ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ; Ναι. Το σύστημα του θερμοσίφωνα για μετατροπή της ηλιακής ακτινοβολίας σε χρήσιμη θερμότητα αποτελεί απαραίτητη συνιστώσα στο πλαίσιο της βελτίωσης της ενεργειακής κατάστασης του κτιρίου και γι΄ αυτό η ύπαρξή του θα αποτελεί προαπαιτούμενο για την ένταξη της ΦΒ εγκατάστασης στο πρόγραμμα.

6 ΠΩΣ ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΉΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΕ ΕΝΑΝ ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΤΗ; Με πρακτικό ομόφωνης απόφασης της γενικής συνέλευσης ή με έγγραφη συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών του κτιρίου.

7 ΣΕ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ, ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ; Και πάλι με πρακτικό ομόφωνης απόφασης της γενικής συνέλευσης ή με έγγραφη συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών του κτιρίου.

8 ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΔΩΜΑΤΟΣ (ΥΨΟΥΝ), ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ; Όχι, γιατί το δικαίωμα αυτό δεν εμπεριέχει και δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης της ταράτσας, η οποία μέχρις ότου ανοικοδομηθεί ο υπεράνω όροφος, παραμένει κοινόκτητη και κοινόχρηστη.

9 ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΑΡΑΤΣΑΣ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ; Ναι, αν δεν απαγορεύεται από ρητή διάταξη του κανονισμού της πολυκατοικίας. Στην περίπτωση αυτή το σύστημα θα συνδέεται με τον μετρητή (ρολόι) της ΔΕΗ της κατοικίας του και τα έσοδα θα εισπράττονται από τον ίδιο.

10 ΠΟΙΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΣΟ ΧΡΟΝΟ ΘΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ; Η όλη διαδικασία είναι πολύ απλή. Δεν απαιτείται καμία ενεργειακή άδεια σαν αυτές που έχουμε για τους μεγαλύτερους σταθμούς. Για τη σύνδεση του ΦΒ και την πώληση της ενέργειας, ο παραγωγός απευθύνεται στις τοπικές υπηρεσίες της ΔΕΗ, υπογράφοντας 2 αντίστοιχες συμβάσεις μία για την τοποθέτηση ουσιαστικά του μετρητή και μία για την πώληση της ενέργειας. Το υπουργείο δεσμεύεται η όλη διαδικασία να μην υπερβαίνει τις 70 ημέρες.

11 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. Η μικρή ισχύς των φωτοβολταϊκών εξασφαλίζει ότι η παραγόμενη ενέργεια αντιστοιχεί σε αυτήν που απαιτείται για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του κυρίου του φωτοβολταϊκού συστήματος. Κατά συνέπεια δεν υφίστανται, για τον κύριο του φωτοβολταϊκού συστήματος, φορολογικές υποχρεώσεις για τη διάθεση της ενέργειας αυτής στο δίκτυο. Ο πολίτης παραγωγός- καταναλωτής δεν θα έχει καμία φορολογική ή ασφαλιστική υποχρέωση (άνοιγμα βιβλίων, έκδοση τιμολογίων, ασφάλιση κ.λπ.) είτε είναι επιτηδευματίας είτε όχι.

12 ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ: ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΜΙΚΡΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ; Για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος απαιτείται έγκριση εκτέλεσης εργασιών μικρής κλίμακας κατά την έννοια του άρθρου 7 παρ. 1 του Ν. 3212/2003 (ΦΕΚ Α΄ 308). Οι όροι εγκατάστασης θα ορισθούν με εγκύκλιο του υπουργού Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.

13 ΤΙ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΤΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ; Η εγγυημένη τιμή πώλησης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας που ανακοινώθηκε- τα 55 λεπτά/κιλοβατώρα- είναι από τις υψηλότερες μεταξύ των χωρών που πρωταγωνιστούν στην αγορά φωτοβολταϊκών πανευρωπαϊκώς, (κοιτάξτε τον πίνακα).

14 ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ; Όλα τα κόστη συμπεριλαμβάνονται στο λεγόμενο κόστος ανά εγκατεστημένο kW που είναι περίπου τα 5.000 ευρώ ανά kW (και με καλή έρευνα αγοράς μπορεί να περιοριστεί στα 4.000 ευρώ ανά kW). Το μόνο κόστος που δεν περιλαμβάνεται στο εν λόγω ποσό είναι το πιθανό κόστος για την ασφάλιση του εξοπλισμού από δολιοφθορά κ.λπ. Πρέπει να σημειώσουμε ότι στις πλείστες των περιπτώσεων ο εξοπλισμός καλύπτεται με εγγύηση μεγαλύτερη των 10 ετών.

15 ΡΟΛΟΓΙΑ ΔΕΗ: ΠΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΩ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ; Θα τοποθετηθεί ένα νέο ρολόι με διπλό μετρητή για τη μέτρηση τόσο της παραγόμενης από το φωτοβολταϊκό ενέργειας όσο και της μικρής αναρροφούμενης ενέργειας από τον inverter τη νύχτα. Το νέο ρολόι θα συνοδεύεται από εξοπλισμό (π.χ. κάμερα, συναγερμός). Το κόστος για το ρολόι βαρύνει τον παραγωγό όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις σύνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΗ. Το κόστος σύνδεσης στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ και μικρό σε σχέση με το κόστος εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού.

16 ΣΕ ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΣΒΕΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΓΟΡΑΣ- ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΝΟΣ ΜΕΣΟΥ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΥ; Σε περίπου 8 - 9 χρόνια. Σε έναν συνηθισμένο τύπο ταράτσας 100 τ.μ. μπορεί να εγκατασταθεί άνετα ένα σύστημα 5-7 kW τεχνολογίας π.χ. πολυκρυσταλλικού πυριτίου και λιγότερο άνετα ένα ίδιας ισχύος, αλλά τεχνολογίας thin film. Το κόστος μπορεί να περιοριστεί κάτω από τα 25.000- 35.000 ευρώ (5.000 ευρώ/kw) και η απόσβεση συναρτάται τόσο με την τιμή αποζημίωσης της παραγόμενης ενέργειας (0,55 ευρώ/kWh) όσο και με την ποσότητα της παραγόμενης ενέργειας (1 kW παράγει κατά μέσο όρο 1.300

kWh/ ετησίως). Παράλληλα, η απαιτούμενη ενέργεια για την κατανάλωση ενός νοικοκυριού είναι 5.000- 7000 kwh/ετησίως που κοστίζει 0,12 ευρώ/kwh και αντιστοιχεί σε παραγόμενη ενέργεια 5-7 kw από ΦΒ σύστημα. Η καταμέτρηση της παραγόμενης ενέργειας γίνεται ταυτόχρονα με αυτή της καταναλισκόμενης. Η εκκαθάριση γίνεται από τη ΔΕΗ Α.Ε. ή άλλο κάτοχο άδειας προμήθειας. Με τον λογιστικό συμψηφισμό των εσόδων από την παραγόμενη ενέργεια και του κόστους της καταναλισκόμενης ενέργειας, ο λογαριασμός της ΔΕΗ θα είναι πιστωτικός.

6
mhnmasas koutoxorto
16/09/2010 16:33
το 2000 ολοι εσεις βαζατε στο χρηματηστηριο τις οικονομιες σας και αγοραζατε χαρτοφυλακια και διαφορα αλλα πραγματα διχως να καταλαβενετε και να ξερετε τι σας γινετε και ξαφνικα χαθηκαν υπεραξιες σε λιγες μερες. Τωρα ολοι εχετε γινει Μηχανικοι Ενεργειας και μιλατε για διαχηρηση Ενεργειας αγοροπωλησιες με το συστημα και τα λοιπα. Οσο για το πρωτο σχολιο φιλε μου Η ΔΕΗ θα κανει Εκαθαριση σε καθαρη Ενεργεια και οχι σε χρημα. Ασε που θα Υπολογιζει και το συνφ. Τι λεω τωρα ... Καταλαβενει καποιος ?
ΚΑΧΥΠΟΠΤΟΣ
24/05/2009 12:37
Ένα απλουστευμένο παράδειγμα : Καταναλώνω 3000 Kwh το τετράμηνο. Το κόστος που πληρώνω στη ΔΕΗ από 2001 έως 3000 Kwh είναι περίπου 0,1867 € ανά Kwh ή 186,7€. Το ερώτημα είναι : Εάν το φωτοβολταϊκό μου παράγει στο ίδιο διάστημα 800 kwh τι θα πληρώνω; 1η περίπτωση : Αφαιρούνται οι 800 Kwh από το λογαριασμό μου και πληρώνω μόνο τις 200 Kwh προς 0,1867 €, δηλαδή 37,34 € 2η περίπτωση : Πληρώνω τις 1000 Kwh προς 0,1867 ή 186,7€ αλλά μου πιστώνεται και ποσό 440 € για τις 800 Kwh που παρήγαγα και πούλησα στη ΔΕΗ προς 0,55€ η Kwh. Δηλαδή ο λογαριασμός μου μειώνεται κατά 186,7-440= -253,3 € Ποιο από τα δύο θα ισχύει ;;;
vioannis
23/05/2009 23:32
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΣ?
ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑ ΦΟΡΑ ΝΑΙ Η ΟΧΙ ?
LADAS
23/05/2009 11:28
BITE MESW GOOGLE STO EBAY.COM
KE VALETE TIN LEXI SOLAR PANEL
EKI 8A VRITE SIMFERONTES TIMES STO KW/H
ENA SPITI 8ELI PERIPU TA 6 KW/H GIA TIN LITURGIA TU
AN VALUME TA VASIKA KUZINA PLINTIRIO FWTISMO
nikos dardas
23/05/2009 10:54
ΤΟ ΚΌΣΤΟς ΤΩΝ Φ/Β ΕΊΝΑΙ 3000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΕΛ, ΠΕΡΙΠΟΥ 350 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΟΥ ΣΗΜΕΙΩΤΕΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΤΟΧΗΣ ΣΕ ΑΝΕΜΟΠΙΕΣΕΙΣ, 300 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ INVERTER, 1000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΡΤΟΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΜΗΧ/ΚΩΝ, 300 - 500 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΗ, ΠΕΡΙΠΟΥ 350 ΕΥΡΩ ΚΑΛΩΔΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΥΛΙΚΑ. ΔΗΛΑΔΗ ΣΥΝΟΛΟ 4000 ΕΥΡΩ ΑΝΑ kWp. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΛΛΑ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ. ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ Η ΦΘΗΝΕΙΑ ΤΡΩΕΙ ΤΟΝ ΠΑΡΑ. ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΚΟΥΩ ΙΛΑΡΟΤΗΤΕΣ ΟΤΙ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ 2500 ΕΥΡΩ. ΕΠΙΤΡΕΨΤΕ ΜΟΥ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΛΟΓΩ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΤΑ ΤΕΚΤΕΝΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ Α.Π.Ε. ΚΑΛΥΤΕΡΑ.
tonis
23/05/2009 10:31
EPANALABANO TO KOSTO ETO STIN GERMANIA AN KW EINE 2500 xiliades € EBRO MIN AKOUTE TOYS ELINES EMPOROU TELOUN PANTA NA IPERBALOUN ROTISTE SE GERMANIKES ETERIES KAI TA ME PISTEPSETE PROSOXIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII