Περισσότερες από 400 αρχαιότητες βγαίνουν σήµερα στο σφυ ρί από τον οίκο Βohnams του Λον δίνου µε τα ελληνικής προέλευσης αντικείµενα, χωρίς η Ελλάδα να µπορεί να διεκδικήσει ούτε ένα, καθώς δεν υπάρχουν αποδείξεις πως έχουν εξαχθεί παράνοµα από τη χώρα.

Την παράσταση µε την πρώτη µατιά κλέβει ένα χρυσό µακεδονι κό στεφάνι, του οποίου η εκτίµηση αρχίζει από τις 100.000 και φτάνει έως τις 120.000 στερλίνες. Μοιάζει πολύ µε εκείνα που έχουν βρεθεί στους µακεδονικούς τάφους, καθώς αποτελείται από χρυσά φύλλα βελανιδιάς και φέρεται πως µέ χρι το 1960 είχε αλλάξει δύο φορές χέρια – πάντα σε ιδιώτες συλλέκτες – ενώ το 1988 αγοράστηκε από τον σηµερινό του ιδιοκτήτη σε δηµοπρασία των Sotheby’s. Γεγονός που καθιστά ακόµη δυσκολότερη την πιθανή διεκδίκησή του από την Ελλάδα, αφού δεν είχε προνοήσει να ασκήσει δικαιώµατα ήδη στην πρώτη δηµοπρασία.

Πρωταγωνιστής όµως της βρα διάς αναµένεται να αναδειχθεί ένας στάµνος – ένα πήλινο αγγείο για κρασί – που εκτιµάται πως θα αγγίξει τις 250.000 στερλίνες, καθώς διασώ ζει σε άριστη κατάσταση µια παρά σταση µε τον Μινώταυρο, τον Θη σέα και την Αριάδνη. Το εν λόγω αγγείο ανήκε στη συλλογή Νιάρχου και έχει παρουσιαστεί και στο Μουσείο Γκετί στο Μαλιµπού. Θεωρεί ται µάλιστα µοναδικό λόγω του ότι δεν έχει λαβές.

Στα ιδιαίτερης σηµασίας κοµµάτια της δηµοπρασίας συµπεριλαµβάνονται ακόµη ένας ερυθρόµορφος κύλικας του Δούριδος (480 π.Χ.)

που εκτιµάται πως θα πιάσει περί τις 30.000 µε 40.000 στερλίνες, όπως και η ερυθρόµορφη υδρία του ζωγράφου της Μήδειας (420 π.Χ.). Στο µεταξύ ο αγώνας δρόµου για να προλάβει η Ελλάδα τη δηµοπρασία αρχαιοτήτων από τη συλλογή Σάιµς στη Βρετανία συνεχίζεται. Η αρµόδια επιτροπή έχει κα ταρτίσει πλήρη κατάλογο µε τις αρ χαιότητες της συλλογής του εµπό ρου-αρχαιοκάπηλου, όµως οι φάκελοι της υπόθεσης εντοπίστηκαν δι άσπαρτοι σε διαφορετικά γραφεία του υπουργείου Πολιτισµού, καθώς τις υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας χει ριζόταν η εκάστοτε πολιτική ηγεσία.