Την Βίρνα Λίζι, μία από τις πιο σημαντικές και αγαπημένες ηθοποιούς της, αποχαιρετά η Ιταλία.

Η «ιταλίδα Μέριλιν», πρωταγωνίστρια μίας ανεπανάληπτης κινηματογραφικής εποχής, έφυγε σε ηλικία 78 ετών έχοντας τιμηθεί με δεκάδες διακρίσεις.

Η πρώτη της εμφάνιση έγινε το 1953 στην ταινία «La corda d’acciaio». Στο ξεκίνημά της συμμετείχε κυρίως σε μιούζικαλ, όπως τα «E Napoli canta» (1953) και «Questa è la vita» (1954, δίπλα στο δημοφιλή κωμικό Τότο).

Παρά τις ερμηνευτικές της ικανότητες σύντομα τυποποιήθηκε σε ρόλους που προέβαλαν και στηρίζονταν περισσότερο στη φυσική ομορφιά παρά στο ταλέντο της, όπως οι ταινίες «Le diciottenni» και «Lo scapolo» γυρισμένα και τα δυο το 1955. Υπήρξαν φυσικά και πιο απαιτητικές παραγωγές όπως τα «La Donna del Giorno» (1956), «Eva» (1962) και «Romolo e Remo» (1961).

Στα τέλη της δεκαετίας του ’50 κάνει το θεατρικό της ντεμπούτο εμφανιζόμενη στο Piccolo Teatro di Milano στην παράσταση I giacobini. Στη δεκαετία του ’60 κάνει κυρίως κωμωδίες στο σινεμά και συμμετέχει σε επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές. Στην τηλεόραση εμφανίζεται σε μια διαφήμιση οδοντόπαστας με ένα σλόγκαν που έγινε ατάκα στην Ιταλία : «con quella bocca può dire ciò che vuole» («Με αυτό το στόμα μπορείς να πεις ό,τι θέλεις»).

Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 το Χόλιγουντ έψαχνε ένα νέο πρόσωπο στο στιλ της αδικοχαμένης Μέριλιν Μονρόε. Ετσι δόθηκε στη Λίζει η ευκαιρία να κάνει το ντεμπούτο της στις ΗΠΑ στον ρόλο μιας προκλητικής καλλονής στην κωμωδία «How to Murder Your Wife» (1965) δίπλα στον Τζακ Λέμον.

Ακολούθησε το φιλμ «Not with My Wife, You Don’t!» (1966, «Ε, όχι και με τη γυναίκα μου!») με συμπρωταγωνιστή τον Τόνι Κέρτις και το «Assault on a Queen» (1966) δίπλα στον Φρανκ Σινάτρα.