Την ώρα που η ΝΕΡΙΤ σχεδιάζει πρόγραμμα, ένας ακήρυχτος πόλεμος (ας το εξωραΐσουμε λίγο: μια κόντρα) σοβεί στο αριστερό μέτωπο.

Εκεί που κάποτε ήταν ενωμένοι ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ στη γραμμή «δεν αναγνωρίζουμε τη ΔΤ και τη ΝΕΡΙΤ που λειτουργούν προπαγανδιστικά υπέρ της κυβέρνησης», μόνο το επιτελείο Τσίπρα παραμένει στην ίδια γραμμή. Αν και, σύμφωνα με πληροφορίες, πληθαίνουν οι φωνές για αξιοποίηση της ευκαιρίας που προσφέρει το «μόρφωμα», όπως το χαρακτηρίζουν.

Θα ισχύσει το εμπάργκο και για τη ΝΕΡΙΤ; ρώτησαν τις προάλλες εργαζόμενοι της ΕΤ3 στη Θεσσαλονίκη τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Για να εισπράξουν, προς έκπληξή τους, την απάντηση (την οποία ανακύκλωσαν με αφετηρία το ertopen.com σε πολλές ιστοσελίδες): «Οχι, με τη νέα τηλεόραση δεν νομίζω. Με επαφή που έχουμε με εργαζομένους και απολυμένους της ΕΡΤ από τις επιτροπές αγώνα, μας έχουν πει, και όλα τα άλλα κόμματα, ότι δεν είναι σωστό να κάνεις εμπάργκο σε συναδέλφους σου που αγωνίζονται και αυτοί για το ψωμί τους και για τη δουλειά τους».

Η αλλαγή πλεύσης φέρεται να αποφασίστηκε από την ΚΕ όσον αφορά το εσωκομματικό πεδίο, αλλά σιωπηρά και ανεπίσημα προς τα έξω. Και θα ακολουθείται πλέον κατά γράμμα, επιμένουν πηγές.

Η δήλωση αυτή βρήκε αντίθετο τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, σύμφωνα με πηγές, επανεπιβεβαίωσε και στην ΚΕ την απόφαση που ελήφθη το καλοκαίρι από την Πολιτική Γραμματεία ότι δεν αναγνωρίζονται ούτε η ΔΤ ούτε η ΝΕΡΙΤ, ως φορείς αντισυνταγματικοί. Επανεπιβεβαιώθηκε και διά στόματος Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δηλώνει παντού ότι δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει μια τηλεόραση «που θυμίζει ΥΕΝΕΔ και λειτουργεί προπαγανδιστικά υπέρ της κυβέρνησης». Απόρροια και της δέσμευσης στον συνδικαλιστικό πυρήνα της ΠΟΣΠΕΡΤ.

Στην πολύ πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη ρωτήθηκε από εργαζομένους της ΕΤ3 αν θα πάει στους νέους κρατικούς τηλεοπτικούς φορείς. «Δεν πηγαίνω εδώ και χρόνια στο Mega, θα πάω στη ΔΤ;» απάντησε.

Φανερά ενοχλημένοι όμως, με αφορμή την αλλαγή στάσης του ΚΚΕ, στην Κουμουνδούρου θυμούνται και καταλογίζουν στο κόμμα του Περισσού «συστημικό ρόλο» τον Δεκέμβριο του 2008, το φράγμα του ΠΑΜΕ στην απεργία των εκπαιδευτικών, την επίθεση της Λιάνας Κανέλλη στον Αλέξη Τσίπρα κ.ά.

Βέβαια, στο διάστημα που λειτουργεί η –μεταβατική –ΔΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ «δέχτηκε» να χρησιμοποιηθεί η δορυφορική της κάλυψη στο ταξίδι Τσίπρα στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη μεταφορά εικόνας.

Αλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι κάτω από το τραπέζι η Κουμουνδούρου συναινεί αρχικά σε μια μεσοβέζικη «λύση»: να αξιοποιηθεί το δικαίωμα τεχνικής υποστήριξης της τηλεοπτικής κάλυψης προεκλογικών εκδηλώσεων στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές –στήριξη που θα στοίχιζε, όπως μέχρι τώρα, στον ΣΥΡΙΖΑ δεκάδες χιλιάδες ευρώ.