Σήμερα που δεν μπορείς να μπεις για δέκα λεπτά στο facebook χωρίς να πέσεις πάνω σε μια φωτογραφία ή ένα βίντεο με χαριτωμένα γατάκια να κάνουν χαζομάρες και η Grumpy Cat έχει αποφέρει εκατομμύρια στους ιδιοκτήτες της, κανείς σχεδόν δεν θυμάται τον πρωτοπόρο του είδους, Χάρι Φριζ. Στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα ο Harry Whittier Frees (1879-1953) έγινε διάσημος χάρη στις υπέροχα στημένες και στυλιζαρισμένες φωτογραφίες μικρών κατοικίδιων ζώων.

Αρχισε να φωτογραφίζει γατάκια και σκυλάκια το 1902. Τρία χρόνια αργότερα, σε ένα πάρτι γενεθλίων, ένα χάρτινο καπέλο έκανε το γύρο του τραπεζιού και κάποιος το έβαλε στο κεφάλι μιας γάτας. Ο Φριζ τράβηξε τη φωτογραφία και την πήγε σε έναν κατασκευαστή καρτ-ποστάλ που ενθουσιάστηκε και ζήτησε περισσότερες. Ετσι άρχισε να δανείζεται «μοντέλα» από γείτονες και pet shops, να τα ντύνει με ρούχα που έραβε η μητέρα και η σπιτονοικοκυρά του, και να τα τοποθετεί σε μικρά σκηνικά.

Βέβαια το να κάνεις τα γατάκια να σταθούν ακίνητα για το «κλικ», ιδιαίτερα με την τεχνολογία της εποχής, ήταν μια δουλειά που όχι μόνο κούραζε, αλλά έκανε και τα νεύρα τσατάλια… Ο Φριζ άντεχε να δουλεύει μόνο τρεις μήνες το χρόνο, και τους υπόλοιπους ξεκουραζόταν και κατέβαζε νέες ιδέες.

Οι φωτογραφίες του κυκλοφόρησαν σε καρτ-ποστάλ, διαφημίσεις, περιοδικά και παιδικά βιβλία, με ιστορίες που έγραφε ο ίδιος. Παρά την επιτυχία τους, ο δημιουργός τους δεν έγινε ποτέ πλούσιος, έζησε απομονωμένος μετά τον θάνατο των γονιών του και αυτοκτόνησε το 1953 έχοντας διαγνωστεί με καρκίνο.

Το έργο του, που θεωρείται εθνικός θησαυρός για τους Αμερικανούς, διατηρείται στα αρχεία της Βιβλιοθήκης του Κονγκρέσου.