Καταρρέει το αφήγημα της εξόδου από τα μνημόνια και της νέας εποχής καθώς η αναμέτρηση της ακατάσχετης παροχολογίας της κυβέρνησης με τις αγορές αποβαίνει σε βάρος της χώρας. Την ίδια στιγμή, ο φόβος μιας γενικευμένης πολιτικής αστάθειας, λόγω της εισόδου σε μια μακρά προεκλογική περίοδο «τρομάζει» τους επενδυτές που εγκαταλείπουν και το Χρηματιστήριο. Αλλωστε, η πτώση του γενικού δείκτη είναι και αποτέλεσμα της αδυναμίας της ελληνικής οικονομίας να «εμπνεύσει» και να φέρει επενδύσεις από το εξωτερικό.

Λίγα 24ωρα πριν από την άφιξη Τσίπρα στη ΔΕΘ και οι αγορές σφυροκοπούν και τα ομόλογα και τις μετοχές. Ετσι, και την Τετάρτη συνεχίστηκε η ρευστότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ πιέσεις δέχονται και τα ομόλογα.

Στο στόχαστρο βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών. Κάτω από τις 700 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να δέχεται νέο πλήγμα (απώλειες πάνω από 13% τις τελευταίες ημέρες), επηρεαζόμενο και από την αναταραχή στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, στις οποίες κερδίζει έδαφος ο φόβος για πιθανό ντόμινο από τις έντονες αναταράξεις στις αναδυόμενες αγορές. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες 1,99%, παρά την προσπάθεια που έγινε να ισορροπήσει πάνω από τις 700 μονάδες.

Την ίδια στιγμή «πάγο» στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να δοκιμάσει τις δυνάμεις στις αγορές, μετά τη λήξη της εποχής των μνημονίων, βάζουν τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να κινείται σήμερα πάνω από τα επίπεδα του 4,60%.

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου προσεγγίζει το 4,67% όταν στις 21 Αυγούστου, ημέρα λήξης του τρίτου προγράμματος διάσωσης, ήταν στο 4,22% και στις 9 Αυγούστου η απόδοση παρέμενε κάτω από το 4%.

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου βρίσκεται για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση σε επίπεδα υψηλότερα από εκείνα που βρισκόταν όταν συμφωνήθηκε το τελευταίο πακέτο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, προκαλώντας σοβαρές ανησυχίες για το πόσο η χώρα μπορεί να αποδεσμευτεί από το αρνητικό διεθνές κλίμα και να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών ως μία καλή ευκαιρία τοποθέτησης.

Λίγες ημέρες πριν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, για το πακέτο παροχών και η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο β’ τρίμηνο σε συνδυασμό με τις αναταράξεις που προκαλούν οι εξελίξεις στην Ιταλία δημιουργούν ένα επικίνδυνο «κοκτέιλ» για τη χώρα μας.