Διευθυντής Olitecn ΕΠΕ

Στην εποχή μας, η ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε θεωρείται πρωτεύον

στοιχείο για τον καθορισμό της καθημερινής αγοραστικής μας συμπεριφοράς. Ο

ποιοτικός έλεγχος των τροφίμων πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος στη

διαδικασία παραγωγής, διακίνησης και συντήρησής τους.

Σήμερα τα υπάρχοντα εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου τροφίμων μπορούν εν μέρει

μόνο να ικανοποιήσουν τις αυξημένες ανάγκες της αγοράς. Αυτό οφείλεται στο

γεγονός ότι οι απαιτήσεις σε έλεγχο ποιότητας τροφίμων έχουν πολλαπλασιαστεί

και άκρως εξειδικευθεί λόγω της ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης στην παραγωγή.

Η απάντηση σε αυτές τις υψηλές απαιτήσεις ελέγχου ποιότητας πρέπει να είναι η

δημιουργία σύγχρονων εργαστηρίων εξειδικευμένων στην πραγματοποίηση δοκιμών

και μετρήσεων επί συγκεκριμένων ομοειδών ή επί συγκεκριμένων ομάδων τροφίμων.

Τώρα, που η τεχνολογία έχει κάνει τεράστια άλματα, ο εργασιακός αναλυτής θα

πρέπει να κινείται σε περιορισμένο αλλά εξειδικευμένο τομέα με σύγχρονες

γνώσεις και ικανότητα να εμβαθύνει και να προσαρμόζει την έρευνά του σε

συνεχώς νέα δεδομένα.

Η συμβολή των εργαστηρίων ποιοτικού ελέγχου στην βελτίωση της ποιότητας των

τροφίμων είναι τεράστια. Ο ποιοτικός έλεγχος όχι μόνον διερευνά εάν ένα

τρόφιμο είναι σύμφωνο με τις προδιαγραφές των ισχύοντων κανονισμών αλλά και

συμβάλλει στο να παραχθούν βελτιωμένες ποιότητες σε υγιή και ασφαλή τρόφιμα.

Ένας πλήρης ποιοτικός έλεγχος καλύπτει όλο τα φάσμα της παραγωγικής

διαδικασίας ελέγχοντας πρώτες ύλες, βοηθητικές ύλες, ημιέτοιμα και έτοιμα

προϊόντα, συνθήκες συντήρησης, μολύνσεις από ουσίες που προέρχονται από την

ίδια παραγωγική διαδικασία, από κακή διακίνηση ή συντήρηση.

Ο καταναλωτής θα πρέπει να φροντίζει να είναι συνεχώς ενημερωμένος για τα

τρόφιμα που επιλέγει να καναταλώνει. Οι επισημάνσεις που υπάρχουν σε κάθε

τρόφιμο είναι επισημάνσεις σαφώς καθορισμένες από εθνικούς ή κοινοτικούς

κανονισμούς και ως εκ τούτου αποτελούν την κύρια πηγή ενημέρωσης του

καταναλωτή. Προσοχή, λοιπόν, στην επισήμανση κάθε τροφίμου προκειμένου να

μπορούν να συγκριθούν σωστά παρόμοια τρόφιμα διαφορετικών προμηθευτών. Επίσης

απαραίτητη θεωρώ την αναζήτηση της ημερομηνίας κατά προτίμηση ανάλωσης όπως

επίσης και την ημερομηνία παραγωγής. Μάλιστα θα συνιστούσα στους καταναλωτές

να προτιμούν όσο το δυνατόν περισσότερα τρόφιμα τα οποία καταναλώνονται όπως

τα έχει δημιουργήσει η φύση ή έχουν παραχθεί από υλικά φυσικά με όσο το

δυνατόν περιορισμένη τεχνολογική επέμβαση.