Βάζουμε τα ρεβίθια σε ζεστό νερό μαζί με μπόλικο αλάτι, μία ημέρα πριν από το μαγείρεμα, και τα αφήνουμε να φουσκώσουν. Την επομένη τα ξεπλένουμε καλά και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίξουν. Στη συνέχεια τα αλέθουμε στο μπλέντερ και μεταφέρουμε τον χοντροκομμένο πουρέ σε ένα μπολ. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα προσθέτουμε στα λειωμένα ρεβίθια μαζί με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το κύμινο, το μπέικινγκ πάουντερ, το αλεύρι, το ελαιόλαδο και τον χυμό του μισού λεμονιού, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν καλά. Με ένα κουτάλι παίρνουμε λίγη ζύμη και πλάθουμε ένα μπαλάκι. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει όλη η ζύμη και τα βάζουμε για περίπου μία ώρα στο ψυγείο μέχρι να σφίξουν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C, λαδώνουμε μια λαμαρίνα και τοποθετούμε πάνω τα μπαλάκια, πιέζοντάς τα ελαφρά να γίνουν πλακέ. Τα ψήνουμε περίπου 15 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Σερβίρουμε τους ρεβιθοκεφτέδες με σαλάτα ντομάτα, αγγουράκι, μπόλικο κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες, αραβικές πιτούλες ψημένες στη σχάρα και σάλτσα γιαουρτιού που φτιάχνουμε αφού τρίψουμε το αγγούρι, το στραγγίξουμε και το ανακατέψουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Καλό είναι η σάλτσα να μείνει λίγο στο ψυγείο για να σφίξει.

Εναλλακτικά μπορείτε να σερβίρετε τους ρεβιθοκεφτέδες με σάλτσα ταχινιού, που θα ετοιμάσετε ανακατεύοντας το γιαούρτι με 3 κ.σ. ταχίνι, μία σκελίδα σκόρδο λειωμένη, λίγο λεμόνι και λίγο αλάτι.

Επίσης, αντί να ψήσετε τους ρεβιθοκεφτέδες στον φούρνο, μπορείτε να τους τηγανίσετε σε βαθύ τηγάνι με μπόλικο καλαμποκέλαιο αφού τους βουτήξετε προηγουμένως σε σουσάμι και τους πιέσετε για να κολλήσουν τα σποράκια στην επιφάνειά τους.

ΥΛΙΚΑ

Για 4-5 μερίδες

300 γρ. ρεβίθια

1 μικρό κρεμμυδάκι

3 σκελίδες σκόρδο

2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

1 κ.γλ. μπέικινγκ πάουντερ

1 κ.γλ. κύμινο σκόνη

½ κ.γλ. σκόνη τσίλι ή καπνιστό πιπέρι

2 κ.σ. αλεύρι

½ λεμόνι

1 κ.σ. ελαιόλαδο

αλατοπίπερο

Για τη σάλτσα γιαουρτιού

1 κεσεδάκι γιαούρτι(225 γρ.)

1 αγγουράκι

2-3 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.γλ. ξίδι ή λεμόνι

2 κ.σ. ψιλοκομμένο δυόσμο

λίγο αλάτι