Πιάτα υψηλής γαστρονομίας, σπάνιες ετικέτες κρασιών, δημιουργικά κοκτέιλ, πούρα με πραγματικό άρωμα Αβάνας, ταξίδια για foodies και όχι μόνο. Ο,τι ερεθίζει τον ουρανίσκο και διεγείρει τον εγκέφαλο για να πλημυρίσει από τις ορμόνες της ευτυχίας βρίσκεται στα τραπέζια των events που διοργανώνει η ομάδα του γαστρονομικού οδηγού «fnl-guide» (www.fnl-guide.com/gr/el). Οι ιδέες άρχισαν να μετουσιώνονται σε πραγματικότητα τον Δεκέμβριο του 2013. Και η υλοποίηση δεν είναι καθόλου απλή.
Το πρώτο που έκανε ο κριτικός γεύσης και διευθυντής του «fnl-guide» Πάνος Δεληγιάννης, ως πολυσχιδής προσωπικότητα, ήταν να αποδράσει από τον ελεφάντινο πύργο του διανοητικού του ναρκισσισμού, μια φυσιολογική και παλαιότερα τιμητική κατάσταση στην οποία παρέμεναν εγκλωβισμένοι οι έμπειροι και καταξιωμένοι δημοσιογράφοι. Δηλαδή να μη γράφει απλώς κριτικές. Αλλά να ανοίξει γευστικούς δρόμους για τη δημιουργία απλότητας στη γευστική πολυπλοκότητα ενός μενού που δεν μπορεί εύκολα να συλλάβει ακόμη κι ένας μεγάλος σεφ.

Τελικά ένα σύνολο out of the box ιδεών έχουν καταφέρει να γίνουν sold out και να ανοίξουν σε τρία χρόνια μία επαναστατική gourmet λεωφόρο. Η οποία αργότερα διευρύνθηκε ακόμη περισσότερο με την καθιέρωση των βραβείων για τα καλύτερα μπαρ (fnl best bar awards by Cardhu) και πρόσφατα με τα γαστρονομικά βραβεία που ακολούθησαν (FNL Best Restaurant Awards by Volvo).

Εγώ βρέθηκα προσκεκλημένος στο πρώτο fnl event του έτους που έγινε στο Oozora the House (Δηλιγιάννη 54, Κηφισιά, τηλ. 210-8018.515) για ένα ταϊλανδέζικο μενού από τον γκουρού της πανασιατικής κουζίνας Γιώργο Βενιέρη. Το πρώτο που με εντυπωσίασε στο μενού που είχε επιμεληθεί με σοφία το fnl ήταν ότι είχε αποφύγει στρατηγικά τις έντονα γλυκές γεύσεις και τα αλμυρά φιστίκια που μαστίζουν τη νεοταϊλανδέζικη κουζίνα. Το δεύτερο ήταν το πόσο ψηλά μπορεί να ανεβάσει τις γεύσεις στα ήδη άψογα πιάτα του το εστιατόριο. Δυστυχώς δεν πίνω αλκοόλ (αν και το welcome cocktail με Belvedere Vodka το τσάκισα) και έτσι στερήθηκα την απόλαυση των συνδυασμών πιάτων – κοκτέιλ που είχε επιμεληθεί ειδικά για τη βραδιά ο Σπύρος Κερκύρας.
Το μενού με τα οκτώ στάδια, προσεγμένο μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, θα μου μείνει χαραγμένο στη μνήμη. Ξεκίνησε με την αγαπημένη μου αρωματική σούπα Tom yum με γαρίδες, νουντλς και χαβιάρι. Ακολούθησε ένα ψωμάκι ατμού (bun) με αλεύρι λωτού τόσο αφράτο, που ήταν σαν να έβαζα στο στόμα ένα σύννεφο γεμισμένο με τραγανό βασιλικό καβούρι, αβγά σκραμπλ με κάρι και σέλινο. Το τρίτο στάδιο ήταν αχνιστό ψιλοκομμένο πικάντικο κοτόπουλο με καβουρδισμένη σκόνη ρυζιού και πίκλα αγγουριού.

Ακολούθησε ένα surf and turf με τρυφερό μοσχάρι και στρείδια. Γευστικό φινάλε έκανε το φιλέτο αρνιού με μάσαμαν, κάρι και ένα τραγανό dumpling γεμισμένο με το συκώτι του. Η βραδιά έκλεισε με γλυκούς πειρασμούς όπως το παγωτό καρύδα και μαρέγκες μοσχολέμονου συνοδευόμενο από ταπιόκα αρωματισμένη με φύλλα πάνταν και μάξι μινιαρντίς άπαιχτα υγρά bitter σοκολατάκια με passion fruit.