Θα τα βλουν με τη Λερναία Ύδρα. Θα καθαρίσουν την Κόπρο του Αυγείου. Θα νικήσουν τα άγρια Άλογα του Διομήδη. Και θα αναζητήσουν τα Χρυσά Μήλα των Εσπερίδων. Με άλλα λόγια θα μεταμορφωθούν για λίγες ώρες σε Ηρακλή και θα επιχειρήσουν να εκτελέσουν πέντε από τους δώδεκα άθλους του, όσοι- μικροί και μεγάλοι- βρεθούν στο νέο θεματικό πάρκο που ετοιμάζει το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Λέρνας στην Αργολίδα.

«Σκοπός μας δεν είναι να φτιάξουμε μια Ντίσνεϊλαντ, αλλά έναν χώρο φιλικό που να εξηγεί στους επισκέπτες πως ο Ηρακλής ήταν ένας άνθρωπος που κατάφερε να κάνει κυρίως σημαντικά υδραυλικά έργα», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο τοπογράφος μηχανικός Μπάμπης Αντωνιάδης εκ των επιβλεπόντων του έργου εκ μέρους της Δ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. «Θέλουμε έναν χώρο που να είναι κατανοητός όχι μόνο από το ελληνόφωνο κοινό».

Μέσα σε επτά σκάμματα και φυσικά υλικά, τα παιδιά κάθε ηλικίας θα καλούνται να κατευθύνουν τα νερά προς συγκεκριμένη κατεύθυνση στον άθλο της Κόπρου του Αυγείου. Στη Ζώνη της Ιππολύτης θα καλούνται να χτίσουν μια κατασκευή. Στα Χρυσά Μήλα των Εσπερίδων θα περιπλανώνται σε έναν λαβύρινθο και νικητής θα βγαίνει εκείνος που θα απαντά σωστά και πρώτος σε ερωτήσεις σχετικά με τον Ηρακλή. Τα Άλογα του Διομήδη θα υποδύονται δύο παιδιά και άλλο ένα τον Ηρακλή. Θα τραβούν ένα σκοινί και όποια πλευρά παρασύρει την άλλη θα κερδίζει.

Όσο για τον άθλο της Λερναίας Ύδρας; Οι παίκτες θα πρέπει να κατασκευάσουν το δικό τους φράγμα, ώστε να σταματήσουν το τρεχούμενο νερό, παραπέμποντας στον Ηρακλή που έπρεπε να δαμάσει τις πηγές της Αμυμώνης και της Λέρνας, που ακόμη και σήμερα υδρεύουν το Άργος και το Ναύπλιο.

Το θεματικό πάρκο θα απλωθεί σε έκταση 6,5 στρεμμάτων, την οποία παραχωρεί ο τοπικός δήμος στο υπουργείο Πολιτισμού, μια ανάσα από την επιχωματωμένη σήμερα λίμνη Αμυμώνη, που στην αρχαιότητα θεωρούνταν απύθμενη και πύλη για τον Κάτω Κόσμο (από εκεί κατέβηκε ο Διόνυσος για να επαναφέρει τη μητέρα του Σεμέλη). Σήμερα εκεί διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της Νέας Κίου. Όταν όμως βρεθούν από το νέο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΕΣΠΑ) 650.000

ευρώ που απαιτούνται, η εικόνα του χώρου θα αλλάξει άρδην.

Μικροί και μεγάλοι θα βρίσκονται αρχικά σε ειδικό κτίριο με χώρους προβολών και στους χώρους παιχνιδιούπου θα λειτουργούν με ελεύθερη είσοδο- θα οδηγούνται μέσα από ένα μονοπάτι καμωμένο από τα υλικά κάθε εποχής, ξεκινώντας από την πέτρα και φτάνοντας στο μπετόν, ενώ θα διαμορφωθεί και θεατράκι 200 θέσεων.

Λίφτινγκ στην Οικία των Κεράμων


Εικόνα θα αλλάξει και ο παρακείμενος αρχαιολογικός χώρος, 15 στρεμμάτων, όπου δεσπόζει το προϊστορικό ανάκτορο, η Οικία των Κεράμων, και ο οποίος χρησιμοποιήθηκε καθ΄ όλη την αρχαιότητα έως και τα ρωμαϊκά χρόνια. Χώρος στάθμευσης, νέα είσοδος, πινακίδες, ειδικές διαδρομές και βελτίωση του στεγάστρου της Οικίας θα κοστίσουν περίπου 450.000

ευρώ, ενώ μέρος των έργων που έχουν υλοποιηθεί έχει κοστίσει 300.000

ευρώ.